Szarlotka, ale inaczej. Ten przepis wolę nawet od klasycznego
Szarlotka to ciasto, które Polacy uwielbiają - ja czasami lubię urozmaicić klasyczny przepis i sięgam po różne warianty. Ten pomysł na szarlotkę na półkruchym cieście podpatrzyłam kiedyś na imprezie rodzinnej i zdecydowanie taki deser szybko stał się moim ulubionym. To połączenie tradycji i nowoczesności.
Szarlotka na półkruchym cieście to szybsza i prostsza wersja klasycznego deseru, która charakteryzuje się tym samym wyjątkowym smakiem i soczystością.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 150 g masła,
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%,
- 200 g cukru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szczypta soli.
Nadzienie:
- 6 jabłek,
- 2 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Dodatkowo:
- wiórki czekoladowe do posypania.
Przygotuj ciasto.
Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane drobno zimne masło i szczyptę soli.
Masło rozetrzyj z mąką aż powstanie konsystencja mokrego piasku.
Do osobnej miski wsyp cukier i cukier waniliowy. Wbij jajka i całość zmiksuj na wysokich obrotach przez kilka minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy.
Masę jajeczną przenieś do miski z mąką; dołóż śmietanę. Całość wymieszaj szpatułką, a następnie możesz użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego.
Uformuj z ciasta dwie kule, owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotuj nadzienie.
Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę i włóż do garnka postawionego na średnim ogniu. Dodaj cynamon, wanilię, cukier i sok z cytryny. Gotuj całość pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
Zdejmij masę z ognia i odstaw do przestudzenia.
Złóż ciasto.
Wyjmij jedną kulę i rozwałkuj ją na placek o wymiarach 25x35 cm. Przenieś go do formy o takich samym wymiarach, wyłożonej papierem do pieczenia.
Następnie równomiernie rozłóż nadzienie jabłkowe.
Drugą kulę ciasta również rozwałkuj, ale porwij je na małe kawałki i wylep nimi wierzch ciasta, dość nieporządnie i niechlujnie – da to fantastyczny efekt.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, aż wierzch będzie ładnie zezłocony.
Szarlotkę na półkruchym cieście wyjmij i całkowicie ostudź. Podawaj ją na zimno, posypaną wiórkami czekoladowymi.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Znasz zasadę 36:20? Ciasto drożdżowe jest pulchne, delikatne i aż wychodzi z miski
Pyszna przekąska na andrzejki. Kilka minut w kuchni, a efekt zachwyca
Aksamitny i puszysty krem czekoladowy. Każdy marzy o takim deserze