Reklama
Reklama

Sycące, aromatyczne, po prostu pyszne. Przygotuj je na obiad

To świetny pomysł na treściwy obiad, nieco inny niż tradycyjne propozycje. Jeśli chcesz zaskoczyć bliskich, przygotuj naleśniki gyros - danie proste do wykonania, ale niezwykle pyszne i sycące.

Inspirowane kuchnią turecką naleśniki gyros to prawdziwy rarytas dla wielbicieli pikantnych dań! Doskonale sprawdzą się zarówno w roli sycącej przekąski, jak nietuzinkowego obiadu. Możesz też przygotować je w mniejszej wersji, która z pewnością zachwyci gości na imprezach i różnego rodzaju przyjęciach.

Naleśniki gyros - lista składników

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 350 g mąki pszennej,
  • 250 ml piwa,
  • 250 ml mleka,
  • około 200 ml wody,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • ¾ łyżeczki soli.

Składniki na farsz:

  • 1 kg mielonej cielęciny,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 cebula,
  • 1 pomidor,
  • 3 ząbki czosnku,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 2 łyżeczki przyprawy gyros,
  • ½-1 łyżeczki roztartych w moździerzu płatków chili,
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • sól (do smaku),
  • olej roślinny (do smażenia),
  • kwaśna śmietana (jako sos do naleśników).

Naleśniki gyros - przepis

Przygotuj ciasto na naleśniki. Połącz w misce piwo, mleko, jajka, olej, mąkę i sól. Zmiksuj lub wymieszaj trzepaczką. Stopniowo dodawaj wodę – aż uzyskasz ciasto o nieco gęstszej konsystencji niż w przypadku zwykłego ciasta naleśnikowego (powinno swobodnie spływać z łyżki, ale jednocześnie pokrywać jej powierzchnię – jak gęsta śmietana). Gotowe odstaw na około pół godziny.

Posiekaj pietruszkę (odłóż kilka gałązek do dekoracji). Pomidora, papryki i cebulę pokrój w kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Wysmaż cielęcinę na oleju (niezbyt mocno, nie może być przesuszona). Pod koniec smażenia dopraw przyprawą gyros, pieprzem, solą i chili. Dodaj koncentrat pomidorowy i smaż jeszcze przez chwilę. Na innej patelni podsmaż na oleju cebulę i papryki. Gdy zmiękną, dodaj pomidora, czosnek i smaż jeszcze przez chwilę – do zredukowania płynu.

Połącz mięso z warzywami. Dodaj posiekaną pietruszkę. Odstaw pod przykryciem na czas smażenia naleśników.

Usmaż nieco grubsze niż zwykle naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni. Gotowe posmaruj na całej powierzchni pastą z warzyw i mięsa. Zroluj i wstaw w naczyniu żaroodpornym odpornym do nagrzanego do 190°C piekarnika na około 10 minut.

Podawaj naleśniki gyros z kwaśną śmietaną (może posłużyć za sos osobom, które uznają danie za zbyt pikantne), udekorowane listkami natki pietruszki.

Źródło: terazgotuje.pl, Smaker.pl

Zobacz też:

Ulubiony Przysmak Gości. Niepozorne kuleczki skrywają sycący farsz

​Wyśmienite roladki ze schabu na rodzinny obiad. Zrób więcej, bo zabraknie

Dla serca i jelit działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz też różnicę na wadze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: naleśniki