TOP 5 przepisów na szparagi. Zdrowe, chrupiące, w sam raz na obiad lub kolację
Można powiedzieć, że dziś są towarem luksusowym. Pojawiają się tylko na miesiąc, więc nie można przegapić szczególnego sezonu. Chrupiące szparagi to skarbnica witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, które zapewniają prawidłowe działanie niemal całego organizmu. Przygotowaliśmy listę TOP 5 przepisów na szparagi, które najchętniej wyszukujecie.
Na straganach i w sklepach w końcu można kupić szparagi. W wielu restauracjach pojawiają się już specjalne wkładki do menu, które proponują pyszności z tymi zielonymi warzywami w roli głównej. Sezon na szparagi rozpoczął się na dobre, a Polacy chętnie wyszukują pomysłów, jak przygotować je w kuchni. Na podstawie waszych pytań i wyszukiwań, stworzyliśmy listę TOP 5 przepisów na szparagi. Każdy powinien je znać i przynajmniej raz przetestować.
Sezon na szparagi rozpoczyna się w maju, a kończy w czerwcu. Jest krótki, dlatego warto go nie przegapić i cieszyć się właściwościami szparagów, gdy są dostępne w sklepach. Warzywa cechują się delikatnym, nieco słodkawym smakiem, lekkością, ale przede wszystkim bogactwem wartościowych składników odżywczych.
Dlaczego warto jeść szparagi? Bo mają mało kalorii (w 100 gramach tylko 20 kcal) i dużo błonnika. Dzięki temu wspierają procesy trawienne i są idealnym produktem podczas diety odchudzającej. Warzywa działają moczopędnie, dlatego pomagają usunąć nadmiar wody z organizmu. Zawierają też dużo witamin i minerałów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Szparagi docenia się przede wszystkim za dużą dawkę kwasu foliowego, a także potasu, witamin C, E, K i te z grupy B. Skutecznie wzmacniają odporność, koją układ nerwowy i wspierają pracę układu krwionośnego. Dodatkowo mają w składzie silne antyoksydanty, które chronią przed przedwczesnym starzeniem się (dbają o zdrową skórę i ogólną witalność) oraz rozwojem wielu chorób cywilizacyjnych (w tym nowotworów).
Wiosną warto więc sięgać po szparagi, aby zadbać o zdrową dietę. Kto powinien je jeść? Wszyscy, którzy marzą o zgrabnej sylwetce, ale też osoby z problemami trawiennymi, nadciśnieniem, walczące z zatrzymywaniem wody w organizmie, zestresowane i zmęczone oraz kobiety w ciąży.
Szparagi można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Nadają się do zrobienia przystawki, sałatki, zupy i dania głównego. W TOP 5 przepisach na szparagi nie zabrakło propozycji na każdy posiłek w ciągu dnia. To właśnie te receptury najchętniej wyszukują internauci. Nic dziwnego, szparagi w takim wydaniu smakują obłędnie.
1) Zupa krem ze szparagów
Zupa krem ze szparagów to przepis na pyszną, wiosenną potrawę, która dostarczy niezbędnych witamin i minerałów. Jest pełna smaku, dzięki dodatkowi przypraw i tartego parmezanu. To również wspaniały pomysł na wykorzystanie nieco czerstwego już chleba - posłuży do przyrządzenia chrupiących grzanek. Całość wychodzi lekka, ale niezwykle aromatyczna.
Składniki:
- ok. 500 g zielonych szparagów (pęczek),
- 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- 2 goździki (całe),
- 3 liście laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 2 łyżki masła 82%,
- 2 łyżki śmietany 30%,
- 50 g tartego parmezanu,
- grzanki przygotowane z czerstwego pieczywa.
Sposób wykonania:
Umyj szparagi i ułam twarde, zdrewniałe końcówki. Łodygi pokrój w paski. Obierz cebulę i czosnek. Drobno je poszatkuj.
Ustaw garnek nad palnikiem, żeby się rozgrzał. Wsyp liście laurowe, ziele angielskie i goździki, aby lekko się podprażyły. Po minucie dodaj masło, pokrojoną cebulę i czosnek. Smaż, aż do zezłocenia warzyw.
Dosyp szparagi i smaż chwilę, aż do momentu, gdy staną się błyszczące. Zalej wszystkie składniki bulionem i doprowadź do wrzenia. Wtedy zmniejsz moc palnika i gotuj jeszcze zupę na wolnym ogniu przez ok. 15 minut (do miękkości szparagów).
Wyłącz ogień i wyciągnij pływające przyprawy (ziele, goździki i liście laurowe). Zblenduj na aksamitny krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Jeśli zupa jest za gęsta, dolej trochę wrzątku i dobrze przemieszaj. Zupę krem ze szparagów podawaj z grzankami (czyli chlebem pokrojonym na kostki i podsmażonym na maśle), kleksem śmietany i tartym parmezanem.
2) Szparagi z sosem holenderskim
Wśród TOP 5 przepisów na szparagi nie mogło zabraknąć przystawki, która nie tylko pięknie się prezentuje na talerzu, ale również jest odświeżająca i przepyszna. Szparagi z sosem holenderskim to klasyk na eleganckich przyjęciach i spotkaniach z przyjaciółmi.
Składniki:
- ok. 500 g zielonych szparagów (pęczek),
- 3 żółtka jaj,
- 100 g klarowanego masła,
- 100 g wytrawnego białego wina,
- łyżka soku z cytryny,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz (po szczypcie).
Sposób wykonania:
Do garnka wlej wino i wsyp liście laurowe i ziele angielskie. Całość podgrzej na małym ogniu - do momentu, aż płyn zredukuje o połowę swoją objętość. W małym rondelku rozpuść masło i odstaw na później.
Nieco wystudzone wino przelej przez sitko do miski (tak, aby odcedzić przyprawy). Dodaj żółtka i umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Ubijaj masę na parze do czasu, gdy stanie się puszystą, jasnożółtą pianą (kilka-kilkanaście minut). Zdejmij miskę znad garnka i powolnym strumieniem wlej odłożone wcześniej masło. Pamiętaj, żeby w tym czasie cały czas ubijać sos.
W międzyczasie szparagi umyj i odłam twardą końcówkę. Wrzuć do garnka z wrzątkiem i gotuj ok. 3-5 minut.
Gdy szparagi będą się gotować, do sosu dodaj jeszcze sól, pieprz i sok z cytryny. Wymieszaj i od razu polej nim odcedzone szparagi. Sos holenderski trzeba jeść natychmiast po przygotowaniu, żeby nie stracił swojej konsystencji.
3) Makaron ze szparagami i kurczakiem
Na obiad do szparagów warto dodać nieco kurczaka i makaronu. Dzięki temu posiłek staje się bardziej treściwy, ale jednak wciąż pozostaje wiosenny i lekki. Takie danie przyrządza się z prostych składników - nie trzeba się wiele natrudzić.
Składniki:
- 400 g piersi z kurczaka,
- łyżeczka curry,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 350 g makaronu penne,
- ok. 500 g szparagów (pęczek),
- 250 g śmietany 18%,
- 250 ml wody,
- 4 łyżki startego parmezanu.
Sposób wykonania:
Oczyść piersi z kurczaka i pokrój na większą kostkę lub paski. Obtocz w soli, pieprzu i przyprawie curry. Rozgrzej olej na patelni i podsmaż kurczaka na złocisty kolor.
Selera naciowego umyj i pokrój w półtalarki. Czosnek obierz i pokrój w plastry. Dorzuć warzywa na patelnię i przemieszaj.
Zacznij gotować makaron według wskazówek na opakowaniu.
Umyj szparagi i pokrój na ok. centymetrowe kawałki - wrzuć na patelnię (główki możesz odłożyć lub dorzucić do dania). Smaż ok. 5 minut (co jakiś czas mieszając), a następnie zalej wodą i przykryj patelnię. Duś jeszcze ok. 5 minut, aż do miękkości szparagów.
Śmietanę zahartuj wrzątkiem spod gotującego się makaronu. Gdy warzywa będą al dente (półtwarde), wlej śmietanę i wymieszaj, aby powstał kremowy sos. Odcedź makaron i przełóż na patelnię. Wymieszaj całość i posyp parmezanem.
4) Szparagi z piekarnika
Nie chcesz gotować szparagów i pilnować, żeby nic nie wykipiało? W takim razie po prostu je upiecz. Szparagi z piekarnika wychodzą przyjemnie chrupiące, delikatne w smaku i nieco złociste. Będą smacznym dodatkiem do mięs, ryb lub jajka sadzonego. Możesz podać je z ulubionym sosem albo chrupać jako przystawkę.
Składniki:
- 500g zielonych szparagów (pęczek),
- sól,
- pieprz,
- sok z 1,5 cytryny,
- oliwa z oliwek.
Sposób wykonania:
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Umyj szparagi, osusz i ułam zdrewniałe końcówki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą (cienka warstwa na spodzie, najlepiej nanieść silikonowym pędzelkiem). Ułóż szparagi obok siebie i skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem, przemieszaj delikatnie ręką, aby przyprawy dobrze obtoczyły warzywa.
Wstaw naczynie do piekarnika na ok. 10 minut. Wyjmij i od razu podawaj.
5) Sałatka ze szparagami
Do listy TOP 5 przepisów na szparagi włączyć trzeba też apetyczną sałatkę. Choć kilka lat temu zawróciła Polakom w głowie, do dziś nie wszyscy mieli okazję jej spróbować. Chodzi o sałatkę ze szparagami, serem fetą, rukolą i truskawkami. Na pierwszy rzut oka nietypowe połączenie, już po pierwszym gryzie nabiera znacznie więcej sensu. Słodycz owoców i warzyw idealnie balansuje słony ser. Zielenina dodaje nieco świeżości i sytości całej kompozycji. Przekonaj się, jak dobrze smakuje prosta do zrobienia przekąska.
Składniki:
Sałatka:
- 500 g zielonych szparagów (pęczek),
- 100 g liści szpinaku (świeżego),
- 100 g rukoli,
- 200 g truskawek,
- 150 g sera feta,
- garść orzechów włoskich,
- sól.
Sos do sałatki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki musztardy,
- sok z limonki,
- szczypta pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego).
Sposób wykonania:
Umyj szparagi, osusz i pozbądź się zdrewniałych końcówek. Przekrój na dłuższe kawałki i wrzuć do osolonego wrzątku na ok. 5 minut, aby zmiękły. Odcedź.
W międzyczasie obierz z łupin i poszatkuj orzechy włoskie. Podpraż je chwilę na suchej patelni (nie rób tego zbyt długo, żeby nie zgorzkniały).
Do głębszej miski wsyp umyte i osuszone liście świeżego szpinaku oraz rukolę. Truskawki umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Dodaj do naczynia. Wsyp ostudzone orzechy włoskie i szparagi. Ser feta pokrusz w dłoniach i również dodaj do miski.
Przygotuj dressing. Zmieszaj w miseczce lub słoiczku oliwę, miód, musztardę, sok z limonki i świeżo zmielony pieprz (do smaku). Wymieszany sos przelej do sałatki. Dobrze wymieszaj wszystkie składniki.
Źródło: terazgotuje.pl, smaker.pl
Zobacz też:
Nie ma lepszej przekąski na imprezę. Moi goście zawsze czekają właśnie na nie
Obłędne danie na grilla. Przepis na soczyste szaszłyki z karkówki
Prosty sposób na chrupiące placki ziemniaczane. Dużo osób wylewa, zamiast dodać do masy