Reklama
Reklama

Tradycyjne śledzie po zamojsku. Minimalna liczba składników, maksimum smaku

Ryby to obowiązkowy składnik świąt Bożego Narodzenia. Najczęściej trafiają na stół w formie dania głównego lub aromatycznych przystawek. Śledzie po zamojsku to tradycyjna, polska potrawa, którą można podać w towarzystwie świeżego pieczywa i sałatki jarzynowej. Świetnie sprawdzą się jako przekąska podczas wigilii.

Śledzie po zamojsku - co to za przekąska?

Śledzie po zamojsku to jeden z najprostszych sposobów przygotowania rybnych filetów - z cebulą, w oleju. Może się wydawać, że to danie mało wyszukane, ale właśnie w prostocie tkwi jego urok. Minimalna liczba składników pozwala cieszyć się smakiem samych śledzi, który jest znakomicie podkreślony przez aromat cytryny. Tradycyjne polskie danie pod tym względem wygrywa na świątecznym stole z wyszukanymi śledziami w żurawinie i orzechach albo w czekoladowym sosie. Nic nie smakuje lepiej w bożonarodzeniowej feerii smaków niż taka najzwyklejsza, wyrazista przekąska.

Reklama

Sprawdź również: Śledzie po giżycku

Śledzie po zamojsku - przepis

Składniki:

  • 8 płatów filetów śledziowych (w zaprawie solnej), 
  • 4 nieduże cebule, 
  • 2 cytryny, 
  • 500 ml oleju słonecznikowego, 
  • 3 ziarna ziela angielskiego, 
  • kilka ziarenek czarnego pieprzu, 
  • 2 listki laurowe, 
  • mleko, woda (do wymoczenia śledzi). 

Sposób wykonania:

Włóż filety śledziowe do miski i zalej zimną wodą. Mocz do chwili, aż osiągną pożądany smak (początkowo będą bardzo słone). Co pół godziny wymieniaj wodę na świeżą. Przy ostatniej wymianie zastąp wodę zimnym mlekiem - dzięki temu śledzie będą delikatniejsze. Pokrój filety śledziowe na około trzycentymetrowe kawałki. 

Obierz cebule i pokrój w półkrążki. Włóż do durszlaka i przelej wrzątkiem. Obierz cytryny i pokrój w cieniutkie plasterki. 

W szklanym naczyniu (np. dużym słoju, misce) ułóż na przemian warstwami kawałki śledzi, cebulę i cytryny. Co pewien czas dodawaj przyprawy (po jednym ziarenku/listku). Całość zalej olejem. Odstaw na noc do lodówki.  

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Ciasto sylwestrowe rozpływa się w ustach, jest pyszne i eleganckie. Miłośnicy serników będą zachwyceni

Pyszne paszteciki do barszczu na Boże narodzenie. Ich sekretem jest farsz

Pyszny kompot wigilijny na ostatnią chwilę. Nie ma goryczy, każdemu smakuje

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ryby | śledzie | przekąski | Boże Narodzenie