Reklama
Reklama

To jeden z najzdrowszych chlebów. Robię go regularnie, bo dobrze działa na układ krążenia

Jeśli zastanawiasz się, jakie pieczywo upiec lub wybrać w sklepie, to postaw na pumpernikla. Ciemny chleb to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych, które wzmocnią organizm i zapewnią energię na długo. Choć jego przygotowanie zajmuje nieco czasu, to dla wyjątkowego smaku i aromatu warto go poświęcić.

Pumpernikiel uchodzi za jeden z najzdrowszych chlebów na świecie. Choć jego przygotowanie wymaga czasu, to zdecydowanie warto go upiec dla wyjątkowego smaku i wilgotnej konsystencji, a przede wszystkim licznych wartości odżywczych. 

Pumpernikiel - jeden z najzdrowszych chlebów

Pumpernikiel to ciemny chleb razowy na zakwasie, który pochodzi z Niemiec. Co zabawne, jego nazwa w języku niemieckim w XVII wieku oznaczała zakalca i trudne do strawienia pieczywo. Dziś mówi się, że jest zdrowszą alternatywą dla pszennego pieczywa, bo wytwarza się go z ziaren żyta. 

Pieczywo wyróżnia się bogatym składem odżywczym, wilgotną konsystencję, ciemnobrązową, miękką skórką, a przede wszystkim długim czasem pieczenia w niskiej temperaturze. Po wyjęciu z pieca dodatkowo leżakuje i dojrzewa. Charakteryzuje się słodko-kwasowo-winnym smakiem oraz kwasowo-słodkawo-miodowym zapachem. Właściwie przechowywany ma nawet półroczną datę przydatności do spożycia.

Pumpernikiel to źródło błonnika pokarmowego, aminokwasów, witamin A, E, K i tych z grupy B, kwasu foliowego i minerałów, m.in. potasu, sodu, żelaza, magnezu, selenu, manganu i miedzi. Choć jest dość kaloryczny (100 g chleba to 252 kcal) i zawiera dużą dawkę węglowodanów, to jednocześnie ma indeks glikemiczny niższy niż biały chleb. Nie powoduje tak szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi, jak w przypadku pszennego pieczywa. 

Pumpernikiel syci na długo i hamuje ochotę na podjadanie pomiędzy posiłkami. Wzmacnia trawienie, reguluje perystaltykę jelit, a w związku z tym niweluje zaparcia. Obniża też zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu, co korzystnie wpływa na pracę układu krążenia. Pumpernikiel pomaga też w prawidłowym działaniu układu odpornościowego i krwionośnego oraz wykazuje właściwości przeciwnowotworowe. Nie wolno go jednak jeść w nadmiarze, gdyż może wywołać wzdęcia.

Jak zrobić pumpernikiel?

Choć w sklepie dostępne są gotowe, pokrojone pumpernikle, to warto go przyrządzić samodzielnie w domu. Wtedy będziesz mieć pewność, że użyte składniki są w pełni naturalne i nie zawierają konserwantów. Satysfakcja po upieczeniu chleba - gwarantowana.

Składniki:

  • 250 g zakwasu żytniego,
  • kilogram mąki żytniej razowej typu 2000,
  • 600 ml wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 100 g melasy (buraczanej),
  • oliwa do wysmarowania formy.

Sposób wykonania:

Godzinę przed pieczeniem wyjmij zakwas z lodówki. 200 gramów mąki żytniej razowej przesiej do zakwasu, wlej też 200 ml wody, przemieszaj - to go "podkarmi". Następnie mieszankę wyrabiaj krótko robotem planetarnym z hakiem (przez ok. minutę na niskich obrotach). Odstaw na całą noc - uważaj, bo wtedy podwoi, a nawet potroi objętość. Odejmij 250 g zakwasu i schowaj do lodówki (na kolejny chlebek).

Do pozostałego zakwasu dodaj 800 g mąki żytniej razowej, wsyp sól. 400 ml wody połącz z melasą i również dodaj do zakwasu. Wymieszaj wszystko robotem z hakiem (stopniowo zwiększając obroty). Blat kuchenny lub stolnicę oprósz mąką, przełóż wyrobione ciasto i uformuj walec. Klasyczną keksówkę nasmaruj oliwą. Przełóż ciasto i szczelnie zasłoń folią aluminiową, odłóż na 5-6 godzin, aby garowało. 

Po tym czasie sparuj i rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Włóż chleb (wraz z folią aluminiową) i piecz przez godzinę. Zostaw w ciepłym piekarniku jeszcze na ok. 7-8 godzin (jeśli wystygnie, podgrzej go do 150 stopni Celsjusza). Upieczony pumpernikiel wyjmij z formy i przełóż na ruszt do wysuszenia. Gdy nie będzie już tak wilgotny, zawiń go szczelnie w folię spożywczą lub aluminiową i włóż do lodówki na 3 dni. Po tym czasie będzie idealnie zwarty i dobry w smaku - podawaj pokrojony w cienkie kromki.

Źródło: terazgotuje.pl, dietly.pl, smaker.pl

Zobacz też:

Proste sznycelki z panierką. Chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku

Te naleśniki dosłownie rozpuszczają się w ustach. Z kremowym dodatkiem to kulinarny sztos

Przepis na kiełbasę morawską mam od sąsiada. Nie wierzyłam, że uda mi się zrobić takie delicje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: pieczywo