Reklama
Reklama

Talarki ziemniaków podsmażam na patelni i zalewam specjalnym sosem. Obiad palce lizać

Kiedy brakuje mi pomysłu na obiad i składników na skomplikowane dania, wyciągam z szafki ziemniaki, a z lodówki jajka. Dzięki temu prostemu przepisowi nawet w najbardziej kryzysowej sytuacji mam plan na szybki i pożywny posiłek. Wystarczy dodać do niego prostą sałatkę, aby mieć pełnowartościowe danie, które nasyci na długo.

Zapiekanka z patelni - pomysł na szybki obiad

Hiszpańska tortilla to proste danie, które w Polsce nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Uznaje się ja za kompromis pomiędzy omletem a zapiekanką. Jej plusem na pewno jest to, że do jej przygotowania będziemy potrzebowali jedynie patelni. Ten szybki przepis to pomysł na oryginalny obiad, który przypadnie do gustu każdemu.

Jajka to cenne źródło białka, natomiast ziemniaki to węglowodany. Dzięki połączeniu składników posiłek jest dobrze zbilansowany i wystarczy dodać do niego jedynie sałatkę, aby móc cieszyć się pełnią wartości odżywczych. Dzięki temu stanowi doskonały potrawę, który nasyci nas na długo.

Co więcej, zapiekankę z patelni można jeść na ciepło, jako danie obiadowe oraz na zimno. Gotową, ostudzoną potrawę z łatwością podzielimy na mniejsze kawałki, które można zabrać ze sobą na drogę jako drugie śniadanie lub przekąskę.

Zobacz także: Schabowe według przepisu Magdy Gessler to majstersztyk. Lepszych nie jadłeś

Przepis na śmietanowo-jajeczny sos. To sekret zapiekanki

Podstawowy przepis na hiszpańską tortillę bazuje jedynie na ziemniakach i jajkach. My podajemy jej ulepszoną wersję, która jest bardziej kremowa i bogatsza o warzywa. Dzięki dodatkowi szczypiorku i pomidorków zasmakuje każdemu. Oto składniki, które potrzebujemy do jej przygotowania:

  • 3 średnie ziemniaki,
  • 2 jajka,
  • 150 ml kwaśnej śmietany,
  • sól, pieprz, tymianek, słodka papryka,
  • pęczek szczypiorku,
  • kilka pomidorków cherry,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie starty ser.

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na dużej patelni z przykrywką rozgrzewamy porządnie olej i układamy plasterki ziemniaka. Dodajemy przyprawy i smażymy z obu stron, do momentu, aż będą rumiane.

Siekamy szczypiorek, a pomidorki kroimy na ćwiartki. W misce rozbijamy jajka, dodajemy śmietanę i warzywa. Dokładnie mieszamy ze sobą składniki i dodajemy do podsmażonych na patelni ziemniaczków. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i smażymy przez ok. 15 minut. Po tym czasie delikatnie podważamy brzegi i przewracamy zapiekankę na drugą stronę. Najłatwiej będzie to zrobić za pomocą dużego talerza. Jeśli mamy ochotę, możemy posypać go w tym momencie serem. Trzymamy zapiekankę pod przykryciem jeszcze przez kilka minut do momentu, aż będzie ścięta.

Gotowe danie przekładamy na duży talerz i kroimy na kawałki.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najpyszniejsza wśród deserów. Oto ciasto Piękna Monika

Czy bób można jeść ze skórką? Nigdy jej nie wyrzucam, robię chrupiące chipsy

Sycący omlet chłopski na śniadanie. Zastrzyk energii na cały dzień

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy