Ten obiad zadowoli nawet największego głodomora. Zaserwuj mu Kotlety po chłopsku
Jeżeli szukasz pomysłu na sycący obiad dla wielbicieli mięs, Kotlety po chłopsku to opcja dla ciebie. Mięso wychodzi idealnie soczyste, z zewnątrz otacza je chrupiąca panierka. Obiecujemy, takie danie przypadnie do gustu nawet największym głodomorom. Ostrzegamy jednak, że mogą domagać się oni dokładki.
Cordon Blue to klasyk, który znają niemal wszyscy. Ale my także mamy swój odpowiednik - Kotlety po chłopsku. Czy jest coś pyszniejszego niż mortadela: wilgotna, rozpływająca się w ustach, otoczona pierzynką sera? A jeśli w dodatku znajduje się wewnątrz aromatycznego kurczaka? Palce lizać!
Sprawdź także: Chrupiąca przekąska z ziemniaków. Hit każdej rodzinnej imprezy
Kotlety po chłopsku możesz zaserwować z kaszą lub ryżem. Świetnie sprawdzą się również gotowane ziemniaki, możesz także podstawić na frytki, lub te pieczone w piekarniku. Nie zapomnij również o porcji warzyw, na przykład surówce z białej lub czerwonej kapusty.
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka,
- 90 g bułki tartej Panko
- 250 g mortadeli w kawałku lub grubych plastrach,
- 150 g żółtego sera w kawałku lub grubych plastrach,
- 50 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
- ½ łyżeczki cebulki granulowanej,
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu,
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne.
Dodatkowo:
- olej do smażenia.
Piersi z kurczaka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Rozbij każdą z nich tłuczkiem do mięsa na cienki kotlet. W małej misce wymieszaj wszystkie przyprawy. Do jednego głębokiego talerza wsyp mąkę i połowę mieszanki przypraw. Wymieszaj. Do drugiego talerza wbij jajka i dobrze je rozbełtaj. Do trzeciego talerza wsyp bułkę tartą i drugą połowę przypraw. Wymieszaj.
Mortadelę i żółty ser pokrój na tyle kawałków, ile masz piersi z kurczaka. Powinno to być ok. czterech. Połóż po plasterku na jednej połowie kotleta i przykryj je drugą połową. Zlep szczelnie miejsca łączeń, w razie potrzeby podwijając mięso i formując ruloniki. Obtaczaj tak przygotowanego kotleta najpierw w mące, potem w jajku, a następnie w bułce tartej. Odkładaj na tacę.
Na głębokiej patelni rozgrzej tłuszcz do głębokiego smażenia do temperatury ok. 170 st. Celsjusza. Kładź kotlety i smaż je przez ok.6-10 minut, do ładnego zrumienienia panierki. Jeśli rumienią się zbyt szybko, zmniejsz ogień.
Gotowe kotlety po chłopsku podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Najlepiej smakują z dodatkiem ryżu lub kaszy, posypane siekaną natką pietruszki.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Idealne danie na niedzielny lub świąteczny obiad. Zrazy z tego przepisu wychodzą miękkie i soczyste
Przepis na najlepsze gołąbki wigilijne z kaszą i grzybami. Zapisz i zrób na święta
Poważna konkurentka jarzynowej. Sałatka Oliwia będzie idealna na imprezy i święta