Reklama
Reklama

Szybki placek z jabłkami. Słodki deser, który nasyci i rozrusza jelita

Nie ma chyba lepszej przekąski do popołudniowej kawy niż klasyczny placek z jabłkami. Przygotuj go z wykorzystaniem dojrzałych, ale twardych, lekko kwaskowych owoców - taki jest najpyszniejszy. Według tego przepisu możesz też przygotować ciasto z innymi owocami, np. ze śliwkami albo truskawkami.

Można powiedzieć, że jabłka to polskie dobro narodowe. Nie brakuje ich w sadach, smakują pysznie i są wyjątkowo soczyste. Co więcej, to samo zdrowie. Od czasu do czasu warto przemycić je w deserze, który umili popołudniową kawę.

Dlaczego warto jeść jabłka?

Jabłka są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. 

Placek z jabłkami, choć bogaty w węglowodany, przemyci dużo witamin i minerałów do organizmu. Owoce zawierają witaminę A, C, E i te z grupy B oraz fosfor, wapń, siarkę, potas, żelazo i magnez. 

Są także źródłem antyoksydantów, które odżywiają skórę, hamują procesy starzenia się komórek i chronią przed licznymi chorobami cywilizacyjnymi (cukrzycą, miażdżycą, nowotworami). W jabłkach jest też sporo błonnika pokarmowego, działającego korzystnie na układ pokarmowy. Pobudza on perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i sprawia, że czujemy sytość na długo. 

Placek z jabłkami - przepis

Składniki:

  • 125 g masła 
  • 125 g drobnego cukru (+2 łyżki do oprószenia jabłek) 
  • łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 
  • 3 jajka 
  • 200 g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 50 ml mleka 
  • 1/2 cytryny 
  • szczypta soli 
  • 2-3 jabłka 

Sposób wykonania:

Ogrzej jajka, masło i mleko do temperatury pokojowej. Oddziel białka jaj od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach utrzyj masło cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj do masy po jednym żółtku. Ucieraj do połączenia składników. Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj także mleko i skórkę otartą z połowy cytryny. Zmiksuj na gładkie ciasto. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Delikatnie (krótko, z użyciem szpatułki) wmieszaj ją w ciasto. 

Pokrój jabłka na cząstki, usuwając z nich gniazda nasienne. Skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. 

Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Na powierzchni ułóż cząstki jabłek. Oprósz je cukrem. 

Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto całkowicie wystygnie, możesz oprószyć je cukrem pudrem albo oblać lukrem. 

Źródło: terazgotuje.pl, manufakturasmakow.com

Zobacz też:

Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu

Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej

Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: placki | ciasta | desery | słodycze | owocowe | jabłka