Reklama
Reklama

Szarlotka, czy ciasto z dynią? Dzięki temu przepisowi nie musisz wybierać

Nie potrafisz zdecydować, jakie ciasto upiec do popołudniowej sobotniej kawy? A może spodziewasz się gości i szukasz przepisu na coś słodkiego? Jesienią królują dwa rodzaje ciast, szarlotki, oraz wypieki z dynią. A co, gdyby jakoś je połączyć? Tu z pomocą przychodzi przepis na ciasto Dyniaczek. Jest miękkie i delikatne, nie brakuje w nim także chrupiącego elementu w postaci pysznej kruszonki. Na pewno zasmakuje całej twojej rodzinie.

Ciasto Dyniaczek to prawdziwy jesienny przysmak, który łączy w sobie soczystą kruchość jabłek i delikatność dyni - a wszystko pod kuszącą, złocistą kruszonką. Miękkie, wilgotne ciasto z jogurtem, przełamane cytrusową nutą sprawia, że z każdym kęsem masz ochotę na więcej. Zamiast pytać: "Czy został jeszcze kawałek?", lepiej od razu upiecz większą blachę.

Sprawdź także: Trochę racuchy, trochę cynamonki. Połącz dwa ulubione dania w jedno

Przepis na ciasto Dyniaczek

Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, zaopatrz się w odpowiednią blachę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 25 cm. 

Składniki na ciasto: 

  • 300 g naturalnego jogurtu,  
  • 90 g roztopionego masła,
  • 3 jajka, 
  • 300 g mąki pszennej, 
  • 100 g cukru lub miodu, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego, 
  • ok. 250 g miąższu z dyni (z dyni piżmowej lub hokkaido), 
  • ok. 250 g obranych jabłek, 
  • 1 łyżka soku z cytryny, 
  • ½ łyżeczki tartej skórki z cytryny lub pomarańczy.

Składniki na kruszonkę: 

  • 125 g masła, 
  • 170 g mąki pszennej,
  • ok. 100 g cukru drobnego, 
  • ok. 100 g drobno posiekanych migdałów lub orzechów laskowych. 

 Jak zrobić ciasto Dyniaczek?

Przygotuj ciasto. Utrzyj miękkie masło z cukrem na jasną masę. Następnie dodawaj po jednym jajku. W osobnej misce wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypuj do ciasta mąkę, naprzemiennie z dodawaniem jogurtu. Wymieszaj ciasto tylko do połączenia składników. Przelej gęste ciasto do okrągłej foremki (ok. 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj wierzch. Na górze ułóż plasterki miąższu z dyni i kawałki jabłek, posyp cukrem waniliowym i tartą skórką z cytryny/pomarańczy, a także skrop sokiem z cytryny.  Przygotuj kruszonkę.  Do przesianej mąki dosyp cukier i wymieszaj. Następnie wkrawaj kawałki zimnego masła i rozcieraj w palcach, aby powstały okruchy. Powstałą kruszonką posyp ciasto i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 175-180°C. Piecz ciasto przez 40-45 minut, aż kruszonka ładnie się zrumieni. Gotowy “Dyniaczek" wyjmij z piekarnika, ostudź na kratce i podawaj. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, aby nie wyschło. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Niewielka zmiana w przepisie i wychodzi najlepsza surówka do obiadu. Takiego Colesława jeszcze nie jadłam

​Aromatyczny sernik pomarańczowy. Zapisz przepis i zrób go na święta Bożego Narodzenia

Słodkości na początek zimy. Jak zrobić urocze ciasteczka bałwanki?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta