Reklama
Reklama

To danie przekona cię do tofu. Syczuański sos jest prawdziwą bombą smaku

Tofu zazwyczaj występuje w daniach jako zamiennik mięsa, jednak równie dobrze składniki te mogą iść ze sobą w parze. Jeżeli z chęcią sięgasz po potrawy kuchni azjatyckiej, tofu po syczuańsku z pewnością ci zasmakuje. Sos sojowy, imbir, czosnek i chili sprawiają, że wychodzi wyjątkowo aromatyczne, a dzięki dużej zawartości białka jest bardzo sycące. Dodatkowych walorów smakowych dodają potrawie chrupiące orzeszki ziemne.

Nie wszyscy wiedzą o tym, że tofu to bardzo zdrowy produkt. Powstaje z soi, która należy do roślin strączkowych, a co za tym idzie, ma sporo roślinnego białka. Proteiny są substancją budulcową organizmu, wpływają na prawidłową pracę mięśni, a także zapewniają sytość po posiłku. Tofu jest także niskokaloryczne, dlatego będzie dobrym produktem dla osób, które chcą zadbać o szczupłą sylwetkę. 

Sprawdź także: Kurczak Hoisin w aromatycznym azjatyckim sosie. Podaj go wraz z ryżem

Przepis na tofu po syczuańsku 

Tofu po syczuańsku świetnie komponować będzie się z ryżem lub azjatyckim makaronem ryżowym. Możesz postawić także na udon, czyli pszenne japońskie kluski. Potrawę koniecznie podaj z warzywami, dobrze sprawdzi się brokuł, marchewka i fasolka szparagowa smażone metodą stir-fry. Jeśli wolisz warzywa na surowo, zrób surówkę z białej lub czerwonej kpausty i marchewki. 

Składniki na tofu po syczuańsku: 

  • 500 g tofu, 
  • 200 g mięsa mielonego (może być wieprzowe albo w łagodniejszej wersji z indyka), 
  • 300 ml bulionu drobiowego, 
  • kawałek imbiru, 
  • 2 cebule dymki, 
  • 1 ząbek czosnku, 
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, 
  • 1 łyżka sosu z czarnej fasoli,
  • 1 łyżeczka płatków chili, 
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego, 
  • 1 łyżeczka skrobi ziemiaczanej wymieszana w 2 łyżkach zimnej wody, 
  • garść orzeszków ziemnych, 
  • sól i pieprz, 
  • olej do smażenia.

Jak zrobić tofu po syczuańsku? 

Tofu pokrój w dość sporą kostkę. Imbir obierz i drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Białą część cebuli dymki pokrój w krążki, a zieloną posiekaj.  

Na głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj czosnek, imbir i białą część dymki. Smaż, co jakiś czas mieszając. Przełóż mięso mielone i smaż aż będzie dobrze wysmażone i lekko zrumienione. W trakcie posól je i popieprz. 

Dodaj sos z czarnej fasoli, przecier pomidorowy oraz płatki chili na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 1-2 minuty. Dodaj sos sojowy i wymieszaj. Wlej bulion i zagotuj. Następnie zmniejsz moc palnika do minimum i duś przez 10 minut. Dodaj skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie do potrawy i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec wsyp zieloną część cebuli dymki. 

Po nałożeniu tofu po syczuańsku na talerz, posyp orzeszkami ziemnymi.  

Źródła: terazgotuje.pl 

 

Zobacz też:

Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój

Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm

Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kuchnia azjatycka