Reklama
Reklama

To jedna z najlepszych przekąsek do grilla i nie tylko. Zrób ziemniaki po australijsku

Z ziemniaków możemy wyczarować wiele pysznych dań, począwszy od frytek, placków, purée, po przeróżne kluseczki. Latem, kiedy mamy okazję do zrobienia grilla, możesz skusić się na przygotowanie Ziemniaków po australijsku. W tym wydaniu są wyjątkowo chrupiące i aromatyczne, będą świetnym dodatkiem do grillowanej ryby lub kurczaka.

Ziemniaki po australijsku to oryginalne połączenie chrupiących frytek z kremowymi ziemniakami pieczonymi. W podstawowej wersji serwuje się je wyłącznie z garścią ziół, solą i pieprzem. Równie dobrze jednak możesz upiec je np. okraszone cebulką i skwarkami z boczku. 

 Sprawdź także: Hit wszystkich przyjęć, a ostatnio grilla. Przepis na sałatkę, która znika ze stołu pierwsza

Przepis Ziemniaki po australijsku 

Przygotowanie Ziemniaków po australijsku jest niezwykle proste, dodatkowo potrzebujesz jedynie łatwo dostępnych i tanich składników, które bez trudu znajdziesz, w każdym sklepie. 

  • 1 kg młodych ziemniaków, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • 2 listki laurowe, 
  • 50 g startego parmezanu,  
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku, 
  • olej słonecznikowy,  
  • sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku).

 Jak zrobić Ziemniaki po australijski? 

Umyj ziemniaki, a jeśli to konieczne, wyszoruj szczoteczką. Usuń z nich nożykiem ewentualne niedoskonałości. Tak przygotowane ziemniaki ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie z dodatkiem ząbków czosnku (nie musisz ich obierać) i listków laurowych. Gotuj do miękkości ziemniaków (około 20 minut). 

Natłuść olejem blachę. Wyłóż na nią odcedzone i osuszone ziemniaki. Rozgnieć je lekko tłuczkiem do ziemniaków albo dnem szklanki - tak, by powstały nieforemne placuszki. Skrop je odrobiną oleju, oprósz solą, pieprzem i parmezanem.  

Wstaw blachę do piekarnika nagrzanego do 230°C. Piecz przez około 20 minut (aż ziemniaki się zarumienią). Przed podaniem oprósz ziemniaki po australijsku szczypiorkiem. Możesz podać je solo z ulubionym sosem albo jako dodatek do dań obiadowych (np. kotleta i surówki). 

 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL