Reklama
Reklama

Takiego rosołu jeszcze w twoim domu nie podawali. Przepis pochodzi z 1917 roku

Jeśli lubisz rosół, koniecznie musisz spróbować tej zupy. Jest to odmieniona wersja tradycyjnego bulionu, która powstała poprzez połączenie kuchni polsko-amerykańskiej. Takiego rosołu jeszcze w twoim domu nie podawali. Ten przepis pochodzi z 1917 roku i niezmiennie jest najlepszy.

Rosół orleański to zupa, której powinien spróbować każdy fan rosołu. Jej smak i forma podania są nietuzinkowe, a receptura na danie ma już ponad 100 lat. 

Rosół orleański - inny niż tradycyjny polski

Polacy rosół znają jako prostą, choć bardzo esencjonalną zupę, królującą na wielu niedzielnych stołach. Do niej tradycyjnie dodawany jest jedynie cienki makaron. Na talerzu może zostać również podana posiekana natka pietruszki, gotowana marchew lub kawałki gotowanego mięsa. 

Natomiast istnieją różne wersje, formy rosołu i jedną z nich jest właśnie rosół orleański. Powstał on poprzez połączenie kuchni polskiej i amerykańskiej, kiedy część rodaków emigrowała za ocean. 

Rosół orleański nie różni się od rosołu polskiego sposobem przygotowania, tylko sposobem podania. Wersja amerykańska podawana jest z ryżem, zamiast makaronowych nitek. Do tego w zupie znajdziemy drobiowe pulpety i zielony groszek. Połączenie to może wydawać się nietypowe, ale dzięki niemu zupa staje się wyjątkowo pożywna i sycąca. Do tego jest naprawdę smaczna. 

Sprawdź także: Danie na rozgrzewkę. Kremowa zupa marchewkowa z mięsnymi klopsikami

Jak zrobić rosół orleański?

Przepis na rosół orleański pochodzi z 1917 roku, a konkretnie z książki “Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce". Receptura zawarta w dziele niezmiennie od lat jest najlepsza i skutecznie potrafi przenieść nas w czasie.

Rosół orleański wychodzi pyszny, aromatyczny i bardzo sycący. Dobrze rozgrzewa i pozostawia miłe wspomnienia na długo. Koniecznie wypróbuj i zaskocz swoją rodzinę. Takiego rosołu z pewnością jeszcze nie jedli. 

Składniki:

  • 2 l rosołu, 
  • 200 g mięsa mielonego drobiowego, 
  • 1 kajzerka namoczona w mleku lub wodzie, 
  • 2 żółtka, 
  • 1 szklanka suchego ryżu, 
  • 1 szklanka zielonego, mrożonego groszku, 
  • sól,
  • pieprz, 
  • gałka muszkatołowa. 

Do garnka wsyp ryż, a następnie zalej go dwiema szklankami wody. Całość posól i ugotuj do miękkości. W czasie gotowania mięso mielone wrzuć do miski, dopraw je solą, pieprzem, gałką muszkatołową do smaku. Do tego dodaj odciśniętą, namoczoną kajzerkę. Mięso wymieszaj z dodatkami, a następnie uformuj z niego podłużne pulpety

Na patelni rozgrzej masło klarowane, a gdy będzie ciepłe, wrzuć na nie pulpety i smaż przez kilka minut. Mięso ściągnij z patelni i rozgrzej na niej kolejną porcję masła. Na ciepły tłuszcz wrzuć ugotowany, przestygnięty ryż i podsmażaj go przez około 5 minut. Przez ten czas cały czas go mieszaj, aby się nie przypalił. 

Rosół podgrzej i dodaj do niego mrożony groszek oraz pulpeciki. Całość gotuj przez 5-10 minut. Gotowy rosół orleański podawaj na talerzu z ryżem, pulpetami i groszkiem

Źródło: "Kuchnia polsko-amerykańska. Jedyna odpowiednia książka kucharska dla gospodyń polskich w Ameryce" A.J.K 1917, terazgotuje.pl

Zobacz też:

Babeczki z kremem Kinder. Puszysta słodycz przypomni dzieciństwo

Lekkie jak chmurka, zniewala słodyczą. Ciasto Maluszek pokocha cała rodzina

Kurczak po kowbojsku. Pyszny obiad dla miłośników pikantnych dań

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | kuchnia polska | kuchnia amerykańska