Reklama
Reklama

Kremowy sernik ze słonymi precelkami. Idealny deser na specjalną okazję

Sernik precelkowy to ciasto, które idealnie sprawdzi się na wszystkie specjalne okazje. Jeśli czeka cię wizyta gości, organizacja przyjęcia urodzinowego, lub imieninowego, ten przepis warto mieć pod ręką. Deser łączy w sobie słony smak precelków, delikatny krem śmietanowy, waniliową masę sernikową, oraz pyszny karmel. Ciasto jest tak smaczne, że na pewno wszyscy będą się zajadać.

Sernik precelkowy to wyjątkowy deser, który, choć jest dość pracochłonny, to warty każdej poświęconej minuty. Chociaż w przepisie znajdziemy wiele etapów, potrzebnych do przygotowania poszczególnych warstw, zapewniamy, ze podążając za przepisem, uda się go odtworzyć nawet początkującym cukiernikom. Maślano-precelkowy spód z nutką soli, kremowa warstwa sernikowa z serka śmietankowego, delikatny, śmietanowy krem, oraz domowy karmel to połączenie smaków i tekstur, które zawładnie kubkami smakowymi twoich gości i domowników. Ciasto idealnie sprawdzi się na wszystkie rodzinne uroczystości. 

Reklama

Sprawdź także: Proste ciasto na Dzień Mamy. Delikatne jak puch, szybkie do zrobienia

Przepis na sernik precelkowy

Składniki na spód: 

  • 125 g solonych precelków, 
  • 90 g masła, 
  • 50 g brązowego cukru, 
  • 3 łyżeczki mąki. 

Składniki na warstwę serową: 

  • 750 g serka śmietankowego, 
  • 280 g cukru,
  • 160 ml śmietanki 36 proc.,
  • 40 g mąki ziemniaczanej, 
  • 3 jajka, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Składniki na warstwę śmietanową: 

  • 250 ml śmietanki 36 proc.,  
  • 2 łyżki cukru, 
  • 2 łyżeczki żelatyny, 
  • 4 łyżki wody. 

Składniki na karmel: 

  • 60 ml wody, 
  • 225 g cukru,
  • 250 g śmietanki 36 proc., 
  • 30 g masła 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • ½ łyżeczki soli.

Dodatkowo: 

  • precelki do dekoracji.

Jak zrobić sernik precelkowy? 

Przygotuj spód. W robocie kuchennym rozdrobnij precle na grube okruszki. Dodaj mąkę, brązowy cukier i masło. Zmiksuj do połączenia. Formę o średnicy 20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wylep przygotowaną masą dno tortownicy i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego na 175 st. Celsjusza na 10 minut. Pozostaw odrobinę masy precelkowej do późniejszej dekoracji. Spód wyjmij i ostudź przez 15 minut. 

Przygotuj warstwę serową. W misce utrzyj serek śmietankowy z cukrem i skrobią. Przy dużej prędkości miksera dodawaj po jednym jajku, po każdym dobrze mieszając. Dołóż wanilię oraz śmietankę. Ubijaj do połączenia. Wlej warstwę serową na podpieczony wcześniej spód i wstaw całość do pieca. Piecz ciasto przez 60-70 minut, aż środek będzie się lekko trząsł. Wyjmij całość z piekarnika i pozostaw do ostudzenia, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin. 

Przygotuj warstwę śmietanową. Żelatynę rozprowadź w wodzie i pozostaw do napęcznienia na 5 minut. Następnie podgrzej krótko w mikrofalówce i odstaw do lekkiego przestudzenia. Śmietankę ubij na sztywno w misce z dodatkiem cukru. Na koniec wlej powoli żelatynę i dobrze ją rozprowadź. Wstaw masę do lodówki na ok. 30 minut. 

Przygotuj karmel. Do średniego rondla wlej wodę i zagotuj ją razem z cukrem przez 7-9 minut, do uzyskania złotego koloru. Zdejmij karmel z ognia i ostrożnie wmieszaj śmietanę. Postaw rondel z powrotem na ogniu i gotuj na małym ogniu do zgęstnienia, przez ok. 8-10 minut. Zdejmij masę z ognia i wmieszaj masło, wanilię oraz sól. Pozostaw do ostygnięcia. 

Złóż ciasto. Na chłodnej masie serowej rozsmaruj cienką warstwę karmelu. Następnie wyłóż 2/3 masy śmietanowej i wyrównaj. Na górze wylej pozostały karmel i wstaw całość do lodówki na ok. godzinę. Pozostałą masę śmietanową przenieś do rękawa cukierniczego. Wyciskaj ozdobne gwiazdki na brzegu ciasta. Sernik precelkowy ozdabiaj małymi precelkami. Całość możesz posypać okruchami masy ciasteczkowej ze spodu. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

O niebo lepsze od małosolnych. "Krokodylki" robię, gdy tylko ogórki gruntowe pojawią się na straganach

Lepsza od jarzynowej. Sałatka siostry Anastazji to hit na moich imprezach

Austriacki gulasz według przedwojennego przepisu. Mięso rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta