To jedna z najlepszych przekąsek do grilla i nie tylko. Zrób ziemniaki po australijsku
Z ziemniaków możemy wyczarować wiele pysznych dań, począwszy od frytek, placków, purée, po przeróżne kluseczki. Latem, kiedy mamy okazję do zrobienia grilla, możesz skusić się na przygotowanie Ziemniaków po australijsku. W tym wydaniu są wyjątkowo chrupiące i aromatyczne, będą świetnym dodatkiem do grillowanej ryby lub kurczaka.
Ziemniaki po australijsku to oryginalne połączenie chrupiących frytek z kremowymi ziemniakami pieczonymi. W podstawowej wersji serwuje się je wyłącznie z garścią ziół, solą i pieprzem. Równie dobrze jednak możesz upiec je np. okraszone cebulką i skwarkami z boczku.
Przygotowanie Ziemniaków po australijsku jest niezwykle proste, dodatkowo potrzebujesz jedynie łatwo dostępnych i tanich składników, które bez trudu znajdziesz, w każdym sklepie.
- 1 kg młodych ziemniaków,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 listki laurowe,
- 50 g startego parmezanu,
- 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- olej słonecznikowy,
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).
Umyj ziemniaki, a jeśli to konieczne, wyszoruj szczoteczką. Usuń z nich nożykiem ewentualne niedoskonałości. Tak przygotowane ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie z dodatkiem ząbków czosnku (nie musisz ich obierać) i listków laurowych. Gotuj do miękkości ziemniaków (około 20 minut).
Natłuść olejem blachę. Wyłóż na nią odcedzone i osuszone ziemniaki. Rozgnieć je lekko tłuczkiem do ziemniaków albo dnem szklanki - tak, by powstały nieforemne placuszki. Skrop je odrobiną oleju, oprósz solą, pieprzem i parmezanem.
Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piecz przez około 20 minut (aż ziemniaki się zarumienią). Przed podaniem oprósz ziemniaki po australijsku szczypiorkiem. Możesz podać je solo z ulubionym sosem albo jako dodatek do dań obiadowych (np. kotleta i surówki).
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut