Ta kawa to będzie hit tego lata. Pobudza, ale też orzeźwia lepiej niż woda z cytryną i miętą
Idealny napój na lato, który jednocześnie orzeźwia, pobudza i jest zdrowy? Tak, to możliwe. Chcesz spróbować? Koniecznie sprawdź tę kawę, która będzie przebojem wakacyjnych dni. Jest lekka, aromatyczna, a do tego skutecznie chłodzi i dodaje energii więcej niż klasyczna woda z cytryną i miętą.
Letnie upały już nadciągają. Co roku temperatury są coraz wyższe, a na walkę z nimi już brakuje pomysłu. Na szczęście na pomoc przychodzi kawa z lemoniadą. Ten przepis w nadchodzące lato zrobi szał.
Gdy w trakcie lata potrzebujemy energetycznego doładowania, zwykle sięgamy po mrożoną kawę z kostkami lodu. Bardzo często urozmaicamy ją słodkimi syropami karmelowymi lub waniliowymi. Choć napój przynosi chwilowe ukojenie, to nie daje on prawdziwego orzeźwienia.
W ostatnich latach popularnością cieszyły się również kompozycje takie jak espresso z tonikiem lub cold brew z sokiem pomarańczowym. Jeśli lubisz te smaki, kawa z lemoniadą z pewnością przypadnie ci do gustu.
Ten wyjątkowy napój doskonale ugasi pragnienie. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, a smakuje jak z drogiej kawiarni. Jednocześnie doda energii, obniży temperaturę ciała i pozwoli lepiej poradzić sobie z wakacyjnym upałem.
Lemoniada wbrew pozorom doskonale komponuje się ze smakiem kawy. Mocno kwaśny smak z nutką słodkości łagodzi charakterystyczną goryczkę kawy. W efekcie tworzy to idealną kompozycję na letnie, gorące popołudnie. Wypróbuj, a od razu się zakochasz. Orzeźwia lepiej niż jakakolwiek woda z cytryną i miętą.
Składniki:
- espresso,
- cytryna,
- 1/2 szklanki wody gazowanej,
- kostki lodu,
- kilka listków mięty,
- miód lub brązowy cukier.
Sposób wykonania:
1. Cytrynę sparz wrzątkiem. Gdy przestygnie, zetrzyj z niej trochę skórki. Z owocu wyciśnij cały sok i przelej go do wysokiej szklanki.
2. Do szklanki dodaj miód lub cukier i dokładnie wymieszaj, najlepiej do połączenia się składników. Następnie dodaj kostki lodu, przełóż je miętą i skórką z cytryny. Dolej wodę gazowaną.
3. Na górę wody gazowanej powoli wlej espresso tak, aby utworzyły się warstwy (możesz lać espresso po łyżeczce). Kawa z lemoniadą jest gotowa.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Daje wytchnienie w upały. A do tego świetnie wspiera trawienie
Gdy mówię, co dodaję do kiszenia ogórków, wszyscy łapią się za głowę. A potem aż mlaskają z zachwytu
W PRL-u była przysmakiem, dziś mało kto robi. Jest pożywna i zawiera dużo kolagenu i żelaza