Reklama
Reklama

Ten batonik z lodówki uwielbiają wszystkie dzieciaki. Koniecznie przygotuj inspirowane nim ciasto

Trudno znaleźć dziecko, które nie przepadałoby za słodyczami. Jeśli masz w domu małego łasucha, możesz przygotować mu ciasto inspirowane słynnym batonikiem z lodówki, czyli Mleczną Kanapką. To połączenie kakaowego ciasta oraz śmietankowego kremu zasmakuje nie tylko małym łasuchom. Kiedy taki deser pojawia się na stole, zazwyczaj znika w kilka minut.

Ciasto Mleczna Kanapka to pyszny, warstwowy deser, który wcale nie wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych. Krem przygotujesz ze schłodzonej śmietanki kremówki oraz serka mascarpone, wychodzi delikatny i pyszny, idealnie pasuje do kakaowego ciasta. Taki deser sprawdzi się do popołudniowej kawy i nie tylko. 

Sprawdź także: Kawowe ciasto markiza. Prawdziwy arystokrata wśród deserów

Przepis na ciasto Mleczna Kanapka

Zanim zabierzesz się za pieczenie ciasta, przygotuj formę o wymiarach 25x25 cm.

Składniki: 

  • 250 g masła,
  • 180 ml miodu, 
  • 4 łyżki kakao (+ do oprószenia ciasta),
  • 100 ml mleka,
  • 4 jajka, 
  • 320 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 500 ml śmietany kremówki, 
  • 250 g serka mascarpone, 
  • 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku),
  • 3 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie).

Jak zrobić ciasto Mleczna Kanapka? 

Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło. Dodaj do niego miód, mleko i kakao. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Zdejmij rondelek z palnika i poczekaj, aż masa przestygnie. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z przestudzoną masą. Przesiej do niej przez sitko mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją do ciasta. 

Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach 25x25 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Odstaw do przestudzenia. Przekrój na dwa blaty. 

Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. W czasie ubijania dodaj przesiany przez sitko cukier puder. Zmiksuj krótko z serkiem mascarpone (także schłodzonym).  

Jeśli chcesz usztywnić krem, rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodaj do niej 2-3 łyżki kremu. Wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę połącz z resztą kremu.  

Umieść pierwszy z blatów ciasta w formie, w której się piekło. Rozprowadź na nim połowę kremu i wyrównaj. Przykryj drugim z blatów ciasta. Rozprowadź na nim resztę kremu. Wyrównaj i oprósz przesianym przez sitko kakao. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Ostatnio zaczęłam robić zamiast szarlotki. Całuski znikają do ostatniego okruszka

Serowo-mięsne Łobuziaki. Świetny sposób na resztki, które zalegają w lodówce

Tak bananowego ciasta jeszcze nie jadłeś. Małpiszon zaskoczy twoich gości

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta