Reklama
Reklama

Tak smakuje meksykańska kuchnia. Chrupiące zapiekanki na kolację lub przyjęcie

Czasem, po lekkim obiedzie, przychodzi ochota na bardziej sycącą kolację. Pożywne zapiekanki meksykańskie okażą się świetną propozycją dla wszystkich, którzy lubią grzanki z mięsem, serem i warzywami. Jak na kuchnię meksykańską przystało, zawierają pikantne dodatki. Taka przekąska świetnie sprawdzi się też na imprezie.

Zapiekanki meksykańskie

Tradycyjne zapiekanki meksykańskie to odpowiednik włoskiej bruschetty, oczywiście z nutą pikanterii i chorizo. Do przygotowania tego dania najlepiej nadaje się delikatne, pszenne pieczywo - takie jak bagietka. Smażoną fasolę przygotowuje się oryginalnie z ugotowanych ziaren. Zwykle jest to czarna fasola. Dla oszczędności czasu możesz użyć łatwo dostępnej, czerwonej fasoli konserwowej. Całość wychodzi lekko chrupiąca, soczysta i pełna smaku.

Zapiekanki meksykańskie - przepis

Składniki:

  • 2 podłużne bułki pszenne,  
  • 100 g chorizo, 
  • 4 plastry wyrazistego sera żółtego (np. cheddar), 
  • 100 g czerwonej fasoli (konserwowej), 
  • cebula,  
  • ząbek czosnku, 
  • pomidor,
  • kawałek papryczki chili, 
  • kilka gałązek natki pietruszki, 
  • łyżka oleju roślinnego, 
  • 1-2 łyżka masła, 
  • sól (do smaku), 
  • sok z limonki (do smaku). 

Sposób wykonania:

Pokrój pomidor (usuń wcześniej gniazdo nasienne) i kawałek papryczki chili (do smaku) w kosteczkę. Posiekaj natkę pietruszki. Połącz w misce. 

Rozkrój bułki wzdłuż na pół. W każdej połówce lekko ugnieć miękkie wnętrze - tak, by powstał dołek. Posmaruj bułki masłem i wstaw na kilka minut do piekarnika rozgrzanego do 190°C. 

Pokrój cebulę w kosteczkę. Trochę mniej niż połowę dołóż do pozostałych warzyw. Resztę zeszklij na oleju.

Na patelnię z cebulą dodaj fasolę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez kilka minut, rozgniatając fasolę widelcem na pastę (nie musi być idealnie rozdrobniona). Dopraw solą. 

Przełóż pastę z fasoli na podpieczone bułki. Na każdej ułóż także po plasterku sera. Wstaw z powrotem do piekarnika na 3-4 minuty. 

Posiekaj chorizo i wysmaż na lekko natłuszczonej olejem patelni. 

Do warzyw dodaj sok z limonki i sól. 

Wyłóż na podpieczone bułki chorizo z patelni. Udekoruj warzywami. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Wreszcie zrobiłam bieszczadzki zawyłec. Przepis dostałam od koleżanki z Ustrzyk Dolnych

Cała rodzina naje się do syta. Prosty i szybki obiad na Środę Popielcową

Leciutkie ciasto z piankami marshmallow. Przyjemnie rozpływa się w ustach

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanki | przekąski | bułki