Reklama
Reklama

Tak smacznych mielonych dawno nie jadłeś. Zrób do nich aromatyczny i kremowy sos

Nie istnieje jeden przepis na sos do kotletów mielonych - choćby dlatego, że można przygotować go z różnych składników. Niektórzy nie wyobrażają sobie kotletów bez dodatku sosu pomidorowego, inni preferują sos musztardowy. Ciekawym pomysłem jest połączenie kotletów z wyrazistym sosem grzybowym.

Jeśli znudziły ci się klasyczne kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami, możesz przygotować je z sosem. Ten z suszonymi grzybami leśnymi smakuje doskonale, zrobisz go na bazie wywaru mięsnego. Całość koniecznie przypraw majerankiem oraz tymiankiem, kremowej konsystencji nada natomiast 18-procentowa śmietana. Kotlety z sosem możesz podać wraz z kaszą, na przykład gryczaną lub jęczmienną, oraz domowymi ogórkami kiszonymi lub konserwowymi. Taki obiad z pewnością zasmakuje całej rodzinie. 

Sprawdź także: To paliwo dla mózgu, a my tak rzadko jemy. Do tego chroni wzrok i dodaje energii

Reklama

Przepis na sos do kotletów mielonych

Do przygotowania sosu do kotletów mielonych, będziesz potrzebować: 

  • 50 g suszonych grzybów, 
  • 250 ml wody (+2 łyżki), 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki masła klarowanego, 
  • 250 ml wywaru mięsnego, 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18 proc.), 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz (do smaku).

Jak zrobić sos do kotletów mielonych?

Zalej grzyby 250 ml wrzątku i odstaw na godzinę do namoczenia. Odcedź namoczone grzyby, ale nie wylewaj wody. Grzyby pokrój dość drobno. 

Posiekaj cebulę i zeszklij na maśle klarowanym. Dodaj grzyby i smaż jeszcze przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Dopraw grzyby solą i pieprzem. 

Wlej na patelnię wodę, w której moczyły się grzyby. Duś grzyby z cebulą pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 20-25 minut. 

Wlej na patelnię wywar mięsny (możesz też użyć kostki rosołowej - wołowej lub grzybowej, jeśli chcesz by grzybowy smak był bardzo intensywny). Gotuj sos jeszcze przez kilka minut. Dopraw go majerankiem, a jeśli chcesz, dodaj więcej soli i pieprzu. 

Zahartuj niewielką ilością sosu śmietanę i wlej ją na patelnię. Wymieszaj z sosem. 

Jeśli chcesz, by sos był gęstszy, rozrób mąkę w wodzie i energicznie wymieszaj z sosem. Gotuj jeszcze kilka minut. Umieść w sosie przygotowane wcześniej kotlety i podgrzej. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Gęsta zupa dyniowa z dodatkami. Jesienią rozgrzewa nawet lepiej niż koc

Zabawna nazwa, obłędny smak. Ciasto Orangutan to gwiazda każdej imprezy

Jesienne ciasto na poprawę humoru. Przepis na śliwkową fantazję

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kotlety