Reklama
Reklama

Szybki domowy deser. Sekret kwaskowatego posmaku i wilgotnej konsystencji tkwi w owocach

W sezonie na śliwki aż szkoda nie wykorzystać ich w kuchni, zwłaszcza w deserach. To owoce, które doskonale sprawdzają się w prostych wypiekach. Szybkie ciasto ze śliwkami to idealny sposób, żeby cieszyć się ich smakiem przy kubku aromatycznej herbaty czy ulubionej kawy. Ciasto wychodzi wilgotne, aromatyczne i pełne kwaskowatych owoców.

Szybkie ciasto ze śliwkami 

To szybkie ciasto ze śliwkami jest idealnym sposobem na urozmaicenie popołudniowej kawy czy herbaty. Wypiek jest niezwykle bogaty w smaku, lekko kwaskowaty, nie za słodki. Koniecznie musisz go przygotować podczas sezonu śliwkowego. Ciasto jest nie tylko pyszne, ale także atrakcyjne wizualnie i zaskoczy wszystkich domowników oraz gości. Nie potrzebuje zbyt wielu dodatków - wystarczy posypać je odrobiną cukru pudru lub zaserwować z gałką lodów waniliowych

Przeczytaj też: Faszerowana papryka na 7 sposobów. Pomysł na szybki i pożywny obiad

Reklama

Szybkie ciasto ze śliwkami - przepis

Składniki:

  • 190 g mąki pszennej, 
  • 200 g cukru, 
  • 125 g masła, 
  • 3 jajka w rozmiarze L lub XL, 
  • 30 g śmietany 18%, 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego, 
  • łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • łyżeczka cynamonu, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1/4 łyżeczki kardamonu. 

Dodatkowo: 

  • 100 g śliwek, 
  • cukier puder do posypania. 

Sposób wykonania:

Do dużej miski przesiej mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, sól i kardamon. 

W osobnej misce utrzyj masło z cukrem do uzyskania puszystej i lekkiej masy. Dodawaj po jednym jajku, dobrze mieszając po każdym z nich, a następnie wanilię i śmietanę. Mieszaj, aż całość będzie gładka i jednolita. 

Tortownicę o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do środka i wyrównaj łyżką. 

Śliwki umyj i przekrój na połowy. Usuń pestki. Powciskaj połówki owoców w ciasto, tworząc okrąg. Umieszczaj śliwki skórką do dołu. 

Wstaw ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez ok. 40-50 minut lub do suchego patyczka. 

Szybkie ciasto ze śliwkami wyjmij i pozostaw do lekkiego przestudzenia przed wyjęciem z formy. 

Wypiek podawaj na zimno lub ciepło, po posypaniu cukrem pudrem. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Miękki jak puch, czekoladowy spód i kawa. Nowa wersja cappuccino to moje odkrycie

To nie kardamon, ani cynamon. Kawa ze zdrowym dodatkiem chroni serce i obniża poziom cukru

Najszybsza zapiekanka makaronowa na obiad. Obiad dla zabieganych i na ostatnią chwilę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | śliwki | desery | słodycze