Takiej bezy jeszcze nie jadłeś. Oto jesienna, dyniowa pavlowa
Beza pavlova to deser, który wiele osób z chęcią zamawia podczas wizyty w restauracji czy cukierni. Warto spróbować zrobić ją w domu. Chociaż zazwyczaj podaje się ją z kompozycją świeżych malin i borówek, jesienią warto poeksperymentować i przemycić w niej pomarańczowy akcent, czyli dynię. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić dyniową pavlową.
Dyniowa pavlowa to wyjątkowe połączenie chrupiącej bezy, lekkiego i aksamitnego kremu z nutą pomarańczy oraz aromatycznej dyni. Orzechy i krem laskowy nadają całości charakteru oraz przyjemnej chrupkości. Taki deser idealnie sprawdzi się na wszelkie specjalne okazje, goście na pewno będą pod wrażeniem.
Sprawdź także: W PRL-u były obowiązkowe, na każdej prywatce. Samku tych ciastek nie da się zapomnieć
Do przygotowania bezy, będziesz potrzebować:
- 6 białek,
- 300 g cukru białego drobnego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
- odrobina soli.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone,
- 250 g purée z dyni,
- 50 g masła,
- 80 g cukru brązowego,
- sok z połowy pomarańczy.
Do dekoracji:
- 50 g kremu z orzechów laskowych,
- 50 g orzechów laskowych,
- 50 g pistacji.
Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając aż beza będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszając szpatułką.
Rozgrzej piekarnik do 160°C.
Pianę podziel na trzy części. Z każdej z nich uformuj krąg o średnicy około 21-22 cm o grubości 2-3 cm na dwóch blachach do pieczenia.
Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C, następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz jeszcze 2 godziny. Po tym czasie pozostaw bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia.
Przygotuj krem dyniowy. Masło utrzyj z cukrem brązowym przez około 5 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Stopniowo dodawaj mascarpone na przemian z puree z dyni, cały czas miksując na niskich obrotach. Wlej sok z pomarańczy i dokładnie wymieszaj. Gotowy krem odstaw do lodówki na minimum 15 minut, aby się schłodził i lekko stężał.
Na wystudzone blaty bezy wyłóż krem dyniowy, równomiernie rozprowadzając.
W misce połącz krem z posiekanymi orzechami i pistacjami. Rozsmaruj na wierzchu dyniowej pavlowej.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Makowe ślimaczki z Danii. Ciepłe, pachnące i cudownie kruche
Jajecznica z nietypowym dodatkiem. Syci na długo, dodaje energii, mózg lepiej pracuje
Jesienny klasyk, który sprawdzi się też na święta. To jeden z najprostszych przepisów na ciasto