Reklama
Reklama

Tak smacznych mielonych dawno nie jadłeś. Zrób do nich aromatyczny i kremowy sos

Nie istnieje jeden przepis na sos do kotletów mielonych - choćby dlatego, że można przygotować go z różnych składników. Niektórzy nie wyobrażają sobie kotletów bez dodatku sosu pomidorowego, inni preferują sos musztardowy. Ciekawym pomysłem jest połączenie kotletów z wyrazistym sosem grzybowym.

Jeśli znudziły ci się klasyczne kotlety mielone z ziemniakami i buraczkami, możesz przygotować je z sosem. Ten z suszonymi grzybami leśnymi smakuje doskonale, zrobisz go na bazie wywaru mięsnego. Całość koniecznie przypraw majerankiem oraz tymiankiem, kremowej konsystencji nada natomiast 18-procentowa śmietana. Kotlety z sosem możesz podać wraz z kaszą, na przykład gryczaną lub jęczmienną, oraz domowymi ogórkami kiszonymi lub konserwowymi. Taki obiad z pewnością zasmakuje całej rodzinie. 

Sprawdź także: To paliwo dla mózgu, a my tak rzadko jemy. Do tego chroni wzrok i dodaje energii

Reklama

Przepis na sos do kotletów mielonych

Do przygotowania sosu do kotletów mielonych, będziesz potrzebować: 

  • 50 g suszonych grzybów, 
  • 250 ml wody (+2 łyżki), 
  • 1 cebula, 
  • 2 łyżki masła klarowanego, 
  • 250 ml wywaru mięsnego, 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (18 proc.), 
  • 1 łyżeczka majeranku, 
  • 1 łyżka świeżego, posiekanego tymianku,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz (do smaku).

Jak zrobić sos do kotletów mielonych?

Zalej grzyby 250 ml wrzątku i odstaw na godzinę do namoczenia. Odcedź namoczone grzyby, ale nie wylewaj wody. Grzyby pokrój dość drobno. 

Posiekaj cebulę i zeszklij na maśle klarowanym. Dodaj grzyby i smaż jeszcze przez kilka minut, co pewien czas mieszając. Dopraw grzyby solą i pieprzem. 

Wlej na patelnię wodę, w której moczyły się grzyby. Duś grzyby z cebulą pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 20-25 minut. 

Wlej na patelnię wywar mięsny (możesz też użyć kostki rosołowej - wołowej lub grzybowej, jeśli chcesz by grzybowy smak był bardzo intensywny). Gotuj sos jeszcze przez kilka minut. Dopraw go majerankiem, a jeśli chcesz, dodaj więcej soli i pieprzu. 

Zahartuj niewielką ilością sosu śmietanę i wlej ją na patelnię. Wymieszaj z sosem. 

Jeśli chcesz, by sos był gęstszy, rozrób mąkę w wodzie i energicznie wymieszaj z sosem. Gotuj jeszcze kilka minut. Umieść w sosie przygotowane wcześniej kotlety i podgrzej. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Kiedy zaserwowałam na imprezie, goście błagali o przepis. Jest przepyszny

Co na szybkiego grilla? Sprawdzone dania, które szybko przygotujesz

Nie potrzebuje mięsa, żeby zrobić wrażenie. Zapiekanka Sycylijska kusi ciągnącym się serem

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kotlety