Najlepsza przekąska na imprezę czy spotkanie rodzinne. Ile zrobisz, tyle zjedzą
Chrupiące, złociste i niezwykle aromatyczne - tak trudno im się oprzeć. Najlepsze krążki cebulowe w cieście to u mnie hitowa przekąska każdej imprezy. W wersji domowej smakują o niebo lepiej niż w restauracji, a dodatek czosnku nadaje im głębi. Jeśli lubisz proste przepisy, które robią wrażenie, te krążki będą strzałem w dziesiątkę.
Chrupiące, najlepsze krążki cebulowe w domowym cieście z nutą czosnku są idealną przekąską na spotkanie ze znajomymi, wieczorny seans filmowy czy imprezy rodzinne. Są doskonałym dodatkiem do innych dań, w tym hamburgerów. Całość jest niesamowicie krucha i super smaczna, a przyrządzisz je w kilkanaście minut. Koniecznie podawaj je na ciepło, od razu po przyrządzeniu.
- 2 duże cebule,
- 1 jajko,
- 200 ml mleka,
- 130 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka soli,
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu.
Dodatkowo:
- 50 g mąki pszennej do panierowania,
- olej do głębokiego smażenia.
Przygotuj ciasto. W średniej misce ubij jajko z mlekiem. Dodaj mąkę, czosnek w proszku i pozostałe przyprawy, a następnie ubij, aby składniki się połączyły.
Cebule obierz i pokrój w grube plastry. Rozdziel ze sobą poszczególne krążki. Do głębokiej miski wsyp mąkę przeznaczoną do panierowania.
W dużym garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia na średnim ogniu.
Bierz po krążku cebuli i obtaczaj go w mące, a następnie wkładaj do ciasta. Wyjmij i odczekaj, aż nadmiar masy spłynie. Włóż cebulę do gorącego oleju.
Smaż jednocześnie po 4 krążki na raz, obracając po kilku minutach, aż staną się złociste.
Gotowe krążki odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Powtarzaj z pozostałymi plasterkami cebuli, do wykończenia składników.
Najlepsze krążki cebulowe podawaj od razu, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu lub ketchupu.
Źródło: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Takiego piernika jeszcze nie jadłeś. Bazą jest pomarańczowe warzywo
Puszyste, delikatne blaty i czekoladowe nadzienie. Idealne ciasto na mikołajki