Ta pieczona owsianka to śniadaniowy majstersztyk. Na ważny składnik czekam cały rok
Pieczona owsianka to prawdziwy śniadaniowy majstersztyk. Wystarczy wymieszać produkty, wstawić do pieca i gotowe. Do mojej ulubionej wersji potrzebny jest za to kluczowy składnik, na który czekam cały rok. Spróbujesz i też będziesz tęsknić za wiosną.
Owsianka to jedno z klasycznych śniadaniowych dań. Bardzo często występuje w kombinacji z ulubionymi owocami, orzechami i jogurtem, tworząc zdrowy i zbilansowany posiłek. Jeśli jesteś fanem słodkich smaków o poranku, to sięgnij po owsiankę pieczoną. W wersji z rabarbarem jest najlepsza. Szkoda tylko, że cały rok trzeba czekać na najważniejszy składnik w postaci rabarbaru.
Rabarbar w owsiance to doskonałe rozpoczęcie dnia. Warzywo dostarczy cennej witaminy A, C, E, K. Z minerałów uzupełni zapotrzebowanie na potas, magnez, żelazo, sód. To także bogactwo antyoksydantów, kwasu foliowego, błonnika. To nie są wystarczające powody, żeby zajadać się rabarbarem? Za składem stoi masa właściwości dla zdrowia.
Rabarbar wykazuje właściwości:
- antyoksydacyjne,
- przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i grzybobójcze,
- przeciwnowotworowe,
- przeczyszczające,
- ułatwiające trawienie,
- obniżające poziom cukru,
- obniżające cholesterol,
- regulujące ciśnienie tętnicze,
- wspomagające pracę wątroby.
Mimo tak wielu cennych właściwości dla organizmu nie każdy powinien po niego sięgać. Rabarbaru nie mogą jeść osoby cierpiące na kamicę nerkową. Ograniczenie jego spożycia zaleca się również mężczyznom z niskim poziomem testosteronu, gdyż warzywo może dodatkowo obniżać poziom hormonu.
Należy pamiętać, że rabarbar zawiera kwas szczawiowy, który hamuje przyswajanie wapnia. Spożywany w zbyt dużych ilościach może negatywnie wpływać na zdrowie kości, zębów. Może także prowadzić do wystąpienia biegunek.
Sprawdź także: Najlepsze przepisy na placek z rabarbarem
Jak mam troszkę więcej czasu, a chce zjeść pyszne i pożywne śniadanie na słodko, to zawsze robię pieczoną owsiankę. Na wiosnę, gdy tylko zaczyna się sezon, przyrządzam ją z rabarbarem i to zdecydowanie moja ulubiona. Kwaśny smak rabarbaru porządnie rozbudza w trakcie jedzenia. Do tego cudownie kontrastuje ze słodkim owsiankowym "ciastem" śniadaniowym. Jeśli nie masz czasu w tygodniu, przygotuj dla całej rodziny w weekend.
Składniki (1 porcja):
- 1/2 szklanki płatków owsianych,
- 1/4 szklanki jogurtu naturalnego,
- 1/4 szklanki mleka,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- kilka truskawek,
- 1 laska rabarbaru,
- ulubione orzechy.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj jogurt naturalny, mleko, jajko, miód, ekstrakt waniliowy i posiekane orzechy. Dodaj płatki owsiane i ponownie wymieszaj.
- Masę umieść w wybranej foremce wysmarowanej masłem. Na górze ułóż pokrojone truskawki i pokrojony rabarbar.
- Owsiankę piecz w 180 st. przez 30 minut. Po tym czasie wyciągnij ją z piekarnika i pozostaw na chwilę do przestygnięcia.
- Pieczoną owsiankę z rabarbarem podawaj z ulubionym jogurtem lub skyrem.
Źródło: wapteka.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Wyśmienita paprykowa pasta kanapkowa. Do pieczywa, makaronu albo mięs
Genialne kotlety bez grama mięsa. Dzieci uwielbiają, seniorzy powinni na stałe wpisać do menu
Najlepsza babka ziemniaczana jaką jadłam. Od razu zrób z podwójnej porcji