Ten japoński omlet to śniadaniowy hit. Smakuje jeszcze lepiej niż wygląda
Pożywne śniadanie może zapewnić sytość i dodać sił na długi czas. Z tego względu ważne jest, by nie pomijać tego posiłku. A co dobrego można przygotować na rozpoczęcie dnia? Jednym ze śniadaniowych hitów jest japoński omlet. Danie przyrządzisz z zaledwie trzech składników. Sprawdź przepis.
Mówiąc o japońskim omlecie, wielu entuzjastów azjatyckiej kuchni myśli o tamagoyaki. Jest to danie pochodzące z okresu Edo (trwającego od 1603 do 1868 roku). Omlet przygotowuje się poprzez zwijanie warstw na patelni, często dodaje się do niego bulion rybny dashi oraz sos sojowy. Przeważnie występuje w wersji wytrawnej - czasem do omletu dodaje się warzywa, ryż lub rybę.
Istnieje jednak popularna, słodka wersja japońskiego omletu, którą można przygotować z zaledwie trzech składników. Chodzi tutaj o jajka, cukier oraz masło lub olej. Znacząco różni się także sposób przyrządzenia. Specjalna technika pozwala uzyskać omlet puszysty niczym chmurka.
Przeczytaj też: Nie potrzebujesz masła, serków ani wędliny. Ta pasta ma pokłady białka i smakuje nieziemsko
Przepis na japoński omlet na słodko nie jest skomplikowany. Jak już zostało wcześniej wspomniane, do przygotowania takiej wersji będziemy potrzebować jedynie 3 składników. Są to:
- 3 jaja,
- łyżka cukru,
- około 2 łyżeczek masła.
Sposób przygotowania:
- Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Umieszczamy oba składniki w osobnych miskach. Białka musimy porządnie ubić na sztywno. Następnie dodajemy do nich cukier i mieszamy.
- Bełtamy żółtka i wlewamy je na rozgrzaną patelnię z masłem lub olejem - smażymy na małym ogniu przez około minutę, aż ładnie się zetną. Po tym czasie dorzucamy ubite białko i przykrywamy patelnię. Moc palnika powinna być ustawiona na minimum. Smażymy omlet pod przykryciem od 3,5 do 5 minut. Dobrze co jakiś czas kontrolować danie - będzie gotowe, gdy masa białkowa zetnie się w środku i stanie się sprężysta.
- Wykładamy japoński omlet na talerz, przekrawamy na dwie równe części i składamy. Śniadanie jest gotowe do podania.
Japoński omlet w wersji słodkiej można pałaszować z dodatkiem owoców. Genialnie komponuje się z malinami, truskawkami, borówkami czy bananem. Można polać go również pysznym musem bądź syropem klonowym. Doskonale sprawdzi się także w towarzystwie twarogu - co więcej, składnik to też dobre źródło białka. Niekiedy do japońskiego omletu dodaje się pokruszone orzechy lub suszone owoce. W wersji wytrawnej (do jej przygotowania wystarczy użyć mniejszej ilości cukru), będzie doskonale smakować z pomidorkami i awokado.
Co ciekawe, japoński omlet może zasmakować wielu osobom bez żadnych innych dodatków. Po przekrojeniu wygląda niczym delikatna chmura - domownicy poczęstowani takim śniadaniem z pewnością będą zachwyceni.
Źródła: terazgotuje.pl, gastroserviceduesseldorf.de
Zobacz też:
Gdy serwuję do obiadu, mąż aż cmoka z zadowoleniem. Ta duszona kapusta z cebulą to mój hit
Szybka wariacja na temat wiedeńskiego deseru. Przepis na pishingery karmelowe
Miękkie i puszyste czekoladowe ciasto. Dzięki owocom pozostaje długo wilgotne