Reklama
Reklama

Tak podanych jajek jeszcze nie jadłeś. Zapiecz je w chlebie tostowym, będą pyszne

Jajka zapiekane w chlebie tostowym to bardzo smaczny i banalnie prosty w przygotowaniu posiłek, który jednocześnie zaskakuje ciekawym podaniem. Potrawa sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Zrobisz ją z kilku prostych i tanich składników, a rodzina na pewno będzie się zajadać.

Pomysł na szybkie i pożywne śniadanie? Proszę bardzo. Oto jajka zapiekane w chlebie tostowym, błyskawiczne w przygotowaniu, niezwykle proste, ale też jakie efektowne. Znudziły ci się jajka na miękko ze zwykłym pieczywem? W tej wersji to klasyczne połączenie nabiera nowego smaku i wyrazu. Jeśli wolisz, możesz też posypać całość ulubionymi przyprawami czy też dodać osamotnione warzywo z lodówki. Pamiętaj, by te tosty zjadać od razu po wyjęciu z piekarnika. Chociaż nie ma o czym mówić - od razu znikną z talerzy.

Sprawdź także: Szybkie przepisy na śniadania. Zdrowo, ale treściwie

Reklama

Przepis na jajka zapiekane w chlebie tostowym

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 4 kromki chleba tostowego, 
  • 4 jajka,  
  • 4 plasterki szynki wędzonej dobrej jakości, 
  • 1 łyżka miękkiego masła, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • świeże kiełki do posypania. 

Jak zrobić jajka zapiekane w chlebie tostowym?

Formę do muffinek wysmaruj masłem. Do każdego otworu włóż po kromce chleba tostowego, dobrze dociskając go do środka. Następnie wciśnij po plasterku szynki i wbij do środka po jednym jajku. Całość posyp solą i pieprzem. Brzegi chleba tostowego posmaruj delikatnie masłem. 

Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego na 200 st. Celsjusza. Piecz całość przez 8-10 minut, do ścięcia białka. Żółtko powinno pozostać jeszcze płynne. Jajka zapiekane w chlebie tostowym podawaj od razu po przygotowaniu, najlepiej posypane świeżymi kiełkami, szczypiorkiem lub natką pietruszki. 

Nie pozostawiaj dania na później, bo chleb twardnieje na brzegach, a zbyt mocno rozmięka pod jajkami. Zawsze przyrządzaj tyle, ile zużyjesz.  

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To gwarancja udanych świąt wielkanocnych. Upiecz wilgotną babkę czekoladową

Puszysta i delikatna jak puch, zrobisz ją w 10 minut. Długo zachowuje świeżość

Wyraziste skrzydełka w glazurze. Mięso wychodzi obłędnie miękkie i soczyste

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | jaja