Spróbuj galicyjskich sznycli. Wnętrze skrywa pyszną niespodziankę
Na południu Polski tradycyjne sznycle to nic innego jak kotlety mielone. Powinny być soczyste i pełne smaku, najczęściej przyrządza się je z mielonej wieprzowiny. Jednak sznycle galicyjskie, oprócz eleganckiej nazwy, skrywają w sobie zupełnie niespodziewane składniki. Wyjdą delikatniejsze, z niespodzianką w środku.
Sznycle galicyjskie to danie wywodzące się z okolic dawnego zaboru austriackiego, będące mieszanką kuchni polskiej, ukraińskiej, austriackiej i węgierskiej. W przeciwieństwie do klasycznego mielonego wykorzystuje się tutaj delikatne mięso z kurczaka, a we wnętrzu znajdziesz rozpływające się w ustach kostki sera. Całość jest aromatyczna i pyszna - z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego z kurczaka,
- 250 g żółtego sera,
- kajzerka,
- 2 żółtka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,
Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia,
- mleko do namoczenia bułki,
- bułka tarta do panierowania.
Sposób wykonania:
1) Bułkę namocz w mleku i pozostaw na ok. 30 minut. Następnie dobrze ją odciśnij i przełóż do dużej miski.
2) Ser pokrój w bardzo drobną kostkę (im mniejsza, tym lepsza). Dodaj go do namoczonej bułki.
3) Do miski dodaj też mięso, żółtka i przyprawy. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy nadającej się do formowania.
4) Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju, a bułkę tartą przesyp do głębokiego talerza.
5) Dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie formuj płaskie, okrągłe kotlety. Zwróć uwagę, by wystające kawałki sera wcisnąć palcem do wewnątrz.
6) Panieruj kotlety ze wszystkich stron w bułce tartej, a następnie kładź na rozgrzanym tłuszczu. Smaż je na małym ogniu przez 6-8 minut z każdej strony, do ładnego zrumienienia.
7) Gotowe sznycle galicyjskie odkładaj na papierowe ręczniki. Podawaj na ciepło, z lekką surówką i dodatkiem skrobiowym.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Zdrowe i pełne białka mięso, o którym zapomnieliśmy. Najlepiej smakuje w gulaszu
Pączki bez jajek i bez mleka - puszyste jak obłoczek. Sekretem jest jeden składnik
Idealna na lekki posiłek. Chrupiąca i soczysta sałatka z kurczakiem i żurawiną