Reklama
Reklama

Szarlotka, ale inaczej. Ten przepis wolę nawet od klasycznego

Szarlotka to ciasto, które Polacy uwielbiają - ja czasami lubię urozmaicić klasyczny przepis i sięgam po różne warianty. Ten pomysł na szarlotkę na półkruchym cieście podpatrzyłam kiedyś na imprezie rodzinnej i zdecydowanie taki deser szybko stał się moim ulubionym. To połączenie tradycji i nowoczesności.

Szarlotka na półkruchym cieście to szybsza i prostsza wersja klasycznego deseru, która charakteryzuje się tym samym wyjątkowym smakiem i soczystością. 

Szarlotka na półkruchym cieście - lista składników

Ciasto: 

  • 500 g mąki pszennej, 
  • 2 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 150 g masła, 
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%, 
  • 200 g cukru, 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego, 
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 szczypta soli. 

Nadzienie: 

Reklama
  • 6 jabłek, 
  • 2 łyżki brązowego cukru, 
  • 2 łyżki soku z cytryny, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego. 

Dodatkowo: 

  • wiórki czekoladowe do posypania. 

Jak zrobić szarlotkę na półkruchym cieście?

Przygotuj ciasto. 

Mąkę przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodaj posiekane drobno zimne masło i szczyptę soli. 

Masło rozetrzyj z mąką aż powstanie konsystencja mokrego piasku. 

Do osobnej miski wsyp cukier i cukier waniliowy. Wbij jajka i całość zmiksuj na wysokich obrotach przez kilka minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. 

Masę jajeczną przenieś do miski z mąką; dołóż śmietanę. Całość wymieszaj szpatułką, a następnie możesz użyć miksera z hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. 

Uformuj z ciasta dwie kule, owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Przygotuj nadzienie. 

Jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój je w kostkę i włóż do garnka postawionego na średnim ogniu. Dodaj cynamon, wanilię, cukier i sok z cytryny. Gotuj całość pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. 

Zdejmij masę z ognia i odstaw do przestudzenia. 

Złóż ciasto. 

Wyjmij jedną kulę i rozwałkuj ją na placek o wymiarach 25x35 cm. Przenieś go do formy o takich samym wymiarach, wyłożonej papierem do pieczenia. 

Następnie równomiernie rozłóż nadzienie jabłkowe. 

Drugą kulę ciasta również rozwałkuj, ale porwij je na małe kawałki i wylep nimi wierzch ciasta, dość nieporządnie i niechlujnie – da to fantastyczny efekt. 

Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut, aż wierzch będzie ładnie zezłocony. 

Szarlotkę na półkruchym cieście wyjmij i całkowicie ostudź. Podawaj ją na zimno, posypaną wiórkami czekoladowymi. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Znasz zasadę 36:20? Ciasto drożdżowe jest pulchne, delikatne i aż wychodzi z miski

Pyszna przekąska na andrzejki. Kilka minut w kuchni, a efekt zachwyca

Aksamitny i puszysty krem czekoladowy. Każdy marzy o takim deserze

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery