Reklama
Reklama

To śniadanie zawsze robi furorę. Przepis na nadziewane precle

Jeśli szukasz pomysłu na smaczne, proste śniadanie, które wywołuje efekt wow, koniecznie spróbuj przygotować nadziewane precle. Wyglądają obłędnie, a smakują jeszcze lepiej. Co więcej, takie danie jest bardzo pożywne, ponieważ bazą nadzienia są jajka oraz spora porcja żółtego sera. Jeśli raz odtworzysz ten przepis, na pewno na stałe zagości w twoim menu.

Nadziewane precle bawarskie to pyszna wariacja na temat tradycyjnego niemieckiego przysmaku. Miękkie, puszyste ciasto w połączeniu z różnorodnymi farszami - od sera po wędliny - tworzy wyjątkowy smak. Będą świetnym wyborem na śniadanie lub kolację, kiedy masz nieco więcej czasu. Takie precle z pewnością zachwycą zarówno małych, jak i dużych łasuchów. 

Sprawdź także: Kremowy, rozpływa się w ustach. Domowy pasztet będzie hitem na wielkanocnym śniadaniu

Reklama

Przepis na nadziewane precle 

Do przygotowania czterech porcji tego pysznego śniadania, będziesz potrzebować: 

  • 4 gotowe precle, 
  • 4 jajka,
  • 100 g sera ementaler lub innego ulubionego, 
  • 150 g pokrojonej w kostkę szynki, 
  • 100 g śmietany, 
  • szczypiorku lub dymki, 
  • sól i pieprz do smaku.

Gotowe precle możesz zajadać solo, lub zrobić do nich prosty sos ziołowo-jogurtowy, wystarczy, że jogurt grecki zmieszasz z posiekaną cebulką dymką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, odrobiną oliwy, solą i pieprzem. 

Jak zrobić nadziewane precle? 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wybierz tryb termoobiegu. Możesz też wybrać program góra-dół, jednak wówczas temperatura musi wynosić 200 stopni. 

Precle połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szczypiorek lub dymkę umyj i posiekaj na drobno. 

W miseczce roztrzep jajka ze śmietaną i dopraw je solą oraz pieprzem. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, ser i szczypiorek. Napełnij dziurki precla mieszanką serową i posyp szczypiorkiem. Piecz przez 15-20 minut. Gotowe nadziewane precle podawaj z sosem ziołowo-jogurtowylub bez. 

Źródła: terazgotuje.pl 

Zobacz też:

Nie masz pomysłu na kolację? Zjedz sałatkę makaronową bez mięsa

Kiedyś jadali ją tylko biedni. Dziś wróciła na polskie stoły, jest symbolem dobrego smaku

Nie kupuję majonezu na Wielkanoc. Robię z przepisu Magdy Gessler, bo jest wyjątkowy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śniadanie