Reklama
Reklama

Na 11 listopada zrobię taki obiad. Ten farsz zaskoczy rodzinę

W Święto Niepodległości odwiedzi mnie rodzina, muszę przygotować coś wyjątkowego. Tym razem będą to gołąbki kresowe - wegetariańska wersja polskiego klasyka. Kasza i ziemniaki w połączeniu z pyszną kapustą sprawdzą się doskonale.

Na 11 listopada zaserwuję mojej rodzinie nieco inny obiad niż klasyczne danie mięsne. Tym razem będą to gołąbki kresowe - pyszne, sycące, przepełnione ziemniaczanym farszem z dodatkiem kaszy, cebuli i czosnku. 

Gołąbki kresowe - lista składników

  • 1 główka kapusty włoskiej, 
  • 350 g ziemniaków, 
  • 150 g kaszy gryczanej, 
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki świeżego tymianku, 
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka cebulki granulowanej. 

Gołąbki kresowe - przepis

Przygotuj kapustę, usuwając głąb ostrym nożem. Umieść główkę w garnku trzonem w dół i zalej ją wodą. Gotuj całość pod przykryciem przez ok. 5 minut. Ostrożnie wyjmuj szczypcami liście, które zaczną odchodzić od główki. Odkładaj je na bok, na papierowe ręczniki.  

Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z dodatkiem soli. 

Reklama

Ziemniaki obierz, pokrój w mniejszą kostkę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie tłuczkiem do ziemniaków zagnieć je w gładkie puree. Alternatywnie możesz też wykorzystać resztki z wczorajszego obiadu. 

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na maśle, na patelni. 

Do miski włóż ziemniaki, kaszę, cebulę, drobno posiekany tymianek i pozostałe przyprawy. Całość starannie i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego farszu. Dodaj jajko i ponownie całość wymieszaj. 

Z liści kapusty wytnij twarde rdzenie. Na każdy z nich nakładaj solidną łyżkę farszu, uważając, by nie przepełnić gołąbka. Boki liścia zawiń do środka, a następnie całość zwiń w roladkę. 

Gotowe gołąbki kresowe odkładaj do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Przykryj całość folią aluminiową. 

Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45 minut. Podawaj najlepiej z dodatkiem sosu pomidorowego lub grzybowego. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ekspresowe roladki imprezowe. Goście będą zaskoczeni głównym składnikiem

Jelita czyści jak odkurzacz, działa jak naturalny antybiotyk. Piję codziennie przed snem

Kultowe sałatki i przekąski na sylwestra. W PRL-u były na każdym balu i prywatce

INTERIA.PL