Reklama
Reklama

Ciasto Obłaskawiacz teściowej. Nie skończy się na jednym kawałku

Wiele osób uważa, że dobry kontakt z teściową to jeden z elementów udanego małżeństwa. Nie może więc odbyć się bez wzajemnych wizyt. Jeżeli chcesz jej zaimponować, koniecznie przygotuj to genialnie ciasto z truskawkami, które nie bez powodu nazwano Obłaskawiaczem teściowej. Na pewno jej zasmakuje, a może nawet poprosi cię o przepis.

Nie masz pomysłu, jakie deser przygotować na przyjazd teściowej? Martwisz się, że klasyczne serniki, ciasta z galaretką, babki i szarlotki nie zrobią na niej wrażenia? Obłaskawiacz teściowej to obłędne ciasto, dzięki któremu z pewnością wszystkie twoje grzeszki pójdą w niepamięć. 

Sprawdź także: Ciasto Plotkujące Zakonnice robi furorę na każdej imprezie. Przepis jest banalnie prosty

Przepis na ciasto Obłaskawiacz teściowej

Obłaskawiacz teściowej to ciasto składające się z kilku pysznych warstw, jednak bez obaw, wcale nie jest trudne w wykonaniu. Oprócz kakaowego spodu znajdziesz tu także kremową warstwę budyniową o smaku wanilii z dodatkiem świeżych truskawek. Warto wykorzystać sezon na te słodkie owoce, również dodając je do kremu. Doskonale sprawdzą się również jako dekoracja. 

Ciasto: 

  • 150 g cukru, 
  • 100 g mąki, 
  • 10 g mąki ziemniaczanej,
  • 4 jajka,
  • 2 łyżki cukru waniliowego, 
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 1 łyżka kakao w proszku. 

Warstwa budyniowa: 

  • 250 ml mleka, 
  • 1 laska wanilii, 
  • 2 łyżki cukru pudru, 
  • 2 żółtka, 
  • 15 g skrobi ziemniaczanej, 
  • 1 szczypta soli, 
  • 50 g truskawek. 

Wierzch: 

  • 300 g świeżych truskawek, 
  • 10 ml soku z cytryny, 
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej, 
  • 2 łyżki cukru. 

 Jak zrobić ciasto Obłaskawiacz teściowej? 

Przygotuj ciasto: W misce ubij jajka z cukrem i cukrem waniliowym na jasną i puszystą masę. W osobnej misce wymieszaj mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia. Przesiewaj partiami suche składniki do mokrych, mieszając drewnianą łyżką do całkowitego połączenia. Podziel masę na dwie równe części. Do jednej z nich dodaj kakao i dobrze wymieszaj. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na środek formy wylej 2-3 łyżki ciemnego ciasta, a następnie na górę 3-4 łyżki jasnej masy. Kontynuuj naprzemienne kładzenie ciasta, by każda następna warstwa zakrywała poprzednią, aż do wykończenia składników. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Ciasto piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij je z pieca i ostudź na kratce. 

Warstwa budyniowa: Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Zblenduj je w mikserze na gładką masę. Mleko zagotuj w garnku z dodatkiem laski wanilii. Zdejmij z ognia i lekko przestudź, a następnie wyjmij wanilię. 

W miseczce wymieszaj żółtka z cukrem pudrem za pomocą miksera. Ubijaj przez co najmniej 3 minuty, a następnie dodaj skrobię. Mieszankę dodaj do mleka i delikatnie rozprowadź ją w ciepłym płynie. Wlej też masę truskawkową. Garnek postaw z powrotem na ogniu i często mieszając, zagotuj. Zdejmij z ognia i całkowicie ostudź pod przykryciem z folii spożywczej. 

Wierzch: Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Podziel je na 2 równe części. Jedną z nich zblenduj na gładką masę. Dodaj sok z cytryny. Do szklanki przelej ok. 4 łyżki przygotowanego musu. Dodaj skrobię i dobrze wymieszaj, by nie było grudek. Pozostały mus truskawkowy zagotuj z dodatkiem cukru, a następnie dodaj mieszankę skrobiową. Powoli doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia i ostudź. 

Złóż ciasto: Ciasto włóż z powrotem do obręczy lub tortownicy. Na górze rozprowadź warstwę budyniową. Odłożone truskawki pokrój na mniejsze kawałki lub plasterki i poukładaj je na górze ciasta, dociskając do budyniu, tworząc kilka warstw. Chłodny już mus truskawkowy wylej na środek ciasta. Obłaskawiacz teściowej wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Podawaj na zimno. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Zapomnij o Chmurce, teraz króluje księżniczka. To malinowe ciasto będzie hitem lata

Hit wszystkich przyjęć, a ostatnio grilla. Przepis na sałatkę, która znika ze stołu pierwsza

Przepis na prozdrowotną surówkę od doktora dietetyki. Baza to niezastąpiony burak

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta