Tak podanych jajek jeszcze nie jadłeś. Zapiecz je w chlebie tostowym, będą pyszne
Jajka zapiekane w chlebie tostowym to bardzo smaczny i banalnie prosty w przygotowaniu posiłek, który jednocześnie zaskakuje ciekawym podaniem. Potrawa sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Zrobisz ją z kilku prostych i tanich składników, a rodzina na pewno będzie się zajadać.
Pomysł na szybkie i pożywne śniadanie? Proszę bardzo. Oto jajka zapiekane w chlebie tostowym, błyskawiczne w przygotowaniu, niezwykle proste, ale też jakie efektowne. Znudziły ci się jajka na miękko ze zwykłym pieczywem? W tej wersji to klasyczne połączenie nabiera nowego smaku i wyrazu. Jeśli wolisz, możesz też posypać całość ulubionymi przyprawami czy też dodać osamotnione warzywo z lodówki. Pamiętaj, by te tosty zjadać od razu po wyjęciu z piekarnika. Chociaż nie ma o czym mówić - od razu znikną z talerzy.
Sprawdź także: Szybkie przepisy na śniadania. Zdrowo, ale treściwie
Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować:
- 4 kromki chleba tostowego,
- 4 jajka,
- 4 plasterki szynki wędzonej dobrej jakości,
- 1 łyżka miękkiego masła,
- ½ łyżeczki soli,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- świeże kiełki do posypania.
Formę do muffinek wysmaruj masłem. Do każdego otworu włóż po kromce chleba tostowego, dobrze dociskając go do środka. Następnie wciśnij po plasterku szynki i wbij do środka po jednym jajku. Całość posyp solą i pieprzem. Brzegi chleba tostowego posmaruj delikatnie masłem.
Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego na 200 st. Celsjusza. Piecz całość przez 8-10 minut, do ścięcia białka. Żółtko powinno pozostać jeszcze płynne. Jajka zapiekane w chlebie tostowym podawaj od razu po przygotowaniu, najlepiej posypane świeżymi kiełkami, szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Nie pozostawiaj dania na później, bo chleb twardnieje na brzegach, a zbyt mocno rozmięka pod jajkami. Zawsze przyrządzaj tyle, ile zużyjesz.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową
Puszysta i delikatna jak puch, zrobisz ją w 10 minut. Długo zachowuje świeżość
Wyraziste skrzydełka w glazurze. Mięso wychodzi obłędnie miękkie i soczyste