To śniadanie zawsze robi furorę. Przepis na nadziewane precle
Jeśli szukasz pomysłu na smaczne, proste śniadanie, które wywołuje efekt wow, koniecznie spróbuj przygotować nadziewane precle. Wyglądają obłędnie, a smakują jeszcze lepiej. Co więcej, takie danie jest bardzo pożywne, ponieważ bazą nadzienia są jajka oraz spora porcja żółtego sera. Jeśli raz odtworzysz ten przepis, na pewno na stałe zagości w twoim menu.
Nadziewane precle bawarskie to pyszna wariacja na temat tradycyjnego niemieckiego przysmaku. Miękkie, puszyste ciasto w połączeniu z różnorodnymi farszami - od sera po wędliny - tworzy wyjątkowy smak. Będą świetnym wyborem na śniadanie lub kolację, kiedy masz nieco więcej czasu. Takie precle z pewnością zachwycą zarówno małych, jak i dużych łasuchów.
Sprawdź także: Kremowy, rozpływa się w ustach. Domowy pasztet będzie hitem na wielkanocnym śniadaniu
Do przygotowania czterech porcji tego pysznego śniadania, będziesz potrzebować:
- 4 gotowe precle,
- 4 jajka,
- 100 g sera ementaler lub innego ulubionego,
- 150 g pokrojonej w kostkę szynki,
- 100 g śmietany,
- szczypiorku lub dymki,
- sól i pieprz do smaku.
Gotowe precle możesz zajadać solo, lub zrobić do nich prosty sos ziołowo-jogurtowy, wystarczy, że jogurt grecki zmieszasz z posiekaną cebulką dymką, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, odrobiną oliwy, solą i pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i wybierz tryb termoobiegu. Możesz też wybrać program góra-dół, jednak wówczas temperatura musi wynosić 200 stopni.
Precle połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Szczypiorek lub dymkę umyj i posiekaj na drobno.
W miseczce roztrzep jajka ze śmietaną i dopraw je solą oraz pieprzem. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, ser i szczypiorek. Napełnij dziurki precla mieszanką serową i posyp szczypiorkiem. Piecz przez 15-20 minut. Gotowe nadziewane precle podawaj z sosem ziołowo-jogurtowylub bez.
Źródła: terazgotuje.pl
Zobacz też:
Nie masz pomysłu na kolację? Zjedz sałatkę makaronową bez mięsa
Kiedyś jadali ją tylko biedni. Dziś wróciła na polskie stoły, jest symbolem dobrego smaku
Nie kupuję majonezu na Wielkanoc. Robię z przepisu Magdy Gessler, bo jest wyjątkowy