Reklama
Reklama

Spróbuj galicyjskich sznycli. Wnętrze skrywa pyszną niespodziankę

Na południu Polski tradycyjne sznycle to nic innego jak kotlety mielone. Powinny być soczyste i pełne smaku, najczęściej przyrządza się je z mielonej wieprzowiny. Jednak sznycle galicyjskie, oprócz eleganckiej nazwy, skrywają w sobie zupełnie niespodziewane składniki. Wyjdą delikatniejsze, z niespodzianką w środku.

Co to są sznycle galicyjskie?

Sznycle galicyjskie to danie wywodzące się z okolic dawnego zaboru austriackiego, będące mieszanką kuchni polskiej, ukraińskiej, austriackiej i węgierskiej. W przeciwieństwie do klasycznego mielonego wykorzystuje się tutaj delikatne mięso z kurczaka, a we wnętrzu znajdziesz rozpływające się w ustach kostki sera. Całość jest aromatyczna i pyszna - z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. 

Sznycle galicyjskie - przepis

Składniki:

  • 600 g mięsa mielonego z kurczaka, 
  • 250 g żółtego sera, 
  • kajzerka, 
  • 2 żółtka, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
  • 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,

Dodatkowo: 

  • olej rzepakowy do smażenia, 
  • mleko do namoczenia bułki, 
  • bułka tarta do panierowania. 

Sposób wykonania:

1) Bułkę namocz w mleku i pozostaw na ok. 30 minut. Następnie dobrze ją odciśnij i przełóż do dużej miski. 

2) Ser pokrój w bardzo drobną kostkę (im mniejsza, tym lepsza). Dodaj go do namoczonej bułki. 

3) Do miski dodaj też mięso, żółtka i przyprawy. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy nadającej się do formowania. 

4) Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju, a bułkę tartą przesyp do głębokiego talerza. 

5) Dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie formuj płaskie, okrągłe kotlety. Zwróć uwagę, by wystające kawałki sera wcisnąć palcem do wewnątrz.  

6) Panieruj kotlety ze wszystkich stron w bułce tartej, a następnie kładź na rozgrzanym tłuszczu. Smaż je na małym ogniu przez 6-8 minut z każdej strony, do ładnego zrumienienia. 

7) Gotowe sznycle galicyjskie odkładaj na papierowe ręczniki. Podawaj na ciepło, z lekką surówką i dodatkiem skrobiowym.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Zdrowe i pełne białka mięso, o którym zapomnieliśmy. Najlepiej smakuje w gulaszu

Pączki bez jajek i bez mleka - puszyste jak obłoczek. Sekretem jest jeden składnik

Idealna na lekki posiłek. Chrupiąca i soczysta sałatka z kurczakiem i żurawiną

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | mięso | kuchnia polska