Reklama
Reklama

Tradycyjne śledzie po zamojsku. Minimalna liczba składników, maksimum smaku

Ryby to obowiązkowy składnik świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej trafiają na stół w formie dania głównego lub aromatycznych przystawek. Śledzie po zamojsku to tradycyjna, polska potrawa, którą można podać w towarzystwie świeżego pieczywa i sałatki jarzynowej. Świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas wigilii.

Śledzie po zamojsku - co to za przekąska?

Śledzie po zamojsku to jeden z najprostszych sposobów przygotowania rybnych filetów - z cebulą, w oleju. Może się wydawać, że to danie mało wyszukane, ale właśnie w prostocie tkwi jego urok. Minimalna liczba składników pozwala cieszyć się smakiem samych śledzi, który jest znakomicie podkreślony przez aromat cytryny. Tradycyjne polskie danie pod tym względem wygrywa na świątecznym stole z wyszukanymi śledziami w żurawinie i orzechach albo w czekoladowym sosie. Nic nie smakuje lepiej w bożonarodzeniowej feerii smaków niż taka najzwyklejsza, wyrazista przekąska.

Śledzie po zamojsku - przepis

Składniki:

  • 8 płatów filetów śledziowych (w zaprawie solnej), 
  • 4 nieduże cebule, 
  • 2 cytryny, 
  • 500 ml oleju słonecznikowego, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu, 
  • 2 listki laurowe, 
  • mleko, woda (do wymoczenia śledzi). 

Sposób wykonania:

Włóż filety śledziowe do miski i zalej zimną wodą. Mocz do chwili, aż osiągną pożądany smak (początkowo będą bardzo słone). Co pół godziny wymieniaj wodę na świeżą. Przy ostatniej wymianie zastąp wodę zimnym mlekiem - dzięki temu śledzie będą delikatniejsze. Pokrój filety śledziowe na około trzycentymetrowe kawałki. 

Obierz cebule i pokrój w półkrążki. Włóż do durszlaka i przelej wrzątkiem. Obierz cytryny i pokrój w cieniutkie plasterki. 

W szklanym naczyniu (np. dużym słoju, misce) ułóż na przemian warstwami kawałki śledzi, cebulę i cytryny. Co pewien czas dodawaj przyprawy (po jednym ziarenku/listku). Całość zalej olejem. Odstaw na noc do lodówki.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Dla serca i jelit działa jak lekarstwo. Jedz zamiast ziemniaków, zobaczysz też różnicę na wadze

Sycące, aromatyczne, po prostu pyszne. Przygotuj je na obiad

Pączki bez grama tłuszczu, miękkie i puszyste. Robię już trzeci sezon

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | śledzie | przekąski | Boże Narodzenie