Kurczak Hoisin w aromatycznym azjatyckim sosie. Podaj go wraz z ryżem
Jeśli lubisz słodko-kwaśne smaki z nutką pikanterii, Kurczak Hoisin na pewno przypadnie ci do gustu. Mięso wychodzi niezwykle miękkie i aromatyczne, a sos to prawdziwa wariacja na temat azjatyckiej kuchni. Zrobisz go na bazie ciemnego sosu sojowego i słodkiego miodu, pikanterii doda mu chili, kwaśnego posmaku ocet ryżowy, a masło orzechowe zapewni idealną, kremową konsystencję.
Jeżeli zdarzyło ci się wybrać na obiad do azjatyckiej restauracji, być może próbowałeś dań w charakterystycznych słodko-ostrych, lepkich sosach. Właśnie ten smak możesz odtworzyć, przygotowując Kurczaka Hoisin. To klasyka kuchni orientalnej, która musi być obowiązkową pozycją w menu miłośników Azji i nie tylko.
Sprawdź także: Najlepsza zupa na przeziębienie i infekcje. I wcale nie jest to rosół
Danie dobrze komponuje się z ryżem, możesz także zaserwować je z makaronem ryżowym lub azjatyckim udonem. Świetnie pasować będą tu grillowane warzywa lub surówka na bazie białej kapusty i marchewki. Do zrobienia Kurczaka Hoisin, będziesz potrzebować:
- 1 kg udek z kurczaka pozbawionych kości i skóry,
- 2 łyżki soku pomarańczowego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 ząbek czosnku.
Sos hoisin:
- 25 ml ciemnego sosu sojowego,
- 2 łyżki miodu,
- 1 łyżka kremowego masła orzechowego,
- 1 łyżeczka octu ryżowego,
- 1 łyżeczka oleju sezamowego,
- 1 ząbek czosnku,
- ½ łyżeczki ostrego sosu chili,
- 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu,
- 1 łyżka wody,
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo:
- zielona cebulka do podania,
- oliwa z oliwek do smażenia.
Przygotuj sos hoisin. Czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W małym garnuszku wymieszaj wszystkie składniki z wyłączeniem skrobi i wody. Gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia na jednolitą konsystencję. W małej miseczce wymieszaj skrobię z wodą i powoli wlej do garnuszka, cały czas mieszając, do zgęstnienia. Zdejmij sos z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
Przygotuj kurczaka. Udka z kurczaka podziel na mniejsze kawałki. W miseczce wymieszaj przygotowany wcześniej sos hoisin, sok pomarańczowy, olej sezamowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Włóż kurczaka do mieszaniny i dobrze wymieszaj. Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 4 godziny.
Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj kurczaka razem z marynatą i smaż go na małym ogniu do ugotowania. Przełóż na talerz. Kurczaka Hoisin podawaj z posiekaną cebulką i dodatkiem warzyw.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Rozgrzeje i doda energii w najbardziej ponury dzień. Ta zupa to będzie jesienny przebój
Jesienna kawa z korzennym twistem. Jeden ze składników podkręca metabolizm
Rozgrzewa bardziej niż rosół i żurek. Gruzińska zupa to najlepsze danie na chłodne dni