Ten przepis przywołuje wiosnę. Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką jest przepyszna
Wiosenna sałatka z ogórkiem i rzodkiewką smakuje dobrze solo (z dodatkiem świeżego pieczywa lub z grzankami) i w towarzystwie grillowanych mięs. Możesz przyrządzić ją o każdej porze roku, ale najsmaczniejsza jest ta przygotowana z wczesnych ziemniaków i młodej rzodkiewki.
To jeden z tych przepisów, które od razu kojarzą się z cieplejszymi dniami. Pyszna sałatka z ogórkiem i rzodkiewką jest świetna na co dzień, warto się o tym przekonać. Sprawdzi się jako samodzielne danie, ale także jako element sycącego obiadu.
Przygotuj składniki:
- 4 ziemniaki,
- 2 jajka,
- mały pęczek rzodkiewek,
- 3 ogórki (kiszone lub małosolne),
- 1 mała cebula,
- mały pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki majonezu,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- sól, pieprz (do smaku).
Ugotuj ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie. Przestudź, obierz i pokrój w kostkę.
Ugotuj jajka na twardo (8 minut od chwili zagotowania się wody). Obierz i odłóż do całkowitego wystudzenia. Pokrój drobno.
Umyj rzodkiewki. Usuń niejadalne części. Pokrój na plasterki.
Pokrój ogórki na półplasterki. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Posiekaj szczypiorek.
Połącz w dużej misce ziemniaki, jajka, rzodkiewki, ogórki, cebulę i szczypiorek. Wymieszaj.
W osobnym naczyniu połącz jogurt i majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wmieszaj sos do sałatki.
Wstaw sałatkę na co najmniej godzinę do lodówki.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach
Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka
Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża