Idealny obiad dla dużej rodziny. Zapiekanka z fasolą i ryżem powstaje ekspresowo
Zapiekanka z fasolą i ryżem to idealne danie dla całej rodziny - proste, szybkie i sycące. Wystarczy tylko jedna patelnia żeliwna, żeby przygotować pełnowartościowy obiad, który zasmakuje wszystkim. Choć to zapiekanka bez mięsa, nie brakuje w niej białka. Zapewnia je fasola, która przy okazji dostarczy dużo błonnika.
Zapiekanka z fasolą i ryżem to wyraziste, treściwe i aromatyczne danie inspirowane kuchnią meksykańską. To połączenie papryki, ostrego jalapeño i czarnej fasoli, które jest wyjątkowe i przypadnie do gustu całej rodzinie. Wszystko przyrządzisz na jednej patelni i to w zaledwie 30 minut. By jeszcze zmniejszyć ilość pracy i czasu, użyj patelni przeznaczonej do zapiekania i po prostu wstaw ją do piekarnika, zamiast przenosić zapiekankę do naczynia żaroodpornego.
Przeczytaj też: Dania jednogarnkowe na jesienne chłody. Rozgrzewają i sycą
Składniki:
- 400 g czarnej fasoli,
- 300 ml passaty pomidorowej,
- 100 g ryżu,
- 100 g żółtego sera,
- 50 g tartego sera cheddar,
- czerwona papryka,
- czerwona cebula,
- 2 papryczki jalapeño,
- łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżeczki kminku,
- łyżeczka oregano,
- łyżeczka chili,
- łyżeczka wędzonej papryki,
- 1/2 łyżeczki soli.
Dodatkowo:
- szczypiorek do podania.
Sposób wykonania:
- Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Cebulę drobno posiekaj, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Jalapeño drobno posiekaj.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż ją przez 3 minuty, a następnie dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty.
- Następnie dodaj czerwoną paprykę i papryczki. Wymieszaj, a po 2-3 minutach dodaj odsączoną i opłukaną fasolę, passatę i ryż. Mieszaj do połączenia.
- Przenieś mieszankę do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem. Posyp je tartymi serami, a następnie wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 5-10 minut, do rozpuszczenia sera.
- Zapiekankę z fasolą i ryżem podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, posypaną siekanym szczypiorkiem.
- Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 2 dni.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Na 11 listopada zrobię taki obiad. Ten farsz zaskoczy rodzinę
Nie możesz doczekać się świątecznego piernika? Na weekend upiecz korzenny placek