Reklama
Reklama

Sycący omlet chłopski na śniadanie. Zastrzyk energii na cały dzień

Omlet chłopski to pyszne śniadanie, które porządnie cię nasyci. To najlepszy wybór, jeśli potrzebujesz solidnej dawki energii. Proste składniki pozwolą ci też wykorzystać resztki, które akurat masz w lodówce, a dodatek ubitego białka sprawi, że omlet wyjdzie pięknie puszysty.

Jak zrobić puszystego omleta?

Przepisów na idealnego omleta jest tyle, co miłośników dobrych śniadań. Niektórzy rozkłócają od razu całe jajka, dodają do nich szybko ulubione składniki i smażą na patelni. Żeby jednak stworzyć najbardziej puszystego omleta, trzeba nieco więcej zachodu. Przede wszystkim należy oddzielić żółtka od białek

Białka trzeba od razu ubić z odrobiną soli. To właśnie ich puszystość przełoży się na pięknie wyrośniętego omleta. Żółtka warto wymieszać z pozostałymi składnikami - np. pokrojoną szynką czy papryką. Do powstałej masy należy delikatnie, najlepiej szpatułką kuchenną, przełożyć ubite białka. Nie wolno jednak zbyt długo mieszać całości, żeby białka nie straciły swojej objętości. Taką napuszoną, delikatną masę przelewamy na patelnię i czekamy, aż usmaży się omlet. 

Omlet chłopski - przepis

Omlet chłopski wychodzi bardzo puszysty i lekki, ale dzięki użytym składnikom - będzie też niezwykle sycący. Do środka trafia nie tylko szynka, ale też boczek wędzony. W omlecie nie może zabraknąć również sera i papryki. Te typowe jak na śniadanie składniki komponują się w pyszną całość. Spróbuj przygotować taką przekąskę - po jej spożyciu będziesz długo najedzony i energiczny.

Składniki:

  • 1 jajko 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 łyżka mleka 
  • 2-3 plasterki szynki 
  • 2-3 plasterki boczku wędzonego surowego 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 łyżka tartego sera 
  • 1 łyżka masła 
  • sól i pieprz 

Wykonanie:

Oddziel białka od żółtek i ubij je wraz z odrobiną soli na puszystą pianę. Żółtka dodaj do miski, wsyp mąkę, wlej mleko, dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj krótko do połączenia składników. 

Szynkę i boczek pokrój w plasterki, a potem na mniejsze kawałki. Posiekaj też paprykę. Wszystkie składniki dodaj do masy jajecznej. Na koniec wmieszaj delikatnie pianę z białek. 

Na patelni rozgrzej masło. Wylej masę na omleta chłopskiego i smaż z dwóch stron, aby zrobił się złoty. Po przełożeniu na talerz, posyp tartym serem.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie | jaja