Spróbuj galicyjskich sznycli. Wnętrze skrywa pyszną niespodziankę
Na południu Polski tradycyjne sznycle to nic innego jak kotlety mielone. Powinny być soczyste i pełne smaku, najczęściej przyrządza się je z mielonej wieprzowiny. Jednak sznycle galicyjskie, oprócz eleganckiej nazwy, skrywają w sobie zupełnie niespodziewane składniki. Wyjdą delikatniejsze, z niespodzianką w środku.
Sznycle galicyjskie to danie wywodzące się z okolic dawnego zaboru austriackiego, będące mieszanką kuchni polskiej, ukraińskiej, austriackiej i węgierskiej. W przeciwieństwie do klasycznego mielonego wykorzystuje się tutaj delikatne mięso z kurczaka, a we wnętrzu znajdziesz rozpływające się w ustach kostki sera. Całość jest aromatyczna i pyszna - z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom.
Składniki:
- 600 g mięsa mielonego z kurczaka,
- 250 g żółtego sera,
- kajzerka,
- 2 żółtka,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej,
Dodatkowo:
- olej rzepakowy do smażenia,
- mleko do namoczenia bułki,
- bułka tarta do panierowania.
Sposób wykonania:
1) Bułkę namocz w mleku i pozostaw na ok. 30 minut. Następnie dobrze ją odciśnij i przełóż do dużej miski.
2) Ser pokrój w bardzo drobną kostkę (im mniejsza, tym lepsza). Dodaj go do namoczonej bułki.
3) Do miski dodaj też mięso, żółtka i przyprawy. Całość wymieszaj do uzyskania jednolitej masy nadającej się do formowania.
4) Na patelni rozgrzej cienką warstwę oleju, a bułkę tartą przesyp do głębokiego talerza.
5) Dłońmi zmoczonymi w zimnej wodzie formuj płaskie, okrągłe kotlety. Zwróć uwagę, by wystające kawałki sera wcisnąć palcem do wewnątrz.
6) Panieruj kotlety ze wszystkich stron w bułce tartej, a następnie kładź na rozgrzanym tłuszczu. Smaż je na małym ogniu przez 6-8 minut z każdej strony, do ładnego zrumienienia.
7) Gotowe sznycle galicyjskie odkładaj na papierowe ręczniki. Podawaj na ciepło, z lekką surówką i dodatkiem skrobiowym.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wrzuć na ruszt kolorowe i lekkie warzywa. Najlepszy pomysł na końcówkę lata
Zupa pomidorowa Ewy Wachowicz jest obłędnie dobra. Jeden dodatek wynosi ją na najwyższy poziom
Pij codziennie zamiast kawy. Chroni serce, poprawia pamięć, dodaje energii i wspomaga odchudzanie