Reklama
Reklama

Truskawki łączę z prościutką masą. Lepszego ciasta na weekend nie zrobisz

Wiele osób ubóstwia desery z dodatkiem truskawek. Jako że aktualnie trwa sezon na te owoce, warto przygotować słodkie specjały z ich udziałem. Jedną ze sprawdzonych receptur jest przepis na sernik z truskawkami na zimno. Słodki deser robi się w ekspresowym tempie - smakuje wybornie i szybko znika z talerzy.

Sernik z truskawki na zimno - szybko robisz, szybko znika

Świeże truskawki to przepyszne owoce, którymi można raczyć się zarówno bez dodatków - w formie szybkiej przekąski, jak i w różnego rodzaju deserach. Warto wypróbować przepis na sernik z truskawkami na zimno. To propozycja dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Słodycz można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Sernik jest tak pyszny, że szybko zniknie z talerzy. 

Oczywiście głównym składnikiem są w tym przypadku truskawki. Wybierając owoce w sklepie lub warzywniaku, warto postawić na te intensywnie czerwone, bez widocznych przebarwień - świadczących o ich przejrzałości. Do sernika na zimno dobrze jest użyć słodkich odmian, takich jak Alba, Lambada czy Honeoye.

Reklama

Przeczytaj też: Chrupiące migdały, kwaśny rabarbar i maślane ciasto. Pyszny czerwcowy deser

Sernik z truskawkami na zimno - przepis

Przepis na sernik z truskawkami na zimno nie jest trudny. Z pewnością z jego wykonaniem poradzą sobie nawet te osoby, które nie są wprawione w sztuce kulinarnej. Co będzie potrzebne do zrobienia tego deseru? Oto lista składników

  • 200 g herbatników na spód, 
  • 100 g rozpuszczonego masła na spód, 
  • 500 g naturalnego serka śmietankowego, 
  • 350 ml śmietanki kremówki 30% (mniej więcej 1,5 opakowania 250 ml), 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 450 g truskawek, 
  • 2 galaretki cytrynowe, 
  • galaretka truskawkowa. 

Sposób przygotowania: 

W okrągłej formie o średnicy około 24 cm umieszczamy papier do pieczenia. Rozprowadzamy na spodzie rozkruszone na drobno herbatniki, wymieszane wcześniej z rozpuszczonym masłem. Formę wkładamy na około 30 minut do lodówki. 

Przed rozpoczęciem przygotowywania masy sernikowej, należy zabrać się za galaretkę. Obydwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Odstawiamy je do lekkiego stężenia. 

Bierzemy sporą miskę i umieszczamy w niej mocno schłodzoną śmietankę. Ubijamy ją na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder oraz serek śmietankowy. Mieszamy wszystko za pomocą miksera. Gdy galaretka cytrynowa nieco stężeje, dodajemy ją do masy i ponownie mieszamy. Gdy masa sernikowa będzie gotowa, wlewamy ją do formy. Całość przykrywamy i wkładamy do lodówki do momentu, aż masa stężeje.  

W międzyczasie przygotowujemy galaretkę truskawkową - zalewamy ją 400 ml gorącej wody. 

Truskawki pozbawiamy szypułek i dokładnie myjemy. Kroimy je na mniejsze kawałki i rozmieszczamy na stężałym serniku. Całość zalewamy przestygłą, ale nadal tężejącą galaretką truskawkową. Następnie umieszczamy sernik w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Warto go wcześniej przykryć folią aluminiową. 

Sernik z truskawkami na zimno to idealna opcja na poobiedni deser. Świetnie współgra z ulubioną kawą lub herbatą. Ta przepyszna słodkość z pewnością zasmakuje domownikom i szybko zniknie z talerzy.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Gotowa w kilka minut. Lekka i chrupiąca surówka, która pasuje do każdego obiadu

Prosty obiad, który zadba o jelita i serce. Do tego przypomną się smaki dzieciństwa

Prosty, ale przepyszny obiad na niedzielę. Główny składnik to udka kurczaka

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: serniki | truskawki | ciasta | desery | słodycze