Reklama
Reklama

Truskawki łączę z prościutką masą. Lepszego ciasta na weekend nie zrobisz

Wiele osób ubóstwia desery z dodatkiem truskawek. Jako że aktualnie trwa sezon na te owoce, warto przygotować słodkie specjały z ich udziałem. Jedną ze sprawdzonych receptur jest przepis na sernik z truskawkami na zimno. Słodki deser robi się w ekspresowym tempie - smakuje wybornie i szybko znika z talerzy.

Sernik z truskawki na zimno - szybko robisz, szybko znika

Świeże truskawki to przepyszne owoce, którymi można raczyć się zarówno bez dodatków - w formie szybkiej przekąski, jak i w różnego rodzaju deserach. Warto wypróbować przepis na sernik z truskawkami na zimno. To propozycja dla tych, którzy nie lubią spędzać zbyt dużo czasu w kuchni. Słodycz można zrobić w naprawdę ekspresowym tempie. Sernik jest tak pyszny, że szybko zniknie z talerzy. 

Oczywiście głównym składnikiem są w tym przypadku truskawki. Wybierając owoce w sklepie lub warzywniaku, warto postawić na te intensywnie czerwone, bez widocznych przebarwień - świadczących o ich przejrzałości. Do sernika na zimno dobrze jest użyć słodkich odmian, takich jak Alba, Lambada czy Honeoye.

Reklama

Przeczytaj też: Chrupiące migdały, kwaśny rabarbar i maślane ciasto. Pyszny czerwcowy deser

Sernik z truskawkami na zimno - przepis

Przepis na sernik z truskawkami na zimno nie jest trudny. Z pewnością z jego wykonaniem poradzą sobie nawet te osoby, które nie są wprawione w sztuce kulinarnej. Co będzie potrzebne do zrobienia tego deseru? Oto lista składników

  • 200 g herbatników na spód, 
  • 100 g rozpuszczonego masła na spód, 
  • 500 g naturalnego serka śmietankowego, 
  • 350 ml śmietanki kremówki 30% (mniej więcej 1,5 opakowania 250 ml), 
  • 3 łyżki cukru pudru, 
  • 450 g truskawek, 
  • 2 galaretki cytrynowe, 
  • galaretka truskawkowa. 

Sposób przygotowania: 

W okrągłej formie o średnicy około 24 cm umieszczamy papier do pieczenia. Rozprowadzamy na spodzie rozkruszone na drobno herbatniki, wymieszane wcześniej z rozpuszczonym masłem. Formę wkładamy na około 30 minut do lodówki. 

Przed rozpoczęciem przygotowywania masy sernikowej, należy zabrać się za galaretkę. Obydwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody. Odstawiamy je do lekkiego stężenia. 

Bierzemy sporą miskę i umieszczamy w niej mocno schłodzoną śmietankę. Ubijamy ją na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder oraz serek śmietankowy. Mieszamy wszystko za pomocą miksera. Gdy galaretka cytrynowa nieco stężeje, dodajemy ją do masy i ponownie mieszamy. Gdy masa sernikowa będzie gotowa, wlewamy ją do formy. Całość przykrywamy i wkładamy do lodówki do momentu, aż masa stężeje.  

W międzyczasie przygotowujemy galaretkę truskawkową - zalewamy ją 400 ml gorącej wody. 

Truskawki pozbawiamy szypułek i dokładnie myjemy. Kroimy je na mniejsze kawałki i rozmieszczamy na stężałym serniku. Całość zalewamy przestygłą, ale nadal tężejącą galaretką truskawkową. Następnie umieszczamy sernik w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Warto go wcześniej przykryć folią aluminiową. 

Sernik z truskawkami na zimno to idealna opcja na poobiedni deser. Świetnie współgra z ulubioną kawą lub herbatą. Ta przepyszna słodkość z pewnością zasmakuje domownikom i szybko zniknie z talerzy.

Źródło: terazgotuje.pl

Zobacz też:

Sałatka, od której nie można się oderwać. Wystarczą 3 dobrze dobrane składniki

Chrupiące ziemniaki na niedzielny obiad. Przygotuj je tak, jak robią to Brytyjczycy

Nazwa tego ciasta bawi wszystkich. To prawdziwy klasyk idealny na weekend

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: serniki | truskawki | ciasta | desery | słodycze