To prawdziwa uczta dla miłośnika polskiej kuchni. Przepis na kotlety sarmackie
Kotlety sarmackie to prawdziwa gratka dla miłośników polskiej historii i kuchni. Użyte do ich przygotowania składniki idealnie wpisują się w to, co kiedyś jadała szlachta. Jeśli chcesz poczuć ducha sarmackiej gościnności, koniecznie przygotuj ten pyszny obiad.
Według niektórych podań szlachta polska miałaby wywodzić się od Sarmatów - starożytnego ludu zamieszkującego początkowo tereny między dolną Wołgą a Donem. To miało czynić szlachtę - lubującą się w wiejskich klimatach - lepszą od chłopów i mieszczaństwa. Również potrawy trafiające na jej stół były wyjątkowe.
W kuchni Sarmatów miało być tłusto i dużo. Królowały ciężkostrawne potrawy mięsne, które obfitowały w różnorodne składniki. Dania miały być przede wszystkim sycące. Oprócz mięs podawano też ryby, nabiał i warzywne dodatki (szczególnie kiszone ogórki czy kapustę). Chętnie stosowano także przyprawy (np. pieprz) oraz produkty sezonowe (to, co ofiarowała natura - np. grzyby). Kultura biesiadowania sprawiła, że po bogatym obiedzie konieczny był też napitek - szlachta znana była z warzenia piwa, miodów i nalewek.
Kotlety sarmackie to prawdziwa uczta dla miłośników tradycyjnej polskiej kuchni. Przyprawione są aromatycznymi ziołami, a kremowej konsystencji dodają im utłuczone ziemniaki. Najlepiej podawać je z ogórkiem kiszonym albo innymi klasycznymi dodatkami. Dzięki kotletom poczujesz ducha dawnej sarmackiej gościnności.
Składniki:
- 500 g mięsa wieprzowo-wołowego
- 2-3 ziemniaki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- pół łyżeczki czosnku granulowanego
- pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- kilka gałązek natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- tłuszcz do smażenia
Dodatkowo do panierki:
- 1 jajko
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżek bułki tartej
Sposób wykonania:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie, a następnie utłucz na gładkie purée z solą i pieprzem. Cebulę posiekaj drobno, a obraną marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce. Dodaj do ziemniaków. Przełóż też surowe mięso, dość drobno zmielone.
Do masy wbij jajka i wsyp bułkę tartą. Dopraw posiekaną natką pietruszki, papryką słodką, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Wymieszaj na gładką masę.
Uformuj kotlety i panieruj najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku i w bułce tartej. Smaż na oleju z dwóch stron po około 5-6 minut z każdej strony.
Źródło: terazgotuje.pl, sarmata.com.pl
Zobacz też:
Koktajl na dobre trawienie, lepszy wzrok i ładną skórę. Dobrze działa też na odporność
Zrób na obiad albo na imprezę. Świętokrzyskie byki zrobią furorę na każdym stole