Reklama
Reklama

To jedno z najsmaczniejszych ciast na wiosnę. Tarta migdałowa z rabarbarem

Sezon na rabarbar trwa w najlepsze, jeśli jeszcze w tym roku nie próbowałeś przygotować z nim ciasta, przychodzimy z prostym przepisem. Tarta migdałowa z rabarbarem to niezwykle smaczny deser, który nie wymaga długiego czasu spędzonego w kuchni. Idealnie będzie smakować do popołudniowej kawy lub herbaty. Wychodzi tak dobry, że na pewno nie skończy się na jednym kawałku.

Mało kto wie, że rabarbar zaliczany jest nie do owoców, a do warzyw. Ten fakt może dziwić, ponieważ zazwyczaj wykorzystujemy go do deserów. Jedną z pysznych propozycji z rabarbarem w roli głównej jest tarta na kruchym, maślanym cieście. Nadzienie do wypieku zrobisz między innymi z połączenia kwaśnych rabarbarowych łodyg, płatków i mąki migdałowej, oraz masła. Ciasto jest proste w przygotowaniu, a zarazem smakuje doskonale, każdy, kto go spróbuje, z pewnością będzie się zajadać. 

Sprawdź także: Idealne ciasto na wiosnę i lato. Włoski Uwodziciel wychodzi lekki, puszysty i niezwykle kremowy

Reklama

Przepis na tartę migdałową z rabarbarem

Składniki na spód: 

  • 225 g mąki pszennej, 
  • 150 g masła, 
  • 30 g cukru pudru,
  • 1 jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • 2-3 łyżki wody, 
  • ½ łyżeczki soli.

Składniki na nadzienie: 

  • 300 g rabarbaru, 
  • 50 g płatków migdałowych,
  • 150 g drobnego cukru do wypieków, 
  • 150 g masła, 
  • 150 g mąki migdałowej, 
  • 1 jajko w rozmiarze L lub XL, 
  • 2 łyżeczki tartej skórki pomarańczowej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego, 
  • ½ łyżeczki soli.

Jak zrobić tartę migdałową z rabarbarem?

Przygotuj spód. W robocie kuchennym zmiksuj masło z mąką aż całość będzie miało konsystencję bułki tartej. Dodaj cukier puder, jajko i sól. Ponownie zmiksuj. Powoli dodawaj po łyżce wody, do momentu aż zacznie formować się jednolite ciasto.  Przełóż ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkuj go na placek o średnicy ok. 30 cm. Przenieś go do formy do tarty o średnicy 22 cm, wyścielając dno i boki. Ewentualny nadmiar odetnij lub zawiń do środka.  

Wstaw spód do lodówki na co najmniej 30 minut. Następnie połóż na wierzchu papier pergaminowy i wypełnij go suchą fasolą, która dociśnie ciasto. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego na 200 st. Celsjusza i piecz przez 15 minut. Następnie zdejmij ciężarki i włóż spód ponownie do pieca na 5-6 minut. Wyjmij i ostudź przez 10 minut. 

Przygotuj nadzienie. Utrzyj masło z cukrem do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodaj mąkę migdałową, jajko, skórkę pomarańczową, ekstrakt migdałowy i sól. Mieszaj do połączenia. Nałóż masę na schłodzony spód. Wygładź nożem. Rabarbar umyj i pokrój w małe kawałki. Wciśnij je w nadzienie. Posyp wierzch płatkami migdałowymi. 

Włóż tartę migdałową z rabarbarem do pieca rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 45-55 minut, aż wierzch lekko napęcznieje, a migdały się przyrumienią. Wyjmij ciasto z pieca i całkowicie ostudź przed podaniem. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Przekąska idealna dla sercowców i seniorów. Mają niewiele kalorii, za to dużo potasu i magnezu

Zupa z ulubionego warzywa królowej Bony. Smak na wiosnę i wczesne lato jest niepowtarzalny

Najlepszy do makaronów i pizzy, smaczniejszy od bolognese. Sos przygotowywały żony włoskich marynarzy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta