Sycące, aromatyczne, po prostu pyszne. Przygotuj je na obiad
To świetny pomysł na treściwy obiad, nieco inny niż tradycyjne propozycje. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich, przygotuj naleśniki gyros - danie proste do wykonania, ale niezwykle pyszne i sycące.
Inspirowane kuchnią turecką naleśniki gyros to prawdziwy rarytas dla wielbicieli pikantnych dań! Doskonale sprawdzą się zarówno w roli sycącej przekąski, jak nietuzinkowego obiadu. Możesz też przygotować je w mniejszej wersji, która z pewnością zachwyci gości na imprezach i różnego rodzaju przyjęciach.
Składniki na ciasto naleśnikowe:
- 350 g mąki pszennej,
- 250 ml piwa,
- 250 ml mleka,
- około 200 ml wody,
- 2 jajka,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- ¾ łyżeczki soli.
Składniki na farsz:
- 1 kg mielonej cielęciny,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- 1 cebula,
- 1 pomidor,
- 3 ząbki czosnku,
- mały pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżeczki przyprawy gyros,
- ½-1 łyżeczki roztartych w moździerzu płatków chili,
- ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
- sól (do smaku),
- olej roślinny (do smażenia),
- kwaśna śmietana (jako sos do naleśników).
Przygotuj ciasto na naleśniki. Połącz w misce piwo, mleko, jajka, olej, mąkę i sól. Zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dodawaj wodę – aż uzyskasz ciasto o nieco gęstszej konsystencji niż w przypadku zwykłego ciasta naleśnikowego (powinno swobodnie spływać z łyżki, ale jednocześnie pokrywać jej powierzchnię – jak gęsta śmietana). Gotowe odstaw na około pół godziny.
Posiekaj pietruszkę (odłóż kilka gałązek do dekoracji). Pomidora, papryki i cebulę pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Wysmaż cielęcinę na oleju (niezbyt mocno, nie może być przesuszona). Pod koniec smażenia dopraw przyprawą gyros, pieprzem, solą i chili. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez chwilę. Na innej patelni podsmaż na oleju cebulę i papryki. Gdy zmiękną, dodaj pomidora, czosnek i smaż jeszcze przez chwilę – do zredukowania płynu.
Połącz mięso z warzywami. Dodaj posiekaną pietruszkę. Odstaw pod przykryciem na czas smażenia naleśników.
Usmaż nieco grubsze niż zwykle naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Gotowe posmaruj na całej powierzchni pastą z warzyw i mięsa. Zroluj i wstaw w naczyniu żaroodpornym odpornym do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 10 minut.
Podawaj naleśniki gyros z kwaśną śmietaną (może posłużyć za sos osobom, które uznają danie za zbyt pikantne), udekorowane listkami natki pietruszki.
Źródło: terazgotuje.pl, Smaker.pl
Zobacz też:
Ulubiony Przysmak Gości. Niepozorne kuleczki skrywają sycący farsz
Wyśmienite roladki ze schabu na rodzinny obiad. Zrób więcej, bo zabraknie
Dla serca i jelit działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz też różnicę na wadze