Reklama
Reklama

Ten batonik z lodówki uwielbiają wszystkie dzieciaki. Koniecznie przygotuj inspirowane nim ciasto

Trudno znaleźć dziecko, które nie przepadałoby za słodyczami. Jeśli masz w domu małego łasucha, możesz przygotować mu ciasto inspirowane słynnym batonikiem z lodówki, czyli Mleczną Kanapką. To połączenie kakaowego ciasta oraz śmietankowego kremu zasmakuje nie tylko małym łasuchom. Kiedy taki deser pojawia się na stole, zazwyczaj znika w kilka minut.

Ciasto Mleczna Kanapka to pyszny, warstwowy deser, który wcale nie wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych. Krem przygotujesz ze schłodzonej śmietanki kremówki oraz serka mascarpone, wychodzi delikatny i pyszny, idealnie pasuje do kakaowego ciasta. Taki deser sprawdzi się do popołudniowej kawy i nie tylko. 

Sprawdź także: Kawowe ciasto markiza. Prawdziwy arystokrata wśród deserów

Reklama

Przepis na ciasto Mleczna Kanapka

Zanim zabierzesz się za pieczenie ciasta, przygotuj formę o wymiarach 25x25 cm.

Składniki: 

  • 250 g masła,
  • 180 ml miodu, 
  • 4 łyżki kakao (+ do oprószenia ciasta),
  • 100 ml mleka,
  • 4 jajka, 
  • 320 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 500 ml śmietany kremówki, 
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku),
  • 3 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie).

Jak zrobić ciasto Mleczna Kanapka? 

Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło. Dodaj do niego miód, mleko i kakao. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Zdejmij rondelek z palnika i poczekaj, aż masa przestygnie. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z przestudzoną masą. Przesiej do niej przez sitko mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją do ciasta. 

Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach 25x25 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Odstaw do przestudzenia. Przekrój na dwa blaty. 

Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. W czasie ubijania dodaj przesiany przez sitko cukier puder. Zmiksuj krótko z serkiem mascarpone (także schłodzonym).  

Jeśli chcesz usztywnić krem, rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodaj do niej 2-3 łyżki kremu. Wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę połącz z resztą kremu.  

Umieść pierwszy z blatów ciasta w formie, w której się piekło. Rozprowadź na nim połowę kremu i wyrównaj. Przykryj drugim z blatów ciasta. Rozprowadź na nim resztę kremu. Wyrównaj i oprósz przesianym przez sitko kakao. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta