Reklama
Reklama

Szybkie ciasto bez pieczenia. Orzechowy Przysmak Wiewióra zrobisz przed wigilią

Szukasz prostego ciasta bez pieczenia, które możesz przygotować przed wigilią? Jeśli w twojej kuchni znajdą się herbatniki, orzechy, mleko i masło, możesz przygotować przepyszny deser, czyli Przysmak Wiewióra. Idealnie wpisze się w bożonarodzeniowy klimat, a najbliżsi zjedzą go ze smakiem i poproszą o następny kawałek.

Uwielbiasz orzechy? Są wysokokaloryczne, ale pełne cennych dla zdrowia składników, więc w rozsądnych ilościach możesz sięgać po nie bez poczucia winy. Warto pałaszować je jako przekąskę, a także dodać do śniadania na słodko, czy też upiec pyszne ciasto. Przysmak Wiewióra, nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie nie wymaga dużo czasu, ani specjalnych umiejętności. Możesz zrobić go do popołudniowej kawy lub herbaty, lub podać na świątecznym stole. 

Sprawdź także: Drożdżowe ciasto na Boże Narodzenia. Przepis na puszysty wieniec czekoladowy

Przepis na Przysmak Wiewióra 

Zanim zabierzesz się za odtworzenie przepisu, zaopatrz się w odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się blacha o wymiarach 18 x 25 cm. 

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 600 g herbatników Petit Beurre (60 sztuk), 
  • 500 g orzechów (np. włoskich, nerkowców), 
  • 300 ml mleka, 
  • 150 g brązowego cukru, 
  • 400 g ciepłego masła.

Jak zrobić Przysmak Wiewióra?

Rozkrusz 15 herbatników w malakserze. Dodaj do nich 100 g masła (wcześniej je upłynnij). Dokładnie wymieszaj. Wyłóż masą dno prostokątnego naczynia o wymiarach 18x25 cm (możesz też uformować taki prostokąt na wyłożonej papierem do pieczenia desce do krojenia). Wstaw do lodówki. 

Zmiel dość drobno orzechy. Odłóż 150 g (ta porcja powinna być mniej rozdrobniona od reszty), a resztę połącz z mlekiem i cukrem w rondelku. Zagotuj na wolnym ogniu. Gotuj, co pewien czas mieszając, aż masa chłonie mleko i zgęstnieje. Przestudź. 

Utrzyj resztę masła na puch. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do niego masę orzechową. 

Podziel krem orzechowy na 4 części. Jedną rozprowadź na schłodzonym spodzie z pokruszonych ciastek. Wyrównaj. Wyłóż na nią prostokąt z 15 herbatników (3x5). Rozsmaruj kolejną porcję kremu. Wyrównaj. W ten sam sposób ułóż kolejne 2 warstwy herbatników i kremu. 

Ostatnią warstwę kremu udekoruj odłożonymi wcześniej orzechami. Całość wstaw na godzinę do lodówki. 


Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Moc witamin i minerałów na talerzu. Surówka zdrówko jest przepyszna

Szynka na świąteczny obiad. Z chrupiącą skórką, w kremowym sosie, zawijane zrazy

Tradycyjny przepis, smakuje jak u mamy. Cała rodzina zje do ostatniego okruszka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta