Reklama
Reklama

Tantanmen - najłatwiejszy ramen do zrobienia w domu. Tak dobry, jak w orientalnej restauracji

Ramen zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Z tego powodu tę azjatycką zupę można coraz częściej spotkać w wielu restauracjach. Choć jej smak jest pyszny, to cena może niejedną osobę zszokować. Zasmakował ci, a nie chcesz zbankrutować? Tak przygotujesz najłatwiejszy ramen do zrobienia w domu.

Ramen to danie kuchni azjatyckiej. Zupa ta składa się z bulionu, makaronu i przeróżnych dodatków. Jedną z wariacji na temat tej niezwykle uniwersalnej zupy jest tantanmen, który jest wyjątkowo prosty w przygotowaniu.

Tantanmen – ulubiony ramen Koreańczyków

Choć wielu się wydaje, że ramen to japońskie danie, to tak naprawdę pochodzi ono z Chin. Na wyspę trafił dopiero w XIX roku. Po II wojnie światowej zdobył ogromną popularność, a to nie tylko za sprawą swojego smaku, ale też niskiej ceny.

Tantanmen wywodzi się za to konkretnie z kuchni syczuańskiej i jest uważany za jeden z ulubionych ramenów Koreańczyków. Jego przygotowaniu znacznie różni się od innych tego typu zup i jest o wiele prostsze.

Jak zrobić tantanmen? Przepis krok po kroku

Zrobienie tantanmenu jest banalne. Nie trzeba go - tak, jak w przypadku innych ramenów - gotować przez kilka godzin. Może się wydawać, że składników jest sporo, ale są one absolutnie tego warte. Na koniec zupa będzie wyjątkowa aromatyczna i sycąca.

Składniki na zupę:

  • 800 ml napoju sojowego,
  • 1 łyżka sosu sojowego.

Składniki na pastę do zupy:

  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • 1 łyżka oleju chilli,
  • 1 łyżeczka octu ryżowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego.

Składniki na mięso:

  • 200 g mielonej wieprzowiny,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka pasty doubanjiang,
  • 1 łyżka sosu ostrygowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek świeżego imbiru,
  • zielona cebulka.

Dodatki:

  • kapusta pak choi,
  • 2 jajka,
  • makaron ramen.

Przygotowania zacznij od ugotowania dwóch jajek na miękko, czyli przez około 3 minuty od zagotowania wody. Gdy jajka się ugotują, ostudź je zimną wodą i w całości obierz ze skorupki.

Teraz zajmij się przygotowaniem ostrego sosu do mięsa. W tym celu w misce umieść cukier, pastę doubanjiang, sos ostrygowy i wszystko wymieszaj. Zrób również pastę do zupy, czyli wymieszaj masło orzechowe, olej chilli, sos sojowy, ocet ryżowy.

Kapustę pak choi przekrój na pół. Czosnek przeciśnij przez praskę, a imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Posiekaj także zieloną cebulkę. Jej białą część dodamy do mięsa, natomiast zieloną do ozdoby tantanmenu.

Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju chilli lub oliwy. Na ciepły tłuszcz dodaj mięso mielone i podsmaż je. Po chwili dodaj wcześniej przygotowany sos do mięsa, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir oraz cebulkę. Mięso podsmażaj do przyrumienienia.

Do garnka wlej napój sojowy i łyżkę sosu sojowego. W osobnym garnku zagotuj wodę. Na wrzątek wrzuć części kapusty pak choi i blanszuj je przez minutę. Po tym czasie wyłów je z garnka. Do tej samej wody wrzuć makaron ramen i zagotuj go zgodnie z zaleceniami producenta.

Na spód dużej miski wyłóż łyżkę wcześniej przygotowanej pasty do zupy. Do tego wlej około 2 łyżki wazowe bulionu i całość delikatnie wymieszaj. Dodaj makaron, na wierzchu ułóż kapustę, przekrojone na pół jajko na miękko, dwie łyżki mięsa. Gotowy tantanmen podawaj posypany zieloną cebulką.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Hit wszystkich przyjęć, a ostatnio grilla. Przepis na sałatkę, która znika ze stołu pierwsza

Przepis na prozdrowotną surówkę od doktora dietetyki. Baza to niezastąpiony burak

To najlepsze naleśniki, jakie kiedykolwiek jadłam. Jeden składnik sprawia, że jesz bez opamiętanie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania główne | kuchnia azjatycka