Reklama
Reklama

Sycąca surówka z dodatkiem tuńczyka. Zrób do obiadu lub zajadaj na kolację

Zdrowa surówka nie musi składać się jedynie z kapusty i marchewki. Możesz dorzucić do niej inne składniki, które nie tylko wzbogacą jej smak, ale i nasycą cię na dłużej. Surówkę z tuńczykiem możesz podać do obiadu, lub zabrać ją ze sobą na wynos do pracy jako zdrowy lunch. To bomba witamin i minerałów, której przygotowanie zabiera jedynie kilka minut.

Surówka z tuńczykiem do obiadu może być ciekawym urozmaiceniem twojego codziennego jadłospisu. Ten przepis świetnie się sprawdzi, jeśli szukasz nowych dodatków do dań głównych w swojej kuchni. Jest banalnie łatwa i szybka w przygotowaniu, zrobisz ją w czasie gotowania jajek. Taką surówkę możesz zjeść na kolację, zabrać na wynos, lub wykorzystać ją do zdrowej wersji domowych fast foodów. Będzie idealna dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów. 

Sprawdź także: Seniorzy i cukrzycy powinni jeść to zamiast masła. Łatwo zrobić w domu

Przepis na surówkę z tuńczykiem do obiadu 

Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na surówkę z tuńczykiem, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby dorzucić do niej twoje inne ulubione składniki. Świetnie pasować będzie tu także tarta marchewka, drobno pokrojona papryka, czy kukurydza. Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 250 g kapusty pekińskiej, 
  • 1 ogórek zielony, 
  • 1 cebula, 
  • 2 jajka, 
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 
  • kilka gałązek koperku świeżego.

Sos: 

  • 20 g jogurtu greckiego, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • sól i pieprz do smaku. 

Jak zrobić surówkę z tuńczykiem do obiadu? 

Włóż jajka do garnka, zalej zimną wodą i zagotuj. Gdy woda zacznie wrzeć, gotuj jajka przez około 5 minut. Obierz ze skorupki i pokrój w cienkie paseczki. Przełóż do miski. 

Dokładnie umyj kapustę pekińską pod bieżącą wodą. Następnie osusz liście przy użyciu papierowego ręcznika. Gdy będzie sucha, zdejmij zewnętrzne liście, jeśli są zniszczone. Posiekaj kapustę w cienkie paski i przełóż do jajek. Ogórka dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Pokrój też w cienkie paski. Obierz cebulę z łupin, posiekaj drobno. Koperek posiekaj. Przełóż wszystkie składniki do miski. 

Otwórz puszkę tuńczyka i dokładnie odsącz nadmiar płynu. Po odsączeniu rozdrobnij widelcem na mniejsze kawałki i dodaj do reszty składników. 

W małej miseczce umieść majonez, dodaj łyżeczkę soku z cytryny i wsyp pół łyżeczki cukru. Dopraw sos solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Wymieszaj i wlej do dużej miski z warzywami, jajkami i tuńczykiem. Przykryj i wstaw do lodówki na około 20 minut przed podaniem. 

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Włoska uczta dla smakoszy makaronów. Przepis na canneloni z mięsem mielonym

Niezawodny przepis na curry z kurczakiem. Przyjemnie rozgrzeje i nasyci

Wyśmienity olej dla seniorów i dbających o serce. Łyżka dziennie pomoże zadbać o cholesterol, usunie toksyny z organizmu

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: surówki