Reklama
Reklama

Takiej bezy jeszcze nie jadłeś. Oto jesienna, dyniowa pavlowa

Beza pavlova to deser, który wiele osób z chęcią zamawia podczas wizyty w restauracji czy cukierni. Warto spróbować zrobić ją w domu. Chociaż zazwyczaj podaje się ją z kompozycją świeżych malin i borówek, jesienią warto poeksperymentować i przemycić w niej pomarańczowy akcent, czyli dynię. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić dyniową pavlową.

Dyniowa pavlowa to wyjątkowe połączenie chrupiącej bezy, lekkiego i aksamitnego kremu z nutą pomarańczy oraz aromatycznej dyni. Orzechy i krem laskowy nadają całości charakteru oraz przyjemnej chrupkości. Taki deser idealnie sprawdzi się na wszelkie specjalne okazje, goście na pewno będą pod wrażeniem. 

Sprawdź także: W PRL-u były obowiązkowe, na każdej prywatce. Samku tych ciastek nie da się zapomnieć

Reklama

Przepis na dyniową pavlową

Do przygotowania bezy, będziesz potrzebować: 

  • 6 białek,
  • 300 g cukru białego drobnego, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 
  • odrobina soli. 

Składniki na krem: 

  • 250 g serka mascarpone, 
  • 250 g purée z dyni, 
  • 50 g masła, 
  • 80 g cukru brązowego, 
  • sok z połowy pomarańczy.

Do dekoracji:  

  • 50 g kremu z orzechów laskowych, 
  • 50 g orzechów laskowych, 
  • 50 g pistacji. 

Jak zrobić dyniową pavlową?

Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawaj po łyżce cukru, cały czas ubijając aż beza będzie gęsta i lśniąca. Pod koniec ubijania dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną, delikatnie mieszając szpatułką. 

Rozgrzej piekarnik do 160°C. 

Pianę podziel na trzy części. Z każdej z nich uformuj krąg o średnicy około 21-22 cm o grubości 2-3 cm na dwóch blachach do pieczenia. 

Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 120°C, następnie zmniejsz temperaturę do 100°C i piecz jeszcze 2 godziny. Po tym czasie pozostaw bezę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do całkowitego wystudzenia. 

Przygotuj krem dyniowy. Masło utrzyj z cukrem brązowym przez około 5 minut aż masa będzie jasna i puszysta. Stopniowo dodawaj mascarpone na przemian z puree z dyni, cały czas miksując na niskich obrotach. Wlej sok z pomarańczy i dokładnie wymieszaj. Gotowy krem odstaw do lodówki na minimum 15 minut, aby się schłodził i lekko stężał. 

Na wystudzone blaty bezy wyłóż krem dyniowy, równomiernie rozprowadzając. 

W misce połącz krem z posiekanymi orzechami i pistacjami. Rozsmaruj na wierzchu dyniowej pavlowej. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Makowe ślimaczki z Danii. Ciepłe, pachnące i cudownie kruche

Jajecznica z nietypowym dodatkiem. Syci na długo, dodaje energii, mózg lepiej pracuje

Jesienny klasyk, który sprawdzi się też na święta. To jeden z najprostszych przepisów na ciasto

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: desery