Szybko skradnie serce. Ciasto Bogini Wenus to twój nowy ulubiony deser
Wykwintne, rozpływające się w ustach ciasto nie wymaga złożonego przepisu i drogich składników. Tajemnicą iście boskich smaków często jest prostota. Naprawdę niewiele trzeba, by najzwyklejsze ucierane ciasto z jabłkami stało się delicją. Osiągniesz to dzięki odrobinie migdałów i imbiru. Ciasto bogini Wenus to świetna propozycja do niedzielnej kawy, ale równie dobrze może pojawić się na świątecznym stole.
Apetycznie wyglądający deser wcale nie musi być trudny do zrobienia. Dla miłośników jabłkowych wypieków przygotowaliśmy przepis na ciasto Bogini Wenus. To połączenie soczystych owoców z bakaliami i nutką wyrazistego imbiru. Całość wspaniale się komponuje i kusi niczym grecka bogini miłości.
Ciasto ucierane to jeden z podstawowych i mniej skomplikowanych przepisów, dlatego domowi cukiernicy poznają go już na początku przygody z kuchnią. Deser można przygotować z najróżniejszymi dodatkami, choć wiosną najczęściej trafiają do niego owoce, np. truskawki czy rabarbar. Jak zrobić ciasto ucierane? Jak sama nazwa wskazuje, składniki łączy się poprzez ich ucieranie. Tradycyjnie robiono to drewnianą pałką w makutrze, dziś można użyć miksera. Dzięki temu procesowi wychodzi leciutkie i delikatne.
Sekretem ciasta Bogini Wenus są nie tylko jabłka, ale dodatki, które uzupełniają smak owoców. Imbir, migdały, ale też sok z cytryny świetnie podbije słodycz ciasta. Nazwa deseru jest nieprzypadkowa - zakochasz się w nim od pierwszego kęsa.
Składniki:
- 100 g masła
- 100 g cukru trzcinowego
- 4 jajka
- 100 g mąki
- 2 łyżeczki imbiru (sproszkowanego)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g mielonych migdałów
- 50 g imbiru kandyzowanego
- 3 dojrzałe jabłka (jędrne, ale niezbyt miękkie)
- sok z ½ cytryny
- 50 g posiekanych migdałów
Wykonanie:
Masło (w temperaturze pokojowej) utrzyj z cukrem na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodaj do masy po jednym jajku, a następnie stopniowo wsyp przesianą mąkę, sproszkowany imbir i proszek do pieczenia. Na koniec dodaj zmielone migdały.
Obierz jabłka ze skórek i usuń gniazda nasienne. Pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny. Wmieszaj do ciasta wraz z kandyzowanym imbirem.
Przelej ciasto do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 22 cm. Posyp posiekanymi migdałami (możesz zastąpić je gotowymi płatkami migdałowymi).
Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 50 minut (do suchego patyczka). Ostudź na kratce.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jajka w "szlachetnym" towarzystwie. Śniadanie tylko dla smakoszy
Dwukolorowe ciasto kawa z mlekiem. Prosty smakołyk idealny na weekend
Przepis na danie z dyni ma prawie 100 lat. W takiej formie jeszcze nie jadłam