Reklama
Reklama

Nie potrzebujesz masła, serków ani wędliny. Ta pasta ma pokłady białka i smakuje nieziemsko

Szukasz zdrowego, pożywnego i roślinnego zamiennika klasycznych smarowideł śniadaniowych? Ta pasta to prawdziwy game-changer. Nie ustępuje smakiem serkom czy wędlinom, a oferuje przy tym solidną dawkę białka i błonnika. Idealna nie tylko na kanapkę, ale też jako dip do warzyw czy krakersów.

Jeśli nie przepadasz za mdłym smakiem tradycyjnego hummusu, wypróbuj pastę z ciecierzycy i pieczonej papryki. Jej wyrazisty smak może stać się podstawą nie tylko śniadań czy kolacji, ale również imprezowych przekąsek. 

Ciecierzyca to skarbnica białka 

Ciecierzyca, znana również jako cieciorka czy groch włoski, to prawdziwy superfood. Jest bogata w białko roślinne - 100 g ugotowanego produktu dostarcza około 8-9 g białka. To znacznie więcej niż tradycyjne masło, a przy tym białko roślinne nie podwyższa cholesterolu. Stanowi świetną alternatywę dla mięsa w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.  

Reklama

To jednak nie wszystko, bo ciecierzyca zawiera też duże ilości błonnika. Wspiera on pracę jelit i reguluje poziom glukozy we krwi. Dzięki niemu w organizmie na długo utrzymuje się uczucie sytości. Ponadto są w niej witaminy z grupy B (np. kwas foliowy), a także minerały, takie jak żelazo, magnez, cynk czy fosfor. Niski indeks glikemiczny (28-35 IG) sprawia, że pasta z ciecierzycy jest doskonałym wyborem dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą.

Kto powinien szczególnie rozważyć włączenie ciecierzycy do diety? Przede wszystkim osoby na diecie roślinnej, ale także te, które chcą ograniczyć przetworzone mięso, zwiększyć spożycie błonnika lub poprawić profil odżywczy swoich posiłków. Warto jednak pamiętać, że to roślina strączkowa. Uważać na nią powinny osoby z zespołem jelita drażliwego oraz z alergiami. Nie jest polecana również przy dnie moczanowej, ponieważ zawiera puryny, które w organizmie rozkładają się do kwasu moczowego.

Pasta z pieczonej papryki i ciecierzycy - przepis 

Przepis na pastę z pieczonej papryki i ciecierzycy nie jest wymagający. Domowej roboty hummus zrobisz dosłownie w kilka minut, o ile dysponujesz pieczoną papryką. Jeśli nie, możesz przygotować ją w domu. 

Składniki:

  • puszka ciecierzycy (ok. 425 g), odsączona i opłukana,
  • słoik pieczonej czerwonej papryki (lub 2 świeże papryki upieczone samodzielnie),
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/4 szklanki tahini (pasta sezamowa),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • łyżeczka płatków chili (lub więcej, według smaku),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu. 

Sposób przygotowania:  

Jeśli nie masz pieczonej papryki w słoiku, pokrój dwie papryki w paski, skrop oliwą i oprósz ulubionymi ziołami. Piecz w piekarniku ustawionym na 200 stopni przez około pół godziny.  

Czosnek obierz i poszatkuj. Do blendera wrzuć ciecierzycę, pieczoną paprykę (wystudzoną), dodaj inne składniki i zmiksuj na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę papryki lub oliwy.  

Przełóż pastę do słoika. W szczelnie zamkniętym pojemniku możesz ją przechowywać w lodówce przez kilka dni. 

Z czym jeść pastę z papryki i ciecierzycy?

Domowy hummus jest niezwykle uniwersalny i możesz go wykorzystać na wiele sposobów. Pastą z pieczonej papryki i ciecierzycy możesz smarować kanapki, zastępując w ten sposób masło, serki, sosy czy wędlinę. Możesz też potraktować ją jako zdrowy dip. Sprawdzi się z pokrojoną w słupki marchewką, ogórkiem czy selerem naciowym. W wersji imprezowej możesz położyć po kleksie pasty na krakersach i ozdobić ją pietruszką lub rzodkiewką.  

Pasta z ciecierzycy i pieczonej papryki jest świetnym dodatkiem do wrapów czy pit. Doda im wilgoci i będzie znakomitym zamiennikiem dla ciężkich sosów śmietanowych czy majonezu. Jeśli marzysz o ciepłym posiłku, ugotuj kaszę lub ryż, połącz je pastą i dodaj grillowane lub surowe warzywa. To doskonały pomysł na pełnowartościowy posiłek. Możesz też zmieszać ją z sałatą, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, a otrzymasz zdrową sałatkę o wyrazistym smaku.  

Źródła: terazgotuje.pl, skinnyms.com 

Zobacz też:

To ciasto na andrzejki doceni nawet teściowa. Obłędnie kremowe, z mocnym czekoladowym akcentem

Już jest na promocji w Biedronce i Lidlu. Owoc szczęścia, pomocnik serca i odchudzania

Zanim usmażysz, co panierki dorzuć ten dodatek. Kotlety wyjdą wybitnie smaczne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki | dania wegetariańskie | papryka | ciecierzyca