Szybki domowy deser. Sekret kwaskowatego posmaku i wilgotnej konsystencji tkwi w owocach
W sezonie na śliwki aż szkoda nie wykorzystać ich w kuchni, zwłaszcza w deserach. To owoce, które doskonale sprawdzają się w prostych wypiekach. Szybkie ciasto ze śliwkami to idealny sposób, żeby cieszyć się ich smakiem przy kubku aromatycznej herbaty czy ulubionej kawy. Ciasto wychodzi wilgotne, aromatyczne i pełne kwaskowatych owoców.
To szybkie ciasto ze śliwkami jest idealnym sposobem na urozmaicenie popołudniowej kawy czy herbaty. Wypiek jest niezwykle bogaty w smaku, lekko kwaskowaty, nie za słodki. Koniecznie musisz go przygotować podczas sezonu śliwkowego. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale także atrakcyjne wizualnie i zaskoczy wszystkich domowników oraz gości. Nie potrzebuje zbyt wielu dodatków - wystarczy posypać je odrobiną cukru pudru lub zaserwować z gałką lodów waniliowych.
Przeczytaj też: Faszerowana papryka na 7 sposobów. Pomysł na szybki i pożywny obiad
Składniki:
- 190 g mąki pszennej,
- 200 g cukru,
- 125 g masła,
- 3 jajka w rozmiarze L lub XL,
- 30 g śmietany 18%,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki kardamonu.
Dodatkowo:
- 100 g śliwek,
- cukier puder do posypania.
Sposób wykonania:
Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i kardamon.
W osobnej misce utrzyj masło z cukrem do uzyskania puszystej i lekkiej masy. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich, a następnie wanilię i śmietanę. Mieszaj, aż całość będzie gładka i jednolita.
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do środka i wyrównaj łyżką.
Śliwki umyj i przekrój na połowy. Usuń pestki. Powciskaj połówki owoców w ciasto, tworząc okrąg. Umieszczaj śliwki skórką do dołu.
Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 40-50 minut lub do suchego patyczka.
Szybkie ciasto ze śliwkami wyjmij i pozostaw do lekkiego przestudzenia przed wyjęciem z formy.
Wypiek podawaj na zimno lub ciepło, po posypaniu cukrem pudrem.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Miękki jak puch, czekoladowy spód i kawa. Nowa wersja cappuccino to moje odkrycie
To nie kardamon, ani cynamon. Kawa ze zdrowym dodatkiem chroni serce i obniża poziom cukru
Najszybsza zapiekanka makaronowa na obiad. Obiad dla zabieganych i na ostatnią chwilę