Reklama
Reklama

Idealny obiad dla dużej rodziny. Zapiekanka z fasolą i ryżem powstaje ekspresowo

Zapiekanka z fasolą i ryżem to idealne danie dla całej rodziny - proste, szybkie i sycące. Wystarczy tylko jedna patelnia żeliwna, żeby przygotować pełnowartościowy obiad, który zasmakuje wszystkim. Choć to zapiekanka bez mięsa, nie brakuje w niej białka. Zapewnia je fasola, która przy okazji dostarczy dużo błonnika.

Zapiekanka z fasolą i ryżem na sycący obiad

Zapiekanka z fasolą i ryżem to wyraziste, treściwe i aromatyczne danie inspirowane kuchnią meksykańską. To połączenie papryki, ostrego jalapeño i czarnej fasoli, które jest wyjątkowe i przypadnie do gustu całej rodzinie. Wszystko przyrządzisz na jednej patelni i to w zaledwie 30 minut. By jeszcze zmniejszyć ilość pracy i czasu, użyj patelni przeznaczonej do zapiekania i po prostu wstaw ją do piekarnika, zamiast przenosić zapiekankę do naczynia żaroodpornego. 

Przeczytaj też: Dania jednogarnkowe na jesienne chłody. Rozgrzewają i sycą

Reklama

Zapiekanka z fasolą i ryżem - przepis

Składniki:

  • 400 g czarnej fasoli, 
  • 300 ml passaty pomidorowej, 
  • 100 g ryżu, 
  • 100 g żółtego sera, 
  • 50 g tartego sera cheddar, 
  • czerwona papryka, 
  • czerwona cebula, 
  • 2 papryczki jalapeño, 
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki kminku, 
  • łyżeczka oregano, 
  • łyżeczka chili, 
  • łyżeczka wędzonej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • szczypiorek do podania. 

Sposób wykonania:

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. Cebulę drobno posiekaj, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Jalapeño drobno posiekaj. 
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż ją przez 3 minuty, a następnie dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty. 
  4. Następnie dodaj czerwoną paprykę i papryczki. Wymieszaj, a po 2-3 minutach dodaj odsączoną i opłukaną fasolę, passatę i ryż. Mieszaj do połączenia. 
  5. Przenieś mieszankę do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem. Posyp je tartymi serami, a następnie wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 5-10 minut, do rozpuszczenia sera. 
  6. Zapiekankę z fasolą i ryżem podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, posypaną siekanym szczypiorkiem. 
  7. Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ekspresowe roladki imprezowe. Goście będą zaskoczeni głównym składnikiem

Jelita czyści jak odkurzacz, działa jak naturalny antybiotyk. Piję codziennie przed snem

Kultowe sałatki i przekąski na sylwestra. W PRL-u były na każdym balu i prywatce

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | ryż | fasolka | dania główne