Szybka przekąska na świąteczną imprezę. Ciasto francuskie z szynką i serem
W weekend czeka cię wizyta rodziny lub znajomych? A może już dziś szukasz pomysłów na przekąski na bożonarodzeniową lub sylwestrową imprezę? Idealnie sprawdzą się przystawki z ciasta francuskiego, są pyszne i proste w przygotowaniu. Można zrobić je na wiele sposobów, na słodko z jabłkami, lub wytrawnie - ze szpinakowym lub mięsnym farszem. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić ciasto francuskie z szynką i serem.
Ciasto francuskie z szynką i serem to szybki i prosty przepis na udaną, pyszną przekąskę lub przystawkę. Z powodzeniem możesz je zaserwować na każdej imprezie: urodzinowej, imieninowej, a nawet na sylwestra. Doskonale smakują i na ciepło, i na zimno - możesz je nawet spakować do śniadaniówki i zjeść w szkole czy pracy. Dużą zaletą tego dania jest prostota przygotowania - nie wymaga długotrwałych przygotowań ani specjalistycznych umiejętności. Jeśli chcesz, możesz też dodać ulubione składniki - pomidory, oliwki czy inne warzywa. Eksperymentuj do woli.
Sprawdź także: Tym śledziom nikt się nie oprze. W mig znikną ze stołu
Do przygotowania przekąsek z ciasta francuskiego z serem i szynką, będziesz potrzebować kilka prostych i łatwo dostępnych składników:
- 1 arkusz ciasta francuskiego,
- 50 ml passaty pomidorowej,
- 100 g szynki gotowanej dobrej jakości w plastrach,
- 100 g sera cheddar w plastrach,
- 1 jajko,
- ½ łyżeczki suszonej bazylii.
Ciasto francuskie rozwiń płasko na blacie. Posmaruj je cienką warstwą passaty pomidorowej. Na wierzchu ciasta rozłóż równomiernie plasterki szynki, a następnie sera. Zwiń je tak ciasno, jak tylko można i zlep łączenie, mocno dociskając.
Ostrym nożem pokrój roladę na plasterki o grubości ok. 2,5 cm. Kładź rollsy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko rozbełtaj w miseczce i posmaruj nim wierzch ciasta francuskiego. Całość posyp suszoną bazylią.
Wstaw ciasto francuskie z szynką i serem do pieca nastawionego na 200 st. Celsjusza i piecz przez ok. 15 minut lub do momentu ładnego zezłocenia. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na kratce.
Rollsy podawaj na ciepło lub na zimno. Niespożyte, przechowuj w lodówce, w szczelnym pojemniku. Spożyj w ciągu 24 godzin.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jak zrobić włoskie pączki z kremem? Ten przepis to gwarancja dobrego smaku
Nasyci na długo, idealny na śniadanie. Szybki przepis na omlet z warzywami
Wariacja na temat włoskiego dania. Zapiekanka lasagne to idealny obiad dla głodomora