Reklama
Reklama

Te rybne klopsiki zachwycają smakiem. Mogłabym jeść je w każdy piątek

Piątek to dla wielu osób dzień, w którym na stole królują dania bezmięsne. Bardzo często sięgamy po klasykę, czyli smażoną rybę, ale opcji jest znacznie więcej. Nasza propozycja to klopsiki rybne zapiekane z kapustą, czyli obiad niezwykle zdrowy, sycący, a jednocześnie zachwycający lekkością. To danie może urozmaicić postne menu, ale także świetnie wpisuje się w zdrową, zbilansowaną dietę.

Chcesz przygotować na piątek obiad bez mięsa, ale nie masz ochoty na tradycyjną smażoną rybę? Świetnie, mam lepszą propozycję - wypróbuj przepyszne klopsiki rybne zapiekane z kapustą. To sycąca, a jednocześnie lekka propozycja.

Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, a rezultat naprawdę zachwyca. Takie klopsiki chętnie zjedzą nawet dzieciaki.

Klopsiki rybne zapiekane z kapustą - lista składników

Składniki na klopsiki: 

Reklama
  • 400 g filetu z dorsza, 
  • 200 g filetu z halibuta,  
  • 1 cebula, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 5 łyżek bułki tartej, 
  • 1 jajko, 
  • skórka otarta z ½ cytryny, 
  • 2 łyżki posiekanego koperku, 
  • sól, pieprz (do smaku), 
  • olej roślinny (do smażenia). 

Pozostałe składniki: 

  • ½ główki kapusty, 
  • 1 cebula, 
  • 1 marchewka, 
  • ½ czerwonej papryki, 
  • mały pęczek koperku, 
  • 250 ml bulionu, 
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki, 
  • ½ łyżeczki ostrej papryki, 
  • sól, pieprz (do smaku). 

Klopsiki rybne zapiekane z kapustą - przepis

Pokrój cebulę i podsmaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. 

Zmiel filety rybne (wraz z cebulą i czosnkiem z patelni) maszynką do mięsa przez sitko o średnich oczkach. 

Połącz masę rybną z bułką tartą, jajkiem, skórką otartą z cytryny i koperkiem. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem.  

Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy rybnej niewielkie klopsiki. Włóż je do lodówki. 

Poszatkuj drobno kapustę. Cebulę pokrój w piórka. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Usuń z papryki gniazdo nasienne i także pokrój ją w drobną kostkę. 

Podsmaż cebulę na oleju. Gdy się zeszkli, dołóż na patelnię marchewkę i paprykę. Smaż przez kilka minut.  

Dołóż na patelnię poszatkowaną kapustę. Zalej bulionem. Dodaj przyprawy – obie papryki, pieprz i sól. Duś pod przykryciem przez kilka minut. Wymieszaj warzywa z posiekanym koperkiem. 

Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułóż klopsiki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 30 minut. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Najlepsze mielone w sosie. Nietypowy dodatek do mięsa sprawia, że są soczyste i aksamitne w smaku

Genialnie topi tłuszcz na brzuchu. Zrób i pij codziennie, oczyścisz też organizm

Upiecz, gdy masz ochotę na szybki deser do kawy. Oto ciasto Prostaczek

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby