Reklama
Reklama

Tak podanych jajek jeszcze nie jadłeś. Zapiecz je w chlebie tostowym, będą pyszne

Jajka zapiekane w chlebie tostowym to bardzo smaczny i banalnie prosty w przygotowaniu posiłek, który jednocześnie zaskakuje ciekawym podaniem. Potrawa sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i kolację. Zrobisz ją z kilku prostych i tanich składników, a rodzina na pewno będzie się zajadać.

Pomysł na szybkie i pożywne śniadanie? Proszę bardzo. Oto jajka zapiekane w chlebie tostowym, błyskawiczne w przygotowaniu, niezwykle proste, ale też jakie efektowne. Znudziły ci się jajka na miękko ze zwykłym pieczywem? W tej wersji to klasyczne połączenie nabiera nowego smaku i wyrazu. Jeśli wolisz, możesz też posypać całość ulubionymi przyprawami czy też dodać osamotnione warzywo z lodówki. Pamiętaj, by te tosty zjadać od razu po wyjęciu z piekarnika. Chociaż nie ma o czym mówić - od razu znikną z talerzy.

Sprawdź także: Szybkie przepisy na śniadania. Zdrowo, ale treściwie

Reklama

Przepis na jajka zapiekane w chlebie tostowym

Do przygotowania tego przepisu, będziesz potrzebować: 

  • 4 kromki chleba tostowego, 
  • 4 jajka,  
  • 4 plasterki szynki wędzonej dobrej jakości, 
  • 1 łyżka miękkiego masła, 
  • ½ łyżeczki soli, 
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • świeże kiełki do posypania. 

Jak zrobić jajka zapiekane w chlebie tostowym?

Formę do muffinek wysmaruj masłem. Do każdego otworu włóż po kromce chleba tostowego, dobrze dociskając go do środka. Następnie wciśnij po plasterku szynki i wbij do środka po jednym jajku. Całość posyp solą i pieprzem. Brzegi chleba tostowego posmaruj delikatnie masłem. 

Wstaw formę do piekarnika rozgrzanego na 200 st. Celsjusza. Piecz całość przez 8-10 minut, do ścięcia białka. Żółtko powinno pozostać jeszcze płynne. Jajka zapiekane w chlebie tostowym podawaj od razu po przygotowaniu, najlepiej posypane świeżymi kiełkami, szczypiorkiem lub natką pietruszki. 

Nie pozostawiaj dania na później, bo chleb twardnieje na brzegach, a zbyt mocno rozmięka pod jajkami. Zawsze przyrządzaj tyle, ile zużyjesz.  

Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Nie taka zwykła ogórkowa. Ten przepis podpatrzyłam u Ewy Wachowicz

Obłędne naleśniki ze szpinakowym farszem. Zrób dziś na obiad lub kolację

Gotuję, gdy chcę odciążyć żołądek. Po tej zupie mam energię na pół dnia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadania | jaja