Reklama
Reklama

Tak dobrej napoleonki jeszcze nie jadłam. Przepis dostałam od przyszłej teściowej - mega prosty

Napoleonka to wyjątkowo prosty, ale zarazem pyszny deser. Zaskarbił się w sercach zarówno młodszych, jak i starszych wielbicieli słodkich smaków. Aby się nim rozkoszować, zwykle wybieramy się do kawiarni, jednak popularne ciastko bardzo łatwo można zrobić w domowym zaciszu. Z tym przepisem napoleonki wyjdą idealne.

Napoleonka to ciastko uwielbiane na całym świecie. Składa się ono z dwóch płatów ciasta francuskiego, które przekłada się najczęściej kremem budyniowym, bitą śmietaną, kremem śmietankowym lub bezowym. Jej góra jest za to pokryta cukrem pudrem.

Napoleonka to wcale nie było ulubione Napoleona

Słysząc nazwę "napoleonka" pierwszym skojarzeniem jest Napoleon Bonaparte. Tak naprawdę ten deser nie ma nic wspólnego z byłym cesarzem Francuzów i wcale nie pochodzi z Francji.

Napoleonka wbrew pozorom nie pochodzi z Francji, a z Włoch. Konkretnie wywodzi się z Neapolu. Była to włoska wersja francuskiego mille-fueille. Z tego powodu po francusku deser był określany przymiotnikiem "naplotain", oznaczającego "neapolitański". Jednakże najprawdopodobniej w wyniku błędnych tłumaczeń czy przekręceń, w niektórych krajach europejskich nazywany jest "napoleonami" czy właśnie "napoleonkami".

Przepis na prawdziwe napoleonki. Wychodzą idealne

Odkąd zrobiłam napoleonki w domu z przepisu mojej przyszłej teściowej, już nigdy więcej nie poszłam po gotowe do cukierni. Wyszły absolutnie idealne. Użyłam do nich gotowego ciasta francuskiego, co zaoszczędziło mi ogrom czasu, a mimo to nie straciły na jakości i smaku.

Do zrobienia napoleonek będziesz potrzebować:

  • 2 płaty ciasta francuskiego,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 200 g masła, 
  • 4 żółtka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej.

Ciasto rozwiń i umieść w blaszkach i nakłuj delikatnie widelcem w kilku miejscach. Następnie piecz je w piekarniku nagrzanym do 200 st. Celsjusza, aż się zarumienią, czyli przez około 10 minut. Po upieczeniu odstaw je do wystygnięcia.

Do rondelka wlej 2,5 szklanki mleka i zagotuj je z cukrem i masłem. W osobnym naczyniu wymieszaj resztę mleka, żółtka i mąkę. Mieszankę dolej do gotującej się masy i całość energicznie mieszaj do momentu, aż zacznie gęstnieć. Budyń odstaw do ostygnięcia.

Gdy delikatnie przestygnie, budyń wyłóż na jeden z podpieczonych spodów. Masę przykryj drugim płatem ciasta francuskiego. Ciasto schowaj do lodówki na kilka godzin, aby się schłodziło.

Deser pokrój w średniej ilości kwadraty. Napoleonki podawaj obficie obsypane cukrem pudrem.

Źródło: smaker.pl

Zobacz też:

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

Czy bób można jeść ze skórką? Nigdy jej nie wyrzucam, robię chrupiące chipsy

Sycący omlet chłopski na śniadanie. Zastrzyk energii na cały dzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | desery