Tantanmen - najłatwiejszy ramen do zrobienia w domu. Tak dobry, jak w orientalnej restauracji
Ramen zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Z tego powodu tę azjatycką zupę można coraz częściej spotkać w wielu restauracjach. Choć jej smak jest pyszny, to cena może niejedną osobę zszokować. Zasmakował ci, a nie chcesz zbankrutować? Tak przygotujesz najłatwiejszy ramen do zrobienia w domu.
Ramen to danie kuchni azjatyckiej. Zupa ta składa się z bulionu, makaronu i przeróżnych dodatków. Jedną z wariacji na temat tej niezwykle uniwersalnej zupy jest tantanmen, który jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu.
Choć wielu się wydaje, że ramen to japońskie danie, to tak naprawdę pochodzi ono z Chin. Na wyspę trafił dopiero w XIX roku. Po II wojnie światowej zdobył ogromną popularność, a to nie tylko za sprawą swojego smaku, ale też niskiej ceny.
Tantanmen wywodzi się za to konkretnie z kuchni syczuańskiej i jest uważany za jeden z ulubionych ramenów Koreańczyków. Jego przygotowaniu znacznie różni się od innych tego typu zup i jest o wiele prostsze.
Zrobienie tantanmenu jest banalne. Nie trzeba go - tak, jak w przypadku innych ramenów - gotować przez kilka godzin. Może się wydawać, że składników jest sporo, ale są one absolutnie tego warte. Na koniec zupa będzie wyjątkowa aromatyczna i sycąca.
Składniki na zupę:
- 800 ml napoju sojowego,
- 1 łyżka sosu sojowego.
Składniki na pastę do zupy:
- 2 łyżki masła orzechowego,
- 1 łyżka oleju chilli,
- 1 łyżeczka octu ryżowego,
- 2 łyżki sosu sojowego.
Składniki na mięso:
- 200 g mielonej wieprzowiny,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 łyżeczka pasty doubanjiang,
- 1 łyżka sosu ostrygowego,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek świeżego imbiru,
- zielona cebulka.
Dodatki:
- kapusta pak choi,
- 2 jajka,
- makaron ramen.
Przygotowania zacznij od ugotowania dwóch jajek na miękko, czyli przez około 3 minuty od zagotowania wody. Gdy jajka się ugotują, ostudź je zimną wodą i w całości obierz ze skorupki.
Teraz zajmij się przygotowaniem ostrego sosu do mięsa. W tym celu w misce umieść cukier, pastę doubanjiang, sos ostrygowy i wszystko wymieszaj. Zrób również pastę do zupy, czyli wymieszaj masło orzechowe, olej chilli, sos sojowy, ocet ryżowy.
Kapustę pak choi przekrój na pół. Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Posiekaj także zieloną cebulkę. Jej białą część dodamy do mięsa, natomiast zieloną do ozdoby tantanmenu.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju chilli lub oliwy. Na ciepły tłuszcz dodaj mięso mielone i podsmaż je. Po chwili dodaj wcześniej przygotowany sos do mięsa, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir oraz cebulkę. Mięso podsmażaj do przyrumienienia.
Do garnka wlej napój sojowy i łyżkę sosu sojowego. W osobnym garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzuć części kapusty pak choi i blanszuj je przez minutę. Po tym czasie wyłów je z garnka. Do tej samej wody wrzuć makaron ramen i zagotuj go zgodnie z zaleceniami producenta.
Na spód dużej miski wyłóż łyżkę wcześniej przygotowanej pasty do zupy. Do tego wlej około 2 łyżki wazowe bulionu i całość delikatnie wymieszaj. Dodaj makaron, na wierzchu ułóż kapustę, przekrojone na pół jajko na miękko, dwie łyżki mięsa. Gotowy tantanmen podawaj posypany zieloną cebulką.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Jajka w "szlachetnym" towarzystwie. Śniadanie tylko dla smakoszy
Dwukolorowe ciasto kawa z mlekiem. Prosty smakołyk idealny na weekend
Przepis na danie z dyni ma prawie 100 lat. W takiej formie jeszcze nie jadłam