Te rybne klopsiki zachwycają smakiem. Mogłabym jeść je w każdy piątek
Piątek to dla wielu osób dzień, w którym na stole królują dania bezmięsne. Bardzo często sięgamy po klasykę, czyli smażoną rybę, ale opcji jest znacznie więcej. Nasza propozycja to klopsiki rybne zapiekane z kapustą, czyli obiad niezwykle zdrowy, sycący, a jednocześnie zachwycający lekkością. To danie może urozmaicić postne menu, ale także świetnie wpisuje się w zdrową, zbilansowaną dietę.
Chcesz przygotować na piątek obiad bez mięsa, ale nie masz ochoty na tradycyjną smażoną rybę? Świetnie, mam lepszą propozycję - wypróbuj przepyszne klopsiki rybne zapiekane z kapustą. To sycąca, a jednocześnie lekka propozycja.
Przygotowanie tej potrawy nie jest trudne, a rezultat naprawdę zachwyca. Takie klopsiki chętnie zjedzą nawet dzieciaki.
Składniki na klopsiki:
- 400 g filetu z dorsza,
- 200 g filetu z halibuta,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 5 łyżek bułki tartej,
- 1 jajko,
- skórka otarta z ½ cytryny,
- 2 łyżki posiekanego koperku,
- sól, pieprz (do smaku),
- olej roślinny (do smażenia).
Pozostałe składniki:
- ½ główki kapusty,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- ½ czerwonej papryki,
- mały pęczek koperku,
- 250 ml bulionu,
- ½ łyżeczki słodkiej papryki,
- ½ łyżeczki ostrej papryki,
- sól, pieprz (do smaku).
Pokrój cebulę i podsmaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek.
Zmiel filety rybne (wraz z cebulą i czosnkiem z patelni) maszynką do mięsa przez sitko o średnich oczkach.
Połącz masę rybną z bułką tartą, jajkiem, skórką otartą z cytryny i koperkiem. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw solą i pieprzem.
Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy rybnej niewielkie klopsiki. Włóż je do lodówki.
Poszatkuj drobno kapustę. Cebulę pokrój w piórka. Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Usuń z papryki gniazdo nasienne i także pokrój ją w drobną kostkę.
Podsmaż cebulę na oleju. Gdy się zeszkli, dołóż na patelnię marchewkę i paprykę. Smaż przez kilka minut.
Dołóż na patelnię poszatkowaną kapustę. Zalej bulionem. Dodaj przyprawy – obie papryki, pieprz i sól. Duś pod przykryciem przez kilka minut. Wymieszaj warzywa z posiekanym koperkiem.
Przełóż warzywa do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułóż klopsiki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Zapiekaj przez 30 minut.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Najlepsze mielone w sosie. Nietypowy dodatek do mięsa sprawia, że są soczyste i aksamitne w smaku
Genialnie topi tłuszcz na brzuchu. Zrób i pij codziennie, oczyścisz też organizm
Upiecz, gdy masz ochotę na szybki deser do kawy. Oto ciasto Prostaczek