Reklama
Reklama

Kurczak Hoisin w aromatycznym azjatyckim sosie. Podaj go wraz z ryżem

Jeśli lubisz słodko-kwaśne smaki z nutką pikanterii, Kurczak Hoisin na pewno przypadnie ci do gustu. Mięso wychodzi niezwykle miękkie i aromatyczne, a sos to prawdziwa wariacja na temat azjatyckiej kuchni. Zrobisz go na bazie ciemnego sosu sojowego i słodkiego miodu, pikanterii doda mu chili, kwaśnego posmaku ocet ryżowy, a masło orzechowe zapewni idealną, kremową konsystencję.

Jeżeli zdarzyło ci się wybrać na obiad do azjatyckiej restauracji, być może próbowałeś dań w charakterystycznych słodko-ostrych, lepkich sosach. Właśnie ten smak możesz odtworzyć, przygotowując Kurczaka Hoisin. To klasyka kuchni orientalnej, która musi być obowiązkową pozycją w menu miłośników Azji i nie tylko. 

Sprawdź także: Najlepsza zupa na przeziębienie i infekcje. I wcale nie jest to rosół

Przepis na Kurczaka Hoisin 

Danie dobrze komponuje się z ryżem, możesz także zaserwować je z makaronem ryżowym lub azjatyckim udonem. Świetnie pasować będą tu grillowane warzywa lub surówka na bazie białej kapusty i marchewki. Do zrobienia Kurczaka Hoisin, będziesz potrzebować:

  • 1 kg udek z kurczaka pozbawionych kości i skóry, 
  • 2 łyżki soku pomarańczowego, 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego, 
  • 1 ząbek czosnku.

Sos hoisin: 

  • 25 ml ciemnego sosu sojowego, 
  • 2 łyżki miodu, 
  • 1 łyżka kremowego masła orzechowego, 
  • 1 łyżeczka octu ryżowego, 
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego,
  • 1 ząbek czosnku, 
  • ½ łyżeczki ostrego sosu chili, 
  • 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu, 
  • 1 łyżka wody, 
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo: 

  • zielona cebulka do podania, 
  • oliwa z oliwek do smażenia.

Jak zrobić Kurczaka Hoisin?

Przygotuj sos hoisin. Czosnek zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. W małym garnuszku wymieszaj wszystkie składniki z wyłączeniem skrobi i wody. Gotuj na małym ogniu do rozpuszczenia i połączenia na jednolitą konsystencję. W małej miseczce wymieszaj skrobię z wodą i powoli wlej do garnuszka, cały czas mieszając, do zgęstnienia. Zdejmij sos z ognia i pozostaw do ostygnięcia. 

Przygotuj kurczaka. Udka z kurczaka podziel na mniejsze kawałki. W miseczce wymieszaj przygotowany wcześniej sos hoisin, sok pomarańczowy, olej sezamowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Włóż kurczaka do mieszaniny i dobrze wymieszaj. Włóż do lodówki na co najmniej 30 minut, a najlepiej na 4 godziny. 

Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj kurczaka razem z marynatą i smaż go na małym ogniu do ugotowania. Przełóż na talerz. Kurczaka Hoisin podawaj z posiekaną cebulką i dodatkiem warzyw. 


Źródła: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Spodziewasz się gości? Zaserwuj im Ciasto Pani Jesień

Polskie, tradycyjne gołąbki są bezkonkurencyjne. Ale smak tureckich mnie zachwycił

Do słoików robię pyszny dżem w pomarańczowym kolorze. Zrobisz go z 3 składników

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dania obiadowe | kuchnia azjatycka