Reklama
Reklama

Ten przepis przywołuje wiosnę. Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką jest przepyszna

Wiosenna sałatka z ogórkiem i rzodkiewką smakuje dobrze solo (z dodatkiem świeżego pieczywa lub z grzankami) i w towarzystwie grillowanych mięs. Możesz przyrządzić ją o każdej porze roku, ale najsmaczniejsza jest ta przygotowana z wczesnych ziemniaków i młodej rzodkiewki.

To jeden z tych przepisów, które od razu kojarzą się z cieplejszymi dniami. Pyszna sałatka z ogórkiem i rzodkiewką jest świetna na co dzień, warto się o tym przekonać. Sprawdzi się jako samodzielne danie, ale także jako element sycącego obiadu.

Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką - lista składników

Przygotuj składniki:

  • 4 ziemniaki,  
  • 2 jajka, 
  • mały pęczek rzodkiewek, 
  • 3 ogórki (kiszone lub małosolne), 
  • 1 mała cebula, 
  • mały pęczek szczypiorku, 
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, 
  • sól, pieprz (do smaku). 

Sałatka z ogórkiem i rzodkiewką - przepis

Ugotuj ziemniaki w łupinach w osolonej wodzie. Przestudź, obierz i pokrój w kostkę. 

Ugotuj jajka na twardo (8 minut od chwili zagotowania się wody). Obierz i odłóż do całkowitego wystudzenia. Pokrój drobno. 

Umyj rzodkiewki. Usuń niejadalne części. Pokrój na plasterki. 

Pokrój ogórki na półplasterki. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Posiekaj szczypiorek.  

Połącz w dużej misce ziemniaki, jajka, rzodkiewki, ogórki, cebulę i szczypiorek. Wymieszaj. 

W osobnym naczyniu połącz jogurt i majonez z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i sokiem z cytryny. Dopraw  do smaku solą i pieprzem. Wmieszaj sos do sałatki. 

Wstaw sałatkę na co najmniej godzinę do lodówki.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto Cappuccino jest lekkie jak chmurka. 3 warstwy musu rozpływają się w ustach

Najlepszy mazurek, jaki jadłam. Zniknie do ostatniego okruszka

Wilgotna babka wielkanocna. Sekretny składnik sprawia, że długo pozostaje świeża

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sałatki