Tak dobrego makowca jeszcze nie jadłeś. Dzięki temu składnikowi pozostaje wilgotny na długo
Na pewno znajdą się tacy, którzy bez makowca nie wyobrażają sobie świąt. Przybiera on wiele form - od wieńców i rolad, aż po babki i ciasta z masą. Dziś podsuniemy ci przepis na wilgotny makowiec z jabłkami, który przygotujesz z użyciem prostych składników. Najlepiej zrób go w tortownicy, będzie wtedy głównym wypiekiem na święta Bożego Narodzenia.
Makowiec to tradycyjne ciasto na Boże Narodzenie. Ma symbolizować dobrobyt, płodność i pomyślność w nadchodzącym roku. Właśnie dlatego wypiek z makiem pojawia się wśród 12 wigilijnych potraw - kiedyś wierzono, że drobne ziarenka przyniosą rodzinie szczęście. W klasycznym cieście masa makowa jest dość zbita i intensywna, ale makowiec z jabłkami to lżejsza, bardziej wilgotna propozycja. Dodatek soczystych, startych jabłek sprawia, że masa makowa nabiera miękkości i pozostaje wilgotna nawet do kilku dni. To ciasto jest dłużej świeże, ma przyjemniejszą konsystencję i często bardziej smakuje tym, którzy na co dzień wolą delikatniejsze wypieki. Idealne, jeśli chcesz wprowadzić do świątecznego stołu nieco subtelną odmianę, bez rezygnowania z tradycji.
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mielonego maku,
- 500 ml mleka,
- 200 g masła,
- 200 g cukru pudru,
- 170 g kaszy manny,
- 600 g jabłek,
- 8 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 100 g bakalii (orzechy włoskie, laskowe, żurawina, morele, rodzynki),
- kilka ciastek korzennych.
Polewa czekoladowa:
- 100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej,
- łyżka masła,
- łyżka mleka.
Sposób wykonania:
1. W garnku zagotuj mleko. Wsyp mak i wymieszaj. Odstaw na ok. 45 minut aż mak wchłonie mleko. Jeśli będzie zbyt wilgotny, odciśnij go na sicie. Jeśli całość wchłonie płyn, zostaw jak jest.
2. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Jeśli puszczą dużo soku, lekko go odciśnij. Bakalie posiekaj na mniejsze kawałki.
3. Oddziel białka od żółtek. Ubij na sztywno ze szczyptą soli.
4. W drugiej misce utrzyj miękkie masło z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując.
5. Do masy maślanej dodawaj stopniowo mak oraz starte jabłka. Wsypuj kaszę mannę, miksując na małych obrotach. Dodaj bakalie oraz proszek do pieczenia. Na końcu dodaj ubite białka i delikatnie wmieszaj je szpatułką.
6. Przelej masę makową na blaszkę o średnicy 27 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 60 minut w 180°C lub do tzw. suchego patyczka.
7. Do rondelka włóż czekoladę, dodaj mleko i masło. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając aż czekolada całkowicie się rozpuści. Wylej polewę na wystudzone ciasto i rozprowadź równomiernie. Wyłóż ciastka korzenne w formie dekoracji.
8. Po upieczeniu wystudź wilgotny makowiec z jabłkami w formie.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
W Niemczech podają na świąteczny obiad. To wyjątkowo dobre i zdrowe mięso
Bez konserwantów i polepszaczy. Domowa szynka na święta ze starego przepisu
Obłędny farsz zachwyca od pierwszego kęsa. Najlepsze gołąbki wigilijne, moja rodzina je uwielbia