Reklama
Reklama

To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie

Kotlety sarmackie to prawdziwa gratka dla miłośników polskiej historii i kuchni. Użyte do ich przygotowania składniki idealnie wpisują się w to, co kiedyś jadała szlachta. Jeśli chcesz poczuć ducha sarmackiej gościnności, koniecznie przygotuj ten pyszny obiad.

Według niektórych podań szlachta polska miałaby wywodzić się od Sarmatów - starożytnego ludu zamieszkującego początkowo tereny między dolną Wołgą a Donem. To miało czynić szlachtę - lubującą się w wiejskich klimatach - lepszą od chłopów i mieszczaństwa. Również potrawy trafiające na jej stół były wyjątkowe.

Co jadła szlachta sarmacka?

W kuchni Sarmatów miało być tłusto i dużo. Królowały ciężkostrawne potrawy mięsne, które obfitowały w różnorodne składniki. Dania miały być przede wszystkim sycące. Oprócz mięs podawano też ryby, nabiał i warzywne dodatki (szczególnie kiszone ogórki czy kapustę). Chętnie stosowano także przyprawy (np. pieprz) oraz produkty sezonowe (to, co ofiarowała natura - np. grzyby). Kultura biesiadowania sprawiła, że po bogatym obiedzie konieczny był też napitek - szlachta znana była z warzenia piwa, miodów i nalewek. 

Kotlety sarmackie - przepis

Kotlety sarmackie to prawdziwa uczta dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Przyprawione są aromatycznymi ziołami, a kremowej konsystencji dodają im utłuczone ziemniaki. Najlepiej podawać je z ogórkiem kiszonym albo innymi klasycznymi dodatkami. Dzięki kotletom poczujesz ducha dawnej sarmackiej gościnności.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 
  • 2-3 ziemniaki 
  • 1 cebula 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 3 łyżki bułki tartej 
  • 2 jajka 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego 
  • pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku 
  • kilka gałązek natki pietruszki 
  • sól i pieprz do smaku 
  • tłuszcz do smażenia 

Dodatkowo do panierki: 

  • 1 jajko 
  • 5 łyżek mąki 
  • 5 łyżek bułki tartej 

Sposób wykonania:

Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie utłucz na gładkie purée z solą i pieprzem. Cebulę posiekaj drobno, a obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce. Dodaj do ziemniaków. Przełóż też surowe mięso, dość drobno zmielone. 

Do masy wbij jajka i wsyp bułkę tartą. Dopraw posiekaną natką pietruszki, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Wymieszaj na gładką masę.  

Uformuj kotlety i panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Smaż na oleju z dwóch stron po około 5-6 minut z każdej strony.  

Źródło: terazgotuje.pl, sarmata.com.pl

Zobacz też:

Szakszuka inaczej od Strzelczyka. Kucharz dodaje typowo polski składnik

Tort chlebowy to danie popisowe na imprezę. Znika z patery do ostatniego okruszka

Nie wiesz, jakie ciasto zrobić na weekend? Wypróbuj przepis na Dzikuska

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kotlety | mięso