Tak smacznych mielonych dawno nie jadłeś. Zrób do nich aromatyczny i kremowy sos
Nie istnieje jeden przepis na sos do kotletów mielonych - choćby dlatego, że można przygotować go z różnych składników. Niektórzy nie wyobrażają sobie kotletów bez dodatku sosu pomidorowego, inni preferują sos musztardowy. Ciekawym pomysłem jest połączenie kotletów z wyrazistym sosem grzybowym.
Jeśli znudziły ci się klasyczne kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami, możesz przygotować je z sosem. Ten z suszonymi grzybami leśnymi smakuje doskonale, zrobisz go na bazie wywaru mięsnego. Całość koniecznie przypraw majerankiem oraz tymiankiem, kremowej konsystencji nada natomiast 18-procentowa śmietana. Kotlety z sosem możesz podać wraz z kaszą, na przykład gryczaną lub jęczmienną, oraz domowymi ogórkami kiszonymi lub konserwowymi. Taki obiad z pewnością zasmakuje całej rodzinie.
Sprawdź także: To paliwo dla mózgu, a my tak rzadko jemy. Do tego chroni wzrok i dodaje energii
Do przygotowania sosu do kotletów mielonych, będziesz potrzebować:
- 50 g suszonych grzybów,
- 250 ml wody (+2 łyżki),
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła klarowanego,
- 250 ml wywaru mięsnego,
- 3 łyżki kwaśnej śmietany (18 proc.),
- 1 łyżeczka majeranku,
- 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól, pieprz (do smaku).
Zalej grzyby 250 ml wrzątku i odstaw na godzinę do namoczenia. Odcedź namoczone grzyby, ale nie wylewaj wody. Grzyby pokrój dość drobno.
Posiekaj cebulę i zeszklij na maśle klarowanym. Dodaj grzyby i smaż jeszcze przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Dopraw grzyby solą i pieprzem.
Wlej na patelnię wodę, w której moczyły się grzyby. Duś grzyby z cebulą pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 20-25 minut.
Wlej na patelnię wywar mięsny (możesz też użyć kostki rosołowej - wołowej lub grzybowej, jeśli chcesz by grzybowy smak był bardzo intensywny). Gotuj sos jeszcze przez kilka minut. Dopraw go majerankiem, a jeśli chcesz, dodaj więcej soli i pieprzu.
Zahartuj niewielką ilością sosu śmietanę i wlej ją na patelnię. Wymieszaj z sosem.
Jeśli chcesz, by sos był gęstszy, rozrób mąkę w wodzie i energicznie wymieszaj z sosem. Gotuj jeszcze kilka minut. Umieść w sosie przygotowane wcześniej kotlety i podgrzej.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kiedy zaserwowałam na imprezie, goście błagali o przepis. Jest przepyszny
Co na szybkiego grilla? Sprawdzone dania, które szybko przygotujesz
Nie potrzebuje mięsa, żeby zrobić wrażenie. Zapiekanka Sycylijska kusi ciągnącym się serem