Reklama
Reklama

Idealny obiad dla dużej rodziny. Zapiekanka z fasolą i ryżem powstaje ekspresowo

Zapiekanka z fasolą i ryżem to idealne danie dla całej rodziny - proste, szybkie i sycące. Wystarczy tylko jedna patelnia żeliwna, żeby przygotować pełnowartościowy obiad, który zasmakuje wszystkim. Choć to zapiekanka bez mięsa, nie brakuje w niej białka. Zapewnia je fasola, która przy okazji dostarczy dużo błonnika.

Zapiekanka z fasolą i ryżem na sycący obiad

Zapiekanka z fasolą i ryżem to wyraziste, treściwe i aromatyczne danie inspirowane kuchnią meksykańską. To połączenie papryki, ostrego jalapeño i czarnej fasoli, które jest wyjątkowe i przypadnie do gustu całej rodzinie. Wszystko przyrządzisz na jednej patelni i to w zaledwie 30 minut. By jeszcze zmniejszyć ilość pracy i czasu, użyj patelni przeznaczonej do zapiekania i po prostu wstaw ją do piekarnika, zamiast przenosić zapiekankę do naczynia żaroodpornego. 

Przeczytaj też: Dania jednogarnkowe na jesienne chłody. Rozgrzewają i sycą

Reklama

Zapiekanka z fasolą i ryżem - przepis

Składniki:

  • 400 g czarnej fasoli, 
  • 300 ml passaty pomidorowej, 
  • 100 g ryżu, 
  • 100 g żółtego sera, 
  • 50 g tartego sera cheddar, 
  • czerwona papryka, 
  • czerwona cebula, 
  • 2 papryczki jalapeño, 
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżeczki kminku, 
  • łyżeczka oregano, 
  • łyżeczka chili, 
  • łyżeczka wędzonej papryki, 
  • 1/2 łyżeczki soli. 

Dodatkowo: 

  • szczypiorek do podania. 

Sposób wykonania:

  1. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  2. Cebulę drobno posiekaj, a paprykę pokrój w drobną kostkę. Jalapeño drobno posiekaj. 
  3. Na dużej patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę i smaż ją przez 3 minuty, a następnie dodaj wszystkie przyprawy i wymieszaj. Kontynuuj smażenie przez kolejne 2-3 minuty. 
  4. Następnie dodaj czerwoną paprykę i papryczki. Wymieszaj, a po 2-3 minutach dodaj odsączoną i opłukaną fasolę, passatę i ryż. Mieszaj do połączenia. 
  5. Przenieś mieszankę do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem. Posyp je tartymi serami, a następnie wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 5-10 minut, do rozpuszczenia sera. 
  6. Zapiekankę z fasolą i ryżem podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, posypaną siekanym szczypiorkiem. 
  7. Resztki przechowuj w lodówce pod przykryciem i zużyj w ciągu 2 dni. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Na 11 listopada zrobię taki obiad. Ten farsz zaskoczy rodzinę

Staropolska zupa była uważana za potrawę siłaczy. Jest lekkostrawna, ale sycąca, dla jelit jak eliksir

Nie możesz doczekać się świątecznego piernika? Na weekend upiecz korzenny placek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | ryż | fasolka | dania główne