Reklama
Reklama

Najlepsza przekąska na imprezę czy spotkanie rodzinne. Ile zrobisz, tyle zjedzą

Chrupiące, złociste i niezwykle aromatyczne - tak trudno im się oprzeć. Najlepsze krążki cebulowe w cieście to u mnie hitowa przekąska każdej imprezy. W wersji domowej smakują o niebo lepiej niż w restauracji, a dodatek czosnku nadaje im głębi. Jeśli lubisz proste przepisy, które robią wrażenie, te krążki będą strzałem w dziesiątkę.

Chrupiące, najlepsze krążki cebulowe w domowym cieście z nutą czosnku są idealną przekąską na spotkanie ze znajomymi, wieczorny seans filmowy czy imprezy rodzinne. Są doskonałym dodatkiem do innych dań, w tym hamburgerów. Całość jest niesamowicie krucha i super smaczna, a przyrządzisz je w kilkanaście minut. Koniecznie podawaj je na ciepło, od razu po przyrządzeniu.

Najlepsze krążki cebulowe - lista składników

  • 2 duże cebule, 
  • 1 jajko, 
  • 200 ml mleka, 
  • 130 g mąki pszennej, 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu. 

Dodatkowo: 

  • 50 g mąki pszennej do panierowania, 
  • olej do głębokiego smażenia. 

Najlepsze krążki cebulowe - jak przygotować?

Przygotuj ciasto. W średniej misce ubij jajko z mlekiem. Dodaj mąkę, czosnek w proszku i pozostałe przyprawy, a następnie ubij, aby składniki się połączyły. 

Reklama

Cebule obierz i pokrój w grube plastry. Rozdziel ze sobą poszczególne krążki. Do głębokiej miski wsyp mąkę przeznaczoną do panierowania. 

W dużym garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia na średnim ogniu. 

Bierz po krążku cebuli i obtaczaj go w mące, a następnie wkładaj do ciasta. Wyjmij i odczekaj, aż nadmiar masy spłynie. Włóż cebulę do gorącego oleju. 

Smaż jednocześnie po 4 krążki na raz, obracając po kilku minutach, aż staną się złociste. 

Gotowe krążki odkładaj na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. Powtarzaj z pozostałymi plasterkami cebuli, do wykończenia składników. 

Najlepsze krążki cebulowe podawaj od razu, najlepiej z dodatkiem ulubionego sosu lub ketchupu. 

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

To najlepsze ciasto na pierogi, tylko z trzech składników. Delikatne, mięciutkie i dobrze trzyma farsz

Takiego piernika jeszcze nie jadłeś. Bazą jest pomarańczowe warzywo

Puszyste, delikatne blaty i czekoladowe nadzienie. Idealne ciasto na mikołajki

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dodatki