To danie przekona cię do tofu. Syczuański sos jest prawdziwą bombą smaku
Tofu zazwyczaj występuje w daniach jako zamiennik mięsa, jednak równie dobrze składniki te mogą iść ze sobą w parze. Jeżeli z chęcią sięgasz po potrawy kuchni azjatyckiej, tofu po syczuańsku z pewnością ci zasmakuje. Sos sojowy, imbir, czosnek i chili sprawiają, że wychodzi wyjątkowo aromatyczne, a dzięki dużej zawartości białka jest bardzo sycące. Dodatkowych walorów smakowych dodają potrawie chrupiące orzeszki ziemne.
Nie wszyscy wiedzą o tym, że tofu to bardzo zdrowy produkt. Powstaje z soi, która należy do roślin strączkowych, a co za tym idzie, ma sporo roślinnego białka. Proteiny są substancją budulcową organizmu, wpływają na prawidłową pracę mięśni, a także zapewniają sytość po posiłku. Tofu jest także niskokaloryczne, dlatego będzie dobrym produktem dla osób, które chcą zadbać o szczupłą sylwetkę.
Sprawdź także: Kurczak Hoisin w aromatycznym azjatyckim sosie. Podaj go wraz z ryżem
Tofu po syczuańsku świetnie komponować będzie się z ryżem lub azjatyckim makaronem ryżowym. Możesz postawić także na udon, czyli pszenne japońskie kluski. Potrawę koniecznie podaj z warzywami, dobrze sprawdzi się brokuł, marchewka i fasolka szparagowa smażone metodą stir-fry. Jeśli wolisz warzywa na surowo, zrób surówkę z białej lub czerwonej kpausty i marchewki.
Składniki na tofu po syczuańsku:
- 500 g tofu,
- 200 g mięsa mielonego (może być wieprzowe albo w łagodniejszej wersji z indyka),
- 300 ml bulionu drobiowego,
- kawałek imbiru,
- 2 cebule dymki,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- 1 łyżka sosu z czarnej fasoli,
- 1 łyżeczka płatków chili,
- 1 łyżka przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka skrobi ziemiaczanej wymieszana w 2 łyżkach zimnej wody,
- garść orzeszków ziemnych,
- sól i pieprz,
- olej do smażenia.
Tofu pokrój w dość sporą kostkę. Imbir obierz i drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Białą część cebuli dymki pokrój w krążki, a zieloną posiekaj.
Na głębokiej patelni lub woku rozgrzej olej na średnim ogniu. Dodaj czosnek, imbir i białą część dymki. Smaż, co jakiś czas mieszając. Przełóż mięso mielone i smaż aż będzie dobrze wysmażone i lekko zrumienione. W trakcie posól je i popieprz.
Dodaj sos z czarnej fasoli, przecier pomidorowy oraz płatki chili na patelnię. Dopraw solą i pieprzem. Smaż przez około 1-2 minuty. Dodaj sos sojowy i wymieszaj. Wlej bulion i zagotuj. Następnie zmniejsz moc palnika do minimum i duś przez 10 minut. Dodaj skrobię ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie do potrawy i mieszaj, aż sos zgęstnieje. Na koniec wsyp zieloną część cebuli dymki.
Po nałożeniu tofu po syczuańsku na talerz, posyp orzeszkami ziemnymi.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni