Reklama
Reklama

Ten sernik nie tuczy, możesz jeść bez ograniczeń. Niebiańska uczta dla kubków smakowych

Sernik to bardzo popularne ciasto, które charakteryzuje się cienkim spodem i puszystą, grubą warstwą masy serowej. To jednocześnie prosty, a zarazem niezwykle wyrafinowany deser, którego przygotowanie wymaga dokładności. Jednak jeżeli będziemy przestrzegać kilku podstawowych zasad przy jego pieczeniu, z pewnością stanie się naszym ulubionym wypiekiem. Osoby będące na diecie często rezygnują z tego typu deserów, jednak sernik można również przygotować w niskokalorycznej wersji. Sprawdź, jak powinno się piec sernik oraz poznaj przepis na dietetyczną wersję tego deseru!

W internecie znajdziesz mnóstwo przepisów na pyszne serniki. W poniższym artykule znajdziesz recepturę na ten bez pieczenia, który w dodatku nie zawiera cukru. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim osobom, które dbają o linię. 

Sprawdź także: To nie jabłecznik ani szarlotka. Na weekend zrób Ciasto Śpiocha

Jak piec sernik? Najważniejsze wskazówki

Sernik to cisto, które możemy przygotować na zimno lub przy pomocy piekarnika. W tym drugim przypadku bardzo ważne jest zachowanie stałej, najlepiej niskiej temperatury pieczenia. W przeciwnym razie nasz sernik może opaść i popękać na brzegach. 

Podobna sytuacja ma miejsce podczas nagłej zamiany temperatury otoczenia. Zapamiętajmy, że sernik nie lubi szybkich zmian, a jego przygotowanie wymaga cierpliwości. Przed pieczeniem warto włożyć na spód piekarnika naczynie z wodą, które dodatkowo zadba o nawilżenie ciasta i zapobiegnie jego opadnięciu oraz pękaniu

Sernik, który nie tuczy i nie opada

Do przygotowania sernika będziemy potrzebować okrągłej formy o średnicy 18 cm, papieru do pieczenia oraz osobnej blaszki z gorącą wodą.

Składniki: 

  • 120 g herbatników bez dodatku cukru,
  • 6 łyżek oleju z orzechów włoskich (lub innego oleju roślinnego),
  • 3 jajka,
  • 75 g erytrytolu,
  • 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 500 g twarogu mielonego gęstego w wersji light,
  • 20 g budyniu śmietankowego bez cukru.

Przygotowanie spodu sernika:

Herbatniki kruszymy w blenderze i dodajemy 3 łyżki oleju roślinnego. Ścianki tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i na jej spód wsypujemy przygotowaną masę z herbatników. Ciasto ubijamy i wyrównujemy dnem szklanki. 

Przygotowanie masy serowej:

Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka wlewamy do miski, dodajemy 40 g erytrytolu i miksujemy na gładką oraz puszystą masę. Stale mieszając, dodajemy 3 łyżki oleju i ekstrakt waniliowy. Powoli wsypujemy budyń (proszek) oraz stopniowo po 1 łyżce dodajemy twaróg. 

Do osobnej miski wlewamy białka i wsypujemy 35 g erytrytolu. Całość miksujemy, ale nie do sztywnej piany. Białka powinny być jeszcze lekko płynne. Pianę powoli i stopniowo dodajemy do przygotowanej wcześniej masy twarogowej, delikatnie mieszając do połączenia się wszystkich składników. 

Gotową masę twarogową przekładamy do tortownicy na wyłożony wcześniej spód z herbatników. Wyrównujemy powierzchnię masy przy pomocy szpachelki tak, aby ta dokładnie wypełniła brzegi tortownicy. 

Pieczenie sernika:

Piekarnik nagrzewamy do 130°C, a na jego spodzie umieszczamy blaszkę z gorącą wodą. Sernik pieczemy 1,5 h. Pamiętajmy, aby w trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika! Dzięki blaszce z wodą para cały czas będzie się unosić w piekarniku, a niska i stała temperatura zagwarantuje nam, że sernik nie popęka na brzegach ani nie opadnie. 

Po upieczeniu zostawiamy ciasto w wyłączonym piekarniku jeszcze na ok. 3 h. Sernik możemy podawać z dowolnymi dodatkami. Idealnie sprawdzi się np. w towarzystwie czerwonych owoców lub kwaśnej konfitury malinowej oraz mięty. 


Sprawdź także: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Bez grama nabiału. Ser, który mogą jeść weganie i osoby z nietolerancją laktozy

W tym roku zrobiłam dżem winogronowy z pestkami. Z goframi i naleśnikami smakuje wybornie

Jesienny frykas pełen witamin. Robię zapas na zimę, bo jest niezastąpiona do naleśników i herbaty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta