To najlepszy deser z pistacjami. Prosty do zrobienia, obłędnie kremowy
Tarta pistacjowa to kolorowy przysmak na bazie kruchego ciasta, z domowej roboty kremem z pistacji. W efektownej formie niewielkiego prostokąta (zamiast klasycznego koła) może wystąpić w charakterze torcika urodzinowego, a nawet świątecznego mazurka.
Już od kilku lat panuje absolutny szał na pistację, a dokładniej na desery, których jest głównym składnikiem. Szczególnie włoskie przysmaki z Sycylii podbiły polskie cukiernie. Pewnie kojarzysz cannoli albo semifreddo z pistacjami? To nie są jednak wszystkie pyszności, które można przyrządzić z wykorzystaniem tych nasion. Włosi przygotowują jeszcze cornetto lub brioche wypchane po brzegi aksamitnym kremem pistacjowym, trufle pistacjowe, a nawet dodają zielone migdały do najpopularniejszego tiramisu.
Jeśli przejadły ci się tradycyjne propozycje z cukierni, to spróbuj przygotować w domu własną propozycję. Dzielimy się przepisem na tartę pistacjową, kruchą z zewnątrz i obłędnie kremową w środku. Soczyste maliny nie tylko czynią wypiek bardzo eleganckim, ale też soczystym i słodkim. Warto przetestować sprawdzoną recepturę na najlepszy pistacjowy deser.
Składniki:
- 60 g niesolonych pistacji (po obraniu),
- 40 ml oleju z pestek winogron (lub innego o neutralnym smaku),
- 100 g białej czekolady,
- 250 g mascarpone,
- 200 g mąki pszennej,
- 120 g zimnego masła,
- 40 g cukru pudru (+ do kremu),
- 2 żółtka,
- 200 g malin.
Sposób wykonania:
Obierz dokładnie pistacje - tak, by pozbyć się nie tylko łupin, ale też fioletowych osłonek. Tak przygotowane włóż na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 185°C. Kiedy wystygną, zblenduj pistacje na proszek. Dodaj olej i zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pokrusz i roztop w rondelku białą czekoladę. Gdy przestygnie, wymieszaj ją z pastą pistacjową. Odstaw na noc (w temperaturze pokojowej). Na drugi dzień zmiksuj z zimnym serkiem mascarpone (możesz dosłodzić do smaku cukrem pudrem) i wstaw do lodówki.
Połącz na stolnicy mąkę i cukier puder. Dodaj pokrojone w kostkę masło i przesiekaj całość nożem. Dodaj dwa żółtka i zagnieć wszystkie składniki na jednolite ciasto. Uformuj z niego dwie kule, owiń folią spożywczą i włóż na godzinę do lodówki.
Z przygotowanej porcji ciasta uzyskasz dwie małe tarty o wymiarach około 20x12 cm. Do ich upieczenia możesz użyć keksówki o długości 20 cm. Możesz też zrobić jedną większą tartę, np. w formie o średnicy około 24 cm. Jeśli korzystasz z keksówki, wyłóż jej dno i boki (do wysokości 2-3 cm) jedną porcją ciasta. Ponakłuwaj je widelcem, przykryj kawałkiem papieru do pieczenia, przysyp suchymi ziarnami fasoli lub grochu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 10 minut. Wyjmij ziarna i papier. Piecz jeszcze około 5-7 minut - aż ciasto się zarumieni. W ten sam sposób wypiecz drugą porcję ciasta.
Rozprowadź połowę kremu na spodzie każdej tarty. Drugą połowę przełóż do rękawa cukierniczego. Udekoruj tarty kremem i malinami. Przechowuj w lodówce.
Źródło: terazgotuje.pl, sekretysycylii.pl
Zobacz też:
Kultowe danie mięsne z PRL-u. W sam raz na andrzejkową imprezę
Ekspresowe, mięciutkie pierniczki. Zrobisz je w 15 minut
To najszybsza sałatka dla gości. Będzie gotowa w mniej niż 10 minut