Szybkie ciasto bez pieczenia. Orzechowy Przysmak Wiewióra zrobisz przed wigilią
Szukasz prostego ciasta bez pieczenia, które możesz przygotować przed wigilią? Jeśli w twojej kuchni znajdą się herbatniki, orzechy, mleko i masło, możesz przygotować przepyszny deser, czyli Przysmak Wiewióra. Idealnie wpisze się w bożonarodzeniowy klimat, a najbliżsi zjedzą go ze smakiem i poproszą o następny kawałek.
Uwielbiasz orzechy? Są wysokokaloryczne, ale pełne cennych dla zdrowia składników, więc w rozsądnych ilościach możesz sięgać po nie bez poczucia winy. Warto pałaszować je jako przekąskę, a także dodać do śniadania na słodko, czy też upiec pyszne ciasto. Przysmak Wiewióra, nie wymaga pieczenia, a jego przygotowanie nie wymaga dużo czasu, ani specjalnych umiejętności. Możesz zrobić go do popołudniowej kawy lub herbaty, lub podać na świątecznym stole.
Sprawdź także: Drożdżowe ciasto na Boże Narodzenia. Przepis na puszysty wieniec czekoladowy
Zanim zabierzesz się za odtworzenie przepisu, zaopatrz się w odpowiednią formę. Najlepiej sprawdzi się blacha o wymiarach 18 x 25 cm.
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 600 g herbatników Petit Beurre (60 sztuk),
- 500 g orzechów (np. włoskich, nerkowców),
- 300 ml mleka,
- 150 g brązowego cukru,
- 400 g ciepłego masła.
Rozkrusz 15 herbatników w malakserze. Dodaj do nich 100 g masła (wcześniej je upłynnij). Dokładnie wymieszaj. Wyłóż masą dno prostokątnego naczynia o wymiarach 18x25 cm (możesz też uformować taki prostokąt na wyłożonej papierem do pieczenia desce do krojenia). Wstaw do lodówki.
Zmiel dość drobno orzechy. Odłóż 150 g (ta porcja powinna być mniej rozdrobniona od reszty), a resztę połącz z mlekiem i cukrem w rondelku. Zagotuj na wolnym ogniu. Gotuj, co pewien czas mieszając, aż masa chłonie mleko i zgęstnieje. Przestudź.
Utrzyj resztę masła na puch. Nie przerywając ucierania, stopniowo dodaj do niego masę orzechową.
Podziel krem orzechowy na 4 części. Jedną rozprowadź na schłodzonym spodzie z pokruszonych ciastek. Wyrównaj. Wyłóż na nią prostokąt z 15 herbatników (3x5). Rozsmaruj kolejną porcję kremu. Wyrównaj. W ten sam sposób ułóż kolejne 2 warstwy herbatników i kremu.
Ostatnią warstwę kremu udekoruj odłożonymi wcześniej orzechami. Całość wstaw na godzinę do lodówki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Moc witamin i minerałów na talerzu. Surówka zdrówko jest przepyszna
Szynka na świąteczny obiad. Z chrupiącą skórką, w kremowym sosie, zawijane zrazy
Tradycyjny przepis, smakuje jak u mamy. Cała rodzina zje do ostatniego okruszka