Szybki placek z jabłkami. Słodki deser, który nasyci i rozrusza jelita
Nie ma chyba lepszej przekąski do popołudniowej kawy niż klasyczny placek z jabłkami. Przygotuj go z wykorzystaniem dojrzałych, ale twardych, lekko kwaskowych owoców - taki jest najpyszniejszy. Według tego przepisu możesz też przygotować ciasto z innymi owocami, np. ze śliwkami albo truskawkami.
Można powiedzieć, że jabłka to polskie dobro narodowe. Nie brakuje ich w sadach, smakują pysznie i są wyjątkowo soczyste. Co więcej, to samo zdrowie. Od czasu do czasu warto przemycić je w deserze, który umili popołudniową kawę.
Jabłka są niskokaloryczne i mają niski indeks glikemiczny. Wykazują właściwości przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne i przeciwalergiczne.
Placek z jabłkami, choć bogaty w węglowodany, przemyci dużo witamin i minerałów do organizmu. Owoce zawierają witaminę A, C, E i te z grupy B oraz fosfor, wapń, siarkę, potas, żelazo i magnez.
Są także źródłem antyoksydantów, które odżywiają skórę, hamują procesy starzenia się komórek i chronią przed licznymi chorobami cywilizacyjnymi (cukrzycą, miażdżycą, nowotworami). W jabłkach jest też sporo błonnika pokarmowego, działającego korzystnie na układ pokarmowy. Pobudza on perystaltykę jelit, przyspiesza metabolizm i sprawia, że czujemy sytość na długo.
Składniki:
- 125 g masła
- 125 g drobnego cukru (+2 łyżki do oprószenia jabłek)
- łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 3 jajka
- 200 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml mleka
- 1/2 cytryny
- szczypta soli
- 2-3 jabłka
Sposób wykonania:
Ogrzej jajka, masło i mleko do temperatury pokojowej. Oddziel białka jaj od żółtek. Mikserem na wysokich obrotach utrzyj masło cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj do masy po jednym żółtku. Ucieraj do połączenia składników. Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Dodaj także mleko i skórkę otartą z połowy cytryny. Zmiksuj na gładkie ciasto. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Delikatnie (krótko, z użyciem szpatułki) wmieszaj ją w ciasto.
Pokrój jabłka na cząstki, usuwając z nich gniazda nasienne. Skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.
Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką lub bułką tartą tortownicy o średnicy 24 cm. Na powierzchni ułóż cząstki jabłek. Oprósz je cukrem.
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Gdy ciasto całkowicie wystygnie, możesz oprószyć je cukrem pudrem albo oblać lukrem.
Źródło: terazgotuje.pl, manufakturasmakow.com
Zobacz też:
Chleb, który pomaga w odchudzaniu i obniża cholesterol. Zrób go w domu
Kremowa jajecznica po francusku. Po takim śniadaniu zgłodniejesz dopiero w porze obiadowej
Roladki wołowe wyjdą delikatne i mięciutkie. Podaj je ze specjalnym sosem