Reklama
Reklama

Szyszki — świąteczny smak dzieciństwa. Stary przepis na bożonarodzeniowy smakołyk

Szyszki to pyszna i łatwa w przygotowaniu słodka przekąska, która łączy w sobie chrupkość ryżu preparowanego z bogatym smakiem masy krówkowej. To deser, który jest bardzo popularny szczególnie w okresie świąt, ale świetnie sprawdza się też jako szybka przekąska. Poznaj sprawdzony przepis, dzięki któremu łatwo przygotujesz szyszki.

Pomimo prostoty, ta przekąska w dalszym ciągu jest ulubieńcem wielu osób. Nie potrzeba dużo pracy, aby ją przygotować. Poznaj przepis, który idealnie sprawdzi się podczas świąt Bożego Narodzenia.

Szyszki z ryżu preparowanego — świąteczny smak dzieciństwa

Szyszki to popularny deser, który ma wielu fanów, szczególnie w okresie świątecznym. Nic w tym dziwnego. Ten pełen kontrastów słodycz wpisuje się w gusta praktycznie każdej osoby. Szyszki mają bogaty, słodki smak, który łączy kremową, lekko karmelową nutę masy krówkowej z delikatną, niemal neutralną słodyczą ryżu preparowanego. Masa krówkowa dodaje im gęstej, lepkiej konsystencji, która przełamana jest przez chrupiący ryż. Jest to idealnie zrównoważone połączenie, któremu ciężko się oprzeć.

Dodatkową zaletą szyszek jest to, że są niezwykle uniwersalne. Niektórzy dla dodatkowej słodkości oblewają je czekoladą, inni przygotowują je w dwóch wersjach, zastępując karmelową masę czekoladowym kremem. Jeśli lubimy eksperymenty możemy dodać do nich odrobinę przypraw, jak cynamon czy przyprawa do piernika. W ten sposób uzyskamy świąteczny, rozgrzewający deser, który będzie ciekawym odejściem od tradycji.

Przygotowanie szyszek to także świetna zabawa. Ich formowanie jest prostym zadaniem, które z pewnością spodoba się dzieciom. Wystarczy upewnić się, że masa ostygła i zaangażować małych pomocników. Własnoręcznie przygotowana przekąska będzie smakować jeszcze lepiej.

Aby mieć pewność, że po przygotowaniu szyszki będą miękkie, warto użyć krówek, które są kruche. Cukierki, które się ciągną, po przygotowaniu mogą zastygnąć i być bardzo twarde. W takim przypadku nie pomoże nawet masło, które dodamy do masy.

Szyszki z ryżu preparowanego i krówek

Składniki:

  • 500 g krówek,
  • 150 g ryżu preparowanego,
  • 70 g masła,
  • 1 łyżka kakao.

W sporym garnku umieszczamy pokruszone krówki. Rozpuszczamy je na małym ogniu. Dodajemy masło oraz kakao i wszystko razem mieszamy. Kiedy składniki się ze sobą całkowicie połączą, wsypujemy do garnka ryż preparowany. Wyłączamy ogień i wszystko razem mieszamy, aby masa krówkowa dokładnie oblepiła każde ziarenko ryżu. Następnie tak przygotowaną masę formujemy na małe szyszki. Warto najpierw zwilżyć ręce wodą, aby masa nie kleiła się zbyt mocno do dłoni.

Szyszki układamy obok siebie i pozostawiamy na ok. godzinę, aby ostygły i stężały. Po tym czasie możemy je śmiało zajadać.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nic się nie zmarnuje. Na obiad gotujesz rosół, na kolację masz pyszną sałatkę

Tanie ciasto zrobisz z... czerstwego pieczywa. Poznaj przepis na Oszczędniaka

Zimowa, szybka sałatka z pieczarkami. Przygotuj ją zamiast jarzynowej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Boże Narodzenie | desery | słodycze