Reklama
Reklama

Ciasto Obłaskawiacz teściowej. Nie skończy się na jednym kawałku

Wiele osób uważa, że dobry kontakt z teściową to jeden z elementów udanego małżeństwa. Nie może więc odbyć się bez wzajemnych wizyt. Jeżeli chcesz jej zaimponować, koniecznie przygotuj to genialnie ciasto z truskawkami, które nie bez powodu nazwano Obłaskawiaczem teściowej. Na pewno jej zasmakuje, a może nawet poprosi cię o przepis.

Nie masz pomysłu, jakie deser przygotować na przyjazd teściowej? Martwisz się, że klasyczne serniki, ciasta z galaretką, babki i szarlotki nie zrobią na niej wrażenia? Obłaskawiacz teściowej to obłędne ciasto, dzięki któremu z pewnością wszystkie twoje grzeszki pójdą w niepamięć. 

Sprawdź także: Ciasto Plotkujące Zakonnice robi furorę na każdej imprezie. Przepis jest banalnie prosty

Przepis na ciasto Obłaskawiacz teściowej

Obłaskawiacz teściowej to ciasto składające się z kilku pysznych warstw, jednak bez obaw, wcale nie jest trudne w wykonaniu. Oprócz kakaowego spodu znajdziesz tu także kremową warstwę budyniową o smaku wanilii z dodatkiem świeżych truskawek. Warto wykorzystać sezon na te słodkie owoce, również dodając je do kremu. Doskonale sprawdzą się również jako dekoracja. 

Ciasto: 

  • 150 g cukru, 
  • 100 g mąki, 
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżka kakao w proszku. 

Warstwa budyniowa: 

  • 250 ml mleka, 
  • 1 laska wanilii, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 2 żółtka, 
  • 15 g skrobi ziemniaczanej, 
  • 1 szczypta soli, 
  • 50 g truskawek. 

Wierzch: 

  • 300 g świeżych truskawek, 
  • 10 ml soku z cytryny, 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki cukru. 

 Jak zrobić ciasto Obłaskawiacz teściowej? 

Przygotuj ciasto: W misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiewaj partiami suche składniki do mokrych, mieszając drewnianą łyżką do całkowitego połączenia. Podziel masę na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na środek formy wylej 2-3 łyżki ciemnego ciasta, a następnie na górę 3-4 łyżki jasnej masy. Kontynuuj naprzemienne kładzenie ciasta, by każda następna warstwa zakrywała poprzednią, aż do wykończenia składników. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij je z pieca i ostudź na kratce. 

Warstwa budyniowa: Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Zblenduj je w mikserze na gładką masę. Mleko zagotuj w garnku z dodatkiem laski wanilii. Zdejmij z ognia i lekko przestudź, a następnie wyjmij wanilię. 

W miseczce wymieszaj żółtka z cukrem pudrem za pomocą miksera. Ubijaj przez co najmniej 3 minuty, a następnie dodaj skrobię. Mieszankę dodaj do mleka i delikatnie rozprowadź ją w ciepłym płynie. Wlej też masę truskawkową. Garnek postaw z powrotem na ogniu i często mieszając, zagotuj. Zdejmij z ognia i całkowicie ostudź pod przykryciem z folii spożywczej. 

Wierzch: Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Podziel je na 2 równe części. Jedną z nich zblenduj na gładką masę. Dodaj sok z cytryny. Do szklanki przelej ok. 4 łyżki przygotowanego musu. Dodaj skrobię i dobrze wymieszaj, by nie było grudek. Pozostały mus truskawkowy zagotuj z dodatkiem cukru, a następnie dodaj mieszankę skrobiową. Powoli doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i ostudź. 

Złóż ciasto: Ciasto włóż z powrotem do obręczy lub tortownicy. Na górze rozprowadź warstwę budyniową. Odłożone truskawki pokrój na mniejsze kawałki lub plasterki i poukładaj je na górze ciasta, dociskając do budyniu, tworząc kilka warstw. Chłodny już mus truskawkowy wylej na środek ciasta. Obłaskawiacz teściowej wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

Czy bób można jeść ze skórką? Nigdy jej nie wyrzucam, robię chrupiące chipsy

Sycący omlet chłopski na śniadanie. Zastrzyk energii na cały dzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta