Reklama
Reklama

Świąteczny Kopiec Kreta. Puszysta i lekka propozycja zamiast makowców i serników

Kopiec Kreta to popularne ciasto „z kartonu”, a przez to może niezbyt odpowiednie na świąteczny stół, gdzie królują domowe wypieki. Jeśli jednak uwielbiasz ten deser, przygotuj świąteczny Kopiec Kreta samodzielnie - nie trzeba przecież robić go z półproduktów. Aby odróżnić ciasto od klasyka, zastąp banany np. wiśniami.

Świąteczny Kopiec Kreta - wyjątkowe ciasto

Świąteczny Kopiec Kreta to deser inspirowany klasycznym ciastem z kakaowym spodem, bitą śmietaną i bananami, uformowanym w charakterystyczny kopiec. Tym razem jednak żółte owoce ustępują miejsca wiśniom - możesz użyć tych z zalewy albo mrożonych. Wprowadzą przyjemną kwaskową nutę i pięknie skontrastują słodki krem. Takie ciasto wygląda niezwykle efektownie i może śmiało zastąpić tradycyjne makowce czy serniki podczas wigilii. Jeśli wszyscy pieką klasyki, zaszalej i przynieś własną wersję Kopca Kreta. A jeśli nie na wigilię, to wspaniale sprawdzi się w drugim dniu świąt Bożego Narodzenia albo na sylwestra. Rodzina i zaproszeni goście będą zachwyceni.

Reklama

Świąteczny Kopiec Kreta - przepis

Składniki:

Składniki na ciasto: 

  • 2 jajka, 
  • 80 g masła, 
  • 100 g gorzkiej czekolady,  
  • 125 ml mleka, 
  • 150 g cukru, 
  • 150 g mąki pszennej tortowej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1,5 łyżki ciemnego kakao. 

Składniki na krem: 

  • 500 ml śmietany kremówki (36%),  
  • 4 łyżki cukru pudru, 
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 80 g gorzkiej czekolady, 
  • 300 g wiśni bez pestek. 

Sposób wykonania:

1. Roztop w rondelku masło i połamaną czekoladę. Podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając - do połączenia składników. Zdejmij rondelek z palnika. Dodaj do powstałego sosu mleko. Wymieszaj. Odstaw do przestudzenia. 

2. Utrzyj jajka z cukrem na jasną, puszystą masę. Do osobnego naczynia przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Dokładnie wymieszaj sypkie składniki. 

3. Mikserem na niskich obrotach zmiksuj masę z jajek z produktami sypkimi i sosem czekoladowym. Miksuj tylko do połączenia składników. 

4. Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 175°C. Piecz przez około 25 minut - do suchego patyczka. 

5. Po ostudzeniu ciasta wydrąż z niego środek (pozostaw spód i brzegi). Pokrusz wydrążone ciasto. 

6. Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubij z dodatkiem cukru pudru. Gdy będzie już sztywna, zmiksuj ją z serkiem mascarpone i startą na średnich oczkach tarki czekoladą. Na koniec wymieszaj z wiśniami (możesz użyć owoców mrożonych lub z zalewy). 

7. Przełóż krem na spód ciasta, tworząc z niego kopczyk. Kopczyk oprósz równomiernie pokruszonym ciastem.  

8. Wstaw świąteczny Kopiec Kreta na kilka godzin do lodówki. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Prosty piernik na święta. Obłędnie wilgotny i czekoladowy

To najlepsze ciasto na pierogi, tylko z trzech składników. Delikatne, mięciutkie i dobrze trzyma farsz

Najlepsza przekąska na imprezę czy spotkanie rodzinne. Ile zrobisz, tyle zjedzą

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery | torty | słodycze | Boże Narodzenie