Reklama
Reklama

Teraz kupisz ją, w każdym sklepie. Póki trwa sezon, zrób pyszny dżem

​Ten dżem dyniowy jest aksamitnie gładki, lekko pikantny, z nutą wanilii i gałki muszkatołowej. To idealny dodatek do świeżych bagietek, tostów czy naleśników. Pachnie i smakuje jesiennym słońcem. Jest bardzo prosty w przygotowaniu - wystarczy dynia i kilka podstawowych składników. Nie ma potrzeby stosowania żadnych środków konserwujących czy żelujących.

Dynia to samo zdrowie, ma sporo błonnika pokarmowego, który wspiera trawienie, w tym pracę jelit, oraz przyspiesza przemianę materii. Zawiera również beta-karoten, który ma właściwości przeciwutleniające, neutralizuje szkodliwe działanie wolnych rodników, dba o kondycję skóry i oczu. To pomarańczowe warzywo dobrze wpływa na odporność organizmu oraz układ sercowo-naczyniowy. Dlatego w sezonie, warto pałaszować je jak najczęściej. Z dyni możesz zrobić zupę, warzywną potrawkę, lub dodać ją do owsianki czy koktajlu. Świetnie smakuje także w dyniowym dżemie. Podpowiemy ci, jak go zrobić. 

Sprawdź także: Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Przepis na dżem dyniowy 

Zanim zabierzesz się za realizację przepisu, przygotuj czyste i wyparzone słoiki oraz pokrywki. Dzięki temu unikniesz psucia się przetworów i dłużej będziesz mógł cieszyć się ich smakiem. Do przygotowania dżemu dyniowego, będziesz potrzebować: 

  • 1 kg miąższu z dyni, 
  • 1 kg cukru, 
  • sok z jednej pomarańczy, 
  • sok z dwóch cytryn, 
  • 1 szczypta soli, 
  • 1 laska wanilii, 
  • ½ łyżeczka gałki muszkatołowej.

Jak zrobić dżem dyniowy?

Miąższ z dyni pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka. Zagotuj go w wodzie do miękkości. Wyjmij i odcedź, a następnie zblenduj na purée. Jeszcze ciepłe purée przenieś do garnka i dodaj cukier, sok z pomarańczy i cytryny. Dodaj ziarenka wyskrobane z wanilii oraz gałkę muszkatołową. Wszystko wymieszaj i zagotuj na średnim ogniu, cały czas mieszając. Trzymaj dżem dyniowy na ogniu przez 10 minut. 

Niewielką ilość dżemu nanieś na zmrożony talerzyk. Odczekaj chwilę i przesuń go palcem. Jeśli się zmarszczy, można zakończyć obróbkę cieplną. Jeśli nie, gotuj całość przez kolejne 5 minut i ponownie przeprowadź test tężenia. Dżem przełóż do wysterylizowanych wcześniej słoików. Zakręć je i wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 st. Celsjusza. Pasteryzuj je przez 20 minut. 

Wyjmij słoiki i ostudź na blacie, do góry dnem. Przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Są smaczniejsze od "schabowych" z kani. Jednym grzybem naje się cała rodzina

Pierwszy raz zrobiłam keczup z dyni. Jest aromatyczny i bardzo zdrowy

Przetestowałam ulubione śniadanie króla Karola III. Jajka, szpinak, mnóstwo sera i na tym nie koniec

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory