To nie jest zwykła zupa. Na święta wielkanocne zrobię żurek benedyktyński
Żurek to wielkanocna tradycja, której nie może zabraknąć. Zupa na zakwasie, z jajkiem, białą kiełbasą to kwintesencja tych szczególnych świąt. U mnie na śniadaniu zagości jednak nie taki zwykły żur. W tym roku na święta zrobię żurek benedyktyński. Jest wybitny.
Żurek jest tradycyjną zupą kuchni polskiej. Przygotowuje się ją na zakwasie z chleba lub mąki, przez co w smaku jest nieco kwaskowa, a przy tym ma wyraźny aromat pieczywa. Podawany jest z ugotowanym na twardo jajkiem, kiełbasą wędzoną lub białą. Do tego zajada się chleb.
Żurek benedyktyński to zupełnie odmienna forma żurku, który bardzo dobrze znamy. Wiele osób myśli, że różni się jedynie formą podania. Prawda jest jednak taka, że zarazem zupę wyróżniają składniki.
Cechą charakterystyczną żurku benedyktyńskiego jest biały twaróg do podania. Używany jest on zamiast jajka na twardo. Ser pokrojony jest w kostkę, a następnie zalany zostaje gorącą zupą. Dzięki temu sprawia, że zupa nadaje się od razu do jedzenia i dodaje jej kremowości.
Kolejną różnicą są wykorzystane przyprawy. Tradycyjny żurek ma głównie aromat majeranku. Benedyktyńska wersja za to urozmaicana jest suszonym lubczykiem, estragonem, rozmarynem i majerankiem. Przez to jego smak jest jeszcze intensywniejszy i głębszy.
Żurek benedyktyński jest wybitny. Z tego przepisu wychodzi cudownie kremowy, aromatyczny i delikatny. Prawdziwa rozkosz. Przez podanie z twarogiem możemy poznać nowy wymiar smaku świetnie znanej nam zupy. W tym roku na święta Wielkanocne na pewno zagości na moim stole. Rodzina będzie przyjemnie zaskoczona.
Składniki na bulion:
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/2 selera,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 2 liście laurowe,
- kilka ziaren ziela angielskiego,
- lubczyk,
- estragon,
- majeranek,
- rozmaryn,
- 1 łyżeczka soli.
Składniki na żurek:
- 200 ml zakwasu na żur,
- kawałek kiełbasy wiejskiej,
- 1 łyżka majeranku,
- 3-4 łyżki śmietany,
- 200 g twarogu,
- sól,
- pieprz.
Marchew, pietruszkę i selera umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i opal nad palnikiem. Warzywa przełóż do garnka, dodaj całe ząbki czosnku, liście laurowe, ziela angielskie. Całość zalej wodą. Do niej dosyp do smaku lubczyku, estragonu, majeranku, rozmarynu oraz sól. Bulion gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę.
Po tym czasie wywar przecedź, aby pozbyć się warzyw. Kiełbasę pokrój w plasterki, dodaj ją do bulionu. Następnie wlej zakwas i zupę dopraw majerankiem. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
W osobnym naczyniu zahartuj śmietanę, dodając do niej po łyżce ciepłej zupy. Wlej ją do garnka, wszystko wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Żurek przypraw solą i pieprzem do smaku.
Twaróg pokrój w kostkę i wyłóż go na talerze. Zalej go ciepłym żurem z kiełbasą. Żurek po benedyktyńsku podawaj ze świeżym pieczywem.
Źródło: smaker.pl, terazgotuje.pl
Zobacz też:
Przepis na prawdziwe domowe masło. Sekretem jest odpowiednia śmietana
Sekretem jest mięsny dodatek. Zupa brukselkowa posmakuje nawet dzieciakom
Placki z nietypowym dodatkiem. Pierwszy raz jadłam w Turcji, teraz robię na okrągło