Reklama
Reklama

Na 11 listopada zrobię taki obiad. Ten farsz zaskoczy rodzinę

W Święto Niepodległości odwiedzi mnie rodzina, muszę przygotować coś wyjątkowego. Tym razem będą to gołąbki kresowe - wegetariańska wersja polskiego klasyka. Kasza i ziemniaki w połączeniu z pyszną kapustą sprawdzą się doskonale.

Na 11 listopada zaserwuję mojej rodzinie nieco inny obiad niż klasyczne danie mięsne. Tym razem będą to gołąbki kresowe - pyszne, sycące, przepełnione ziemniaczanym farszem z dodatkiem kaszy, cebuli i czosnku. 

Gołąbki kresowe - lista składników

  • 1 główka kapusty włoskiej, 
  • 350 g ziemniaków, 
  • 150 g kaszy gryczanej, 
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki masła, 
  • 2 łyżki świeżego tymianku, 
  • 2 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 1 łyżeczka cebulki granulowanej. 

Gołąbki kresowe - przepis

Przygotuj kapustę, usuwając głąb ostrym nożem. Umieść główkę w garnku trzonem w dół i zalej ją wodą. Gotuj całość pod przykryciem przez ok. 5 minut. Ostrożnie wyjmuj szczypcami liście, które zaczną odchodzić od główki. Odkładaj je na bok, na papierowe ręczniki.  

Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, z dodatkiem soli. 

Reklama

Ziemniaki obierz, pokrój w mniejszą kostkę i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie tłuczkiem do ziemniaków zagnieć je w gładkie puree. Alternatywnie możesz też wykorzystać resztki z wczorajszego obiadu. 

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na maśle, na patelni. 

Do miski włóż ziemniaki, kaszę, cebulę, drobno posiekany tymianek i pozostałe przyprawy. Całość starannie i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego farszu. Dodaj jajko i ponownie całość wymieszaj. 

Z liści kapusty wytnij twarde rdzenie. Na każdy z nich nakładaj solidną łyżkę farszu, uważając, by nie przepełnić gołąbka. Boki liścia zawiń do środka, a następnie całość zwiń w roladkę. 

Gotowe gołąbki kresowe odkładaj do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem. Przykryj całość folią aluminiową. 

Wstaw danie do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 45 minut. Podawaj najlepiej z dodatkiem sosu pomidorowego lub grzybowego. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Staropolska zupa była uważana za potrawę siłaczy. Jest lekkostrawna, ale sycąca, dla jelit jak eliksir

Nie możesz doczekać się świątecznego piernika? Na weekend upiecz korzenny placek

Jesienny hit na listopadowe spotkania. Zniknie z talerzy w minutę

INTERIA.PL