Reklama
Reklama

Tantanmen - najłatwiejszy ramen do zrobienia w domu. Tak dobry, jak w orientalnej restauracji

Ramen zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Z tego powodu tę azjatycką zupę można coraz częściej spotkać w wielu restauracjach. Choć jej smak jest pyszny, to cena może niejedną osobę zszokować. Zasmakował ci, a nie chcesz zbankrutować? Tak przygotujesz najłatwiejszy ramen do zrobienia w domu.

Ramen to danie kuchni azjatyckiej. Zupa ta składa się z bulionu, makaronu i przeróżnych dodatków. Jedną z wariacji na temat tej niezwykle uniwersalnej zupy jest tantanmen, który jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu.

Tantanmen – ulubiony ramen Koreańczyków

Choć wielu się wydaje, że ramen to japońskie danie, to tak naprawdę pochodzi ono z Chin. Na wyspę trafił dopiero w XIX roku. Po II wojnie światowej zdobył ogromną popularność, a to nie tylko za sprawą swojego smaku, ale też niskiej ceny.

Tantanmen wywodzi się za to konkretnie z kuchni syczuańskiej i jest uważany za jeden z ulubionych ramenów Koreańczyków. Jego przygotowaniu znacznie różni się od innych tego typu zup i jest o wiele prostsze.

Jak zrobić tantanmen? Przepis krok po kroku

Zrobienie tantanmenu jest banalne. Nie trzeba go - tak, jak w przypadku innych ramenów - gotować przez kilka godzin. Może się wydawać, że składników jest sporo, ale są one absolutnie tego warte. Na koniec zupa będzie wyjątkowa aromatyczna i sycąca.

Składniki na zupę:

  • 800 ml napoju sojowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego.

Składniki na pastę do zupy:

  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka oleju chilli,
  • 1 łyżeczka octu ryżowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego.

Składniki na mięso:

  • 200 g mielonej wieprzowiny,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka pasty doubanjiang,
  • 1 łyżka sosu ostrygowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • zielona cebulka.

Dodatki:

  • kapusta pak choi,
  • 2 jajka,
  • makaron ramen.

Przygotowania zacznij od ugotowania dwóch jajek na miękko, czyli przez około 3 minuty od zagotowania wody. Gdy jajka się ugotują, ostudź je zimną wodą i w całości obierz ze skorupki.

Teraz zajmij się przygotowaniem ostrego sosu do mięsa. W tym celu w misce umieść cukier, pastę doubanjiang, sos ostrygowy i wszystko wymieszaj. Zrób również pastę do zupy, czyli wymieszaj masło orzechowe, olej chilli, sos sojowy, ocet ryżowy.

Kapustę pak choi przekrój na pół. Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Posiekaj także zieloną cebulkę. Jej białą część dodamy do mięsa, natomiast zieloną do ozdoby tantanmenu.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju chilli lub oliwy. Na ciepły tłuszcz dodaj mięso mielone i podsmaż je. Po chwili dodaj wcześniej przygotowany sos do mięsa, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir oraz cebulkę. Mięso podsmażaj do przyrumienienia.

Do garnka wlej napój sojowy i łyżkę sosu sojowego. W osobnym garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzuć części kapusty pak choi i blanszuj je przez minutę. Po tym czasie wyłów je z garnka. Do tej samej wody wrzuć makaron ramen i zagotuj go zgodnie z zaleceniami producenta.

Na spód dużej miski wyłóż łyżkę wcześniej przygotowanej pasty do zupy. Do tego wlej około 2 łyżki wazowe bulionu i całość delikatnie wymieszaj. Dodaj makaron, na wierzchu ułóż kapustę, przekrojone na pół jajko na miękko, dwie łyżki mięsa. Gotowy tantanmen podawaj posypany zieloną cebulką.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kuchnia azjatycka