Na 11 listopada zrobię taki obiad. Ten farsz zaskoczy rodzinę
W Święto Niepodległości odwiedzi mnie rodzina, muszę przygotować coś wyjątkowego. Tym razem będą to gołąbki kresowe - wegetariańska wersja polskiego klasyka. Kasza i ziemniaki w połączeniu z pyszną kapustą sprawdzą się doskonale.
Na 11 listopada zaserwuję mojej rodzinie nieco inny obiad niż klasyczne danie mięsne. Tym razem będą to gołąbki kresowe - pyszne, sycące, przepełnione ziemniaczanym farszem z dodatkiem kaszy, cebuli i czosnku.
- 1 główka kapusty włoskiej,
- 350 g ziemniaków,
- 150 g kaszy gryczanej,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki świeżego tymianku,
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cebulki granulowanej.
Przygotuj kapustę, usuwając głąb ostrym nożem. Umieść główkę w garnku trzonem w dół i zalej ją wodą. Gotuj całość pod przykryciem przez ok. 5 minut. Ostrożnie wyjmuj szczypcami liście, które zaczną odchodzić od główki. Odkładaj je na bok, na papierowe ręczniki.
Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z dodatkiem soli.
Ziemniaki obierz, pokrój w mniejszą kostkę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie tłuczkiem do ziemniaków zagnieć je w gładkie puree. Alternatywnie możesz też wykorzystać resztki z wczorajszego obiadu.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na maśle, na patelni.
Do miski włóż ziemniaki, kaszę, cebulę, drobno posiekany tymianek i pozostałe przyprawy. Całość starannie i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego farszu. Dodaj jajko i ponownie całość wymieszaj.
Z liści kapusty wytnij twarde rdzenie. Na każdy z nich nakładaj solidną łyżkę farszu, uważając, by nie przepełnić gołąbka. Boki liścia zawiń do środka, a następnie całość zwiń w roladkę.
Gotowe gołąbki kresowe odkładaj do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Przykryj całość folią aluminiową.
Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45 minut. Podawaj najlepiej z dodatkiem sosu pomidorowego lub grzybowego.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie możesz doczekać się świątecznego piernika? Na weekend upiecz korzenny placek
Jesienny hit na listopadowe spotkania. Zniknie z talerzy w minutę