Szukasz przepisu na szarlotkę z dużą ilością jabłek? Zrób ją według tej receptury
Jesienią w sklepach dużo częściej trafiają się promocje na jabłka. Jeśli lubisz jeść sezonowo i nie przepłacać, warto wykorzystać ten fakt i odtworzyć przepis na szarlotkę z dużą ilością jabłek. Jest naprawdę prosta, a jednocześnie niezwykle smaczna. Maślane ciasto, słodko-kwaśne jabłka, oraz dodatek chrupiących orzechów sprawiają, że słodka uczta na pewno nie skończy się na jednym kawałku.
Szarlotka z dużą ilością jabłek to idealnie jesienne ciasto, niesamowicie proste i domowe. Świetnie pasują do niej orzechy włoskie, które będą stanowić pyszny i chrupiący dodatek, idealnie współgrający z jabłkami. Możesz także wymienić je na migdały lub orzechy laskowe. Taka szarlotka bardzo dobrze sprawdzi się na co dzień do kawy lub herbaty, lub jako ciasto na rodzinne uroczystości. Cała twoja rodzina pokocha je już od pierwszego gryza.
Zanim zabierzesz się za pieczenie, zaopatrz się w odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się tortownica o średnicy 23 cm. Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 1 kg jabłek,
- 210 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 110 g masła,
- 75 ml mleka,
- 2 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 1 cytryna,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 1 szczypta soli.
Dodatkowo:
- masło na wierzch ciasta,
- orzechy włoskie do posypania,
- cukier do posypania.
Skórkę z cytryny zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a sok z owocu dobrze wyciśnij, usuwając pestki. Jabłka obierz i przekrój, wydrążając gniazda nasienne. Następnie pokrój owoce na cienkie plastry. Przełóż jabłka do dużej miski i wyciśnij na nie połowę soku z cytryny. Delikatnie wymieszaj.
Masło rozpuść w małym rondelku. Zdejmij je z ognia, dodaj mleko i odstaw. W małej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sól. Do dużej miski wbij jajka. Utrzyj je z cukrem do uzyskania jasnożółtej, kremowej konsystencji. Dodaj skórkę z cytryny i ekstrakt waniliowy. Wymieszaj.
Stopniowo wsypuj suche składniki do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Następnie wlej masło z mlekiem. Połącz razem na jednolitą konsystencję. Połowę jabłek dodaj do ciasta i delikatnie je wmieszaj.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę ciasta z jabłkami. Wyrównaj. Pozostałe jabłka rozłóż równomiernie na wierzchu. W kilku miejscach porozkładaj niewielkie kawałeczki masła.
Wierzch posyp siekanymi orzechami włoskimi i cukrem. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego na 180 st. Celsjusza i piecz je przez 60-70 minut, do momentu aż zacznie odstawać lekko od formy, a wbity patyczek wyjdzie czysty.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsza przekąska andrzejkowa. Bułeczki nadziej pysznym farszem
Zamiast kotletów zrób schab w sosie pomidorowym. Oto twój pomysł na dzisiejszy obiad
Ciasto krówkowe w nowym wydaniu. Po pierwszym kęsie goście będą zdziwieni