Ten batonik z lodówki uwielbiają wszystkie dzieciaki. Koniecznie przygotuj inspirowane nim ciasto
Trudno znaleźć dziecko, które nie przepadałoby za słodyczami. Jeśli masz w domu małego łasucha, możesz przygotować mu ciasto inspirowane słynnym batonikiem z lodówki, czyli Mleczną Kanapką. To połączenie kakaowego ciasta oraz śmietankowego kremu zasmakuje nie tylko małym łasuchom. Kiedy taki deser pojawia się na stole, zazwyczaj znika w kilka minut.
Ciasto Mleczna Kanapka to pyszny, warstwowy deser, który wcale nie wymaga szczególnych umiejętności cukierniczych. Krem przygotujesz ze schłodzonej śmietanki kremówki oraz serka mascarpone, wychodzi delikatny i pyszny, idealnie pasuje do kakaowego ciasta. Taki deser sprawdzi się do popołudniowej kawy i nie tylko.
Sprawdź także: Kawowe ciasto markiza. Prawdziwy arystokrata wśród deserów
Zanim zabierzesz się za pieczenie ciasta, przygotuj formę o wymiarach 25x25 cm.
Składniki:
- 250 g masła,
- 180 ml miodu,
- 4 łyżki kakao (+ do oprószenia ciasta),
- 100 ml mleka,
- 4 jajka,
- 320 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 250 g serka mascarpone,
- 3-4 łyżki cukru pudru (do smaku),
- 3 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie).
Roztop w rondelku (na wolnym ogniu) masło. Dodaj do niego miód, mleko i kakao. Wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Zdejmij rondelek z palnika i poczekaj, aż masa przestygnie. Oddziel białka od żółtek. Żółtka wymieszaj z przestudzoną masą. Przesiej do niej przez sitko mąkę, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszaj do połączenia składników. Ubij białka na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj ją do ciasta.
Natłuść i oprósz mąką formę o wymiarach 25x25 cm. Przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 45 minut (do suchego patyczka). Odstaw do przestudzenia. Przekrój na dwa blaty.
Ubij mocno schłodzoną śmietanę kremówkę. W czasie ubijania dodaj przesiany przez sitko cukier puder. Zmiksuj krótko z serkiem mascarpone (także schłodzonym).
Jeśli chcesz usztywnić krem, rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Dodaj do niej 2-3 łyżki kremu. Wymieszaj. Tak zahartowaną żelatynę połącz z resztą kremu.
Umieść pierwszy z blatów ciasta w formie, w której się piekło. Rozprowadź na nim połowę kremu i wyrównaj. Przykryj drugim z blatów ciasta. Rozprowadź na nim resztę kremu. Wyrównaj i oprósz przesianym przez sitko kakao. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Sałatka Drwala z kurczakiem. Zrobisz błyskawicznie i najesz się do syta
Surówka, która pomoże na chandrę. Wesprze odporność i zadba o jelita
Domowe zapiekanki z pieczarkami i serem. Zrób je na dzisiejszą kolację