Świąteczny Kopiec Kreta. Puszysta i lekka propozycja zamiast makowców i serników
Kopiec Kreta to popularne ciasto „z kartonu”, a przez to może niezbyt odpowiednie na świąteczny stół, gdzie królują domowe wypieki. Jeśli jednak uwielbiasz ten deser, przygotuj świąteczny Kopiec Kreta samodzielnie - nie trzeba przecież robić go z półproduktów. Aby odróżnić ciasto od klasyka, zastąp banany np. wiśniami.
Świąteczny Kopiec Kreta to deser inspirowany klasycznym ciastem z kakaowym spodem, bitą śmietaną i bananami, uformowanym w charakterystyczny kopiec. Tym razem jednak żółte owoce ustępują miejsca wiśniom - możesz użyć tych z zalewy albo mrożonych. Wprowadzą przyjemną kwaskową nutę i pięknie skontrastują słodki krem. Takie ciasto wygląda niezwykle efektownie i może śmiało zastąpić tradycyjne makowce czy serniki podczas wigilii. Jeśli wszyscy pieką klasyki, zaszalej i przynieś własną wersję Kopca Kreta. A jeśli nie na wigilię, to wspaniale sprawdzi się w drugim dniu świąt Bożego Narodzenia albo na sylwestra. Rodzina i zaproszeni goście będą zachwyceni.
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 2 jajka,
- 80 g masła,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 125 ml mleka,
- 150 g cukru,
- 150 g mąki pszennej tortowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżki ciemnego kakao.
Składniki na krem:
- 500 ml śmietany kremówki (36%),
- 4 łyżki cukru pudru,
- 250 g serka mascarpone,
- 80 g gorzkiej czekolady,
- 300 g wiśni bez pestek.
Sposób wykonania:
1. Roztop w rondelku masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając - do połączenia składników. Zdejmij rondelek z palnika. Dodaj do powstałego sosu mleko. Wymieszaj. Odstaw do przestudzenia.
2. Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Do osobnego naczynia przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszaj sypkie składniki.
3. Mikserem na niskich obrotach zmiksuj masę z jajek z produktami sypkimi i sosem czekoladowym. Miksuj tylko do połączenia składników.
4. Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka.
5. Po ostudzeniu ciasta wydrąż z niego środek (pozostaw spód i brzegi). Pokrusz wydrążone ciasto.
6. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z dodatkiem cukru pudru. Gdy będzie już sztywna, zmiksuj ją z serkiem mascarpone i startą na średnich oczkach tarki czekoladą. Na koniec wymieszaj z wiśniami (możesz użyć owoców mrożonych lub z zalewy).
7. Przełóż krem na spód ciasta, tworząc z niego kopczyk. Kopczyk oprósz równomiernie pokruszonym ciastem.
8. Wstaw świąteczny Kopiec Kreta na kilka godzin do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Prosty piernik na święta. Obłędnie wilgotny i czekoladowy
Najlepsza przekąska na imprezę czy spotkanie rodzinne. Ile zrobisz, tyle zjedzą